BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] Problem z prowadzeniem, krzywa kierownica +pływanie
PostNapisane: 20 stycznia 2016, 20:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d e90
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100019
Witam, mam problem z moim nowym bmw 320d 2005 sedan, kupilem je z krzywa kierownica lekko w prawo, podczas probnej jazdy po miescie wszystko bylo ok, auto jechalo prosto i wszystko niby bylo ok.
Problem okazal sie po rejestracji przy wiekszych predkosciach, mianowcie jest tak ze od 100km/h auto jest nerwowe, przy lekkim skreceniu (szturchnieciu) w lewo kierownica odrazu wraca do poprzedniej pozycji i jest ok a przy lekkim skercie (szturchnieciu) w prawo tak jakby zostaje w tej pozycji i auto odrazu jedzie w prawo i kierownica nie wraca (moze po paru sekundach dopiero), jadac powyzej tej predkosci trzeba caly czas minimalnie korygowac kierunek jazdy, problem robi sie powazniejszy jak autem jedzie komplet 4 osob, auto zachowuje sie jak lodka i czuc ze tyl jest strasznie miekki i buje okropnie ( strach wykonywac gwaltowne manewry.
Bylem na stacji diagnostyczniej i dwa razy sprawdzali luzy itp i niby nic nie wyszlo, pojechalem na ustawnienie geometri i po ustawieniu jest lepiej ale minimalnie ( lewe tylne kolo odbiegalo ponad norme - tak twierdzil mechanie, ale twierdzil ze auto ma swoja geometrie i ze raczej nie mialo powazniejszych wypadkow)
problem praktyczie nie wystepuje jak jade sam i po miesci - auto jedzie jak normalne bmw, jest sztywne i az milo sie jedzie, czuc ze zawieszenie jest nie wybite. Sam juz dwa razy zagladalem pod auto, sprzwdzalem brecha wszystkie gumy i czesci zawieszenia i wyglada ok
sprawdzilem auto w bmw w niemczech i wyszlo ze przebieg i serwisy sie zgadzaja no i ..... mialo malowany kawalek tylnego lewego blotnika (co moze sugerowac jakas kolizje, ale na geometri wyszlo ze prawe kolo bylo minimalnie odchylone od norm geometri a lewe bylo ok) takze nie wiem czy to mozna polaczyc.
Czy ma ktos moze jakas sugestie na czym sie skupic i co moze byc powodem tego wszystkiego ??
bede wdzieczny za kazda odpowiedz, pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E90] Problem z prowadzeniem, krzywa kierownica +pływanie
PostNapisane: 23 stycznia 2016, 11:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Kolego miałem identyczny problem w e46 coupe. Stawiałem na luzy sworzni wahaczy lub może krzywy wąchacz, olałem temat bo miałem zamiar wymienić te wachacze.
Niedawno padło mi przednie łożysko, po wymianie tego łożyska jak ręką odjął.

Prawdopodobnie miało one luzy których nie znalazłem , dodam ze łożysko było tandetne (100zł) bo zakładał je sprzedający tuż przed sprzedażą.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1