BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 20:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E53] ESP, ABS, 4x4
PostNapisane: 13 stycznia 2016, 14:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E53 3.0d
Kod silnika: M57N306D4
Hej, dzisiaj moja bmk'a dała mi chyba do zrozumienia, że jestem zajebistym kierowcą i w zimie nie potrzebuję napędu 4x4 oraz ESP czy ABS :-) Jednak osobiście czułbym się lepiej gdyby wszystko wróciło do normy.

Wiecie może co mogło się stać?

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E53] ESP, ABS, 4x4
PostNapisane: 13 stycznia 2016, 14:40 
Forumowicz

Moje BMW: E83 3.0d
Kod silnika: M57TU2
Podepnij kompa. Ale wydaje mi sie ze padła skrzynia atc400/500 (xdrive). Poczytaj o obróceniu zębatki plastikowej.

PostNapisane: 13 stycznia 2016, 19:19 
Pierwsze kroki

Może nie będzie tak źle, mam 3 błędy z czego jeden to EGR (faktycznie jakąś zamułe ostatnio złapał silnik):

- 4501 - zakładam, że do wymiany sterowanie EGR'em
Obrazek

- 5E40 -czujnik prędkości koła: tył prawy
Obrazek

- 51AD - nie wiem co to Botschaft ale dalej jest coś o prędkości kół i DSC.
Obrazek

Czyżby uwalony czujnik prędkości koła? Tył prawy? Tylko jest mały problem, włączyłem podgląd prędkości kół i wyświetla mi te same wartości na każdym :D

No i tak przy okazji znalazłem coś takiego:
An interesting bit of information I just deduced from resetting my steering angle sensor. Fault code 5e40 in the DSC/ABS module has a dual meaning. From a diagnostics perspective with my Bavarian Technic tool the initial error shown is "5e40 - Wheel speed sensor rear right: Signal edge missing(RDF-Typ11i).", which would point to a failing wheel sensor. An alternate description is "5e40 - Lateral acceleration signal not plausible, Offset ", this would indicate a mis-match between the steering (yaw) sensor and the perceived lateral acceleration, i.e. the steering angle sensor needs to be aligned.

So, if you have an indication from your diagnosis software that you have a rear right wheel sensor failing, it may just be a quick calibration of the steering angle sensor that is required.

From a battery failure providing a low voltage perspective, I noticed that 5e40 and various SRS codes and General Module codes were set in the fault memory. I'm not sure how the software code is written, but either a 5e40 fault code is first to be set when the module is in distress due to low voltage, or it may just be a coincidence with my car. This does explain to me why you see a general DSC/ABS failure as a symptom of a failing battery, as this error will set the ABS, DSC off and Brake Warning light yellow, as the DSC/ABS module seems to be more voltage sensitive than others.

Powie mi ktoś jaki jest poprawne napięcie ładowania w E53 3.0D? U mnie buja się w granicach 13,9V - 14,3V w zależności od obrotów.

PostNapisane: 13 stycznia 2016, 23:55 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
W E53 sterowniki ABS były tak samo awaryjne jak w E39/E38. Możliwe, że to ten sam problem

PostNapisane: 14 stycznia 2016, 10:39 
Pierwsze kroki

Wiesz może gdzie ten sterownik się znajduje ?

PostNapisane: 14 stycznia 2016, 11:49 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Z tego co kojarzę to pod przednią lewą lampą. Powinien być widoczny z góry po otwarciu maski

PostNapisane: 14 stycznia 2016, 15:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 83
Kod silnika: M47
Witam co to może być za błąd w DSC 005F1E 5f1e variantencodierung anhaenger schlinger logik ueber auto e83 x3

PostNapisane: 14 stycznia 2016, 15:58 
Pierwsze kroki

Ok, problem rozwiązany. Puszka w której są schowane połączenia czujnika DSC i klocków z wiązką była nieszczelna, a w sumie to kompletnie rozwalona. Nawaliło do środka błota i wody. Wyczyściłem, uszczelniłem i wszystko śmiga.

Dopiero przy wyższych prędkościach czujnik świrował:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1