BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] czujnik temperatury zewnętrznej?
PostNapisane: 2 stycznia 2016, 18:00 
Pierwsze kroki

Witajcie.
Czy E46 ma dwa czujniki temperatury zewnętrznej? Pytanie mi się nasunęło przeglądając różne wartości w INPIE i w module klimy mam coś takiego: "außentemperaturfühler" i wartosć "-45 stopni C" a na zegarach podaje mi prawidłową wartość.
Zaciekawiło mnie to i teraz nie wiem czy mam jakiś czujnik uszkodzony czy nie?
Jeżeli ktoś coś wie to proszę o odp.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] czujnik temperatury zewnętrznej?
PostNapisane: 2 stycznia 2016, 23:30 
Forumowicz

Moje BMW: 523ia e39
Kod silnika: m52
trafilem na cos takiego w necie ze jak komp podaje taka wartosc to jest przerwany kabel lub czujnik walniety, albo to bylo chwilowe i poprostu zapisal sie blad. albo podaje jakis inny walniety czujnik.. nie wiem juz sam

PostNapisane: 2 stycznia 2016, 23:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
może mieć zapisany błąd. Chyba nie we wszystkich ale były 2 czujniki - jeden podawał info na zegary a drugi, w prawym nadkolu włączał grzanie płynu do spryskiwaczy

PostNapisane: 2 stycznia 2016, 23:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Sterownik od klimy ma własny dodatkowy czujnik temperatury zewnętrznej, nie jest to ten sam czujnik co pokazuje temp zewnętrzną na zegarach. Prawdopodobnie padł, albo został przerwany obwód, bo tak jak kolega wyżej pisze przy uszkodzonym kablu pokazuje bardzo niską temperaturę. Akurat tego nie zapisze sterownik do pamięci błędów ponieważ teoretycznie może wystąpić taka niska temperatura :D

PostNapisane: 3 stycznia 2016, 15:17 
Pierwsze kroki

To by się zgadzało że błędu nie pokazuje bo ja go nie mam. Gdzie mam szukać tego czujnika? W tym prawym nadkolu tak jak pisał trollu?

PostNapisane: 3 stycznia 2016, 16:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
ten od klimy nie wiem gdzie jest, mi chodziło o nr 10
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... 1318370747

PostNapisane: 3 stycznia 2016, 18:19 
Częsty bywalec

Akurat to co wstawil kolega wyzej to jedynie termo przelacznik sterujacy podgrzewaniem dysz spryskiwaczy (tak samo jest w e36). W e36 w jednym tunelu przy tarczach jest czujnik temp zewnetrznej dk obc, w drugim jest termo przelacznik sterujacy grzaniem dysz spryskiwaczy. A czujnik temp zewnetrznej jest gdzies za podszybiem, bo jak tam sie dmucha np. Suszarka to temp w inpie rosnie. W e46 powinno byc podobnie, ewentualnie szukac na real oem pp schematach w klimatyzacji.

PostNapisane: 4 stycznia 2016, 09:31 
Pierwsze kroki

Szukam i szukam i myślę że to może być to czujnik nr 4 http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts ... Id=64_0820
Co myślicie? Innego już nie znalazłem.

PostNapisane: 4 stycznia 2016, 16:15 
Częsty bywalec

Albo może być tak, że czujnik jest jeden, tylko gdzieś jest przerwana wiązka do sterownika klimatyzacji.
Bo ten czujnik to podałeś to jest do nagrzewnicy, by klimatronik wiedział jaka jest aktualna temperatura nagrzewnicy żeby dobrze sterować cyrkulacją powietrza w kabinie.

PostNapisane: 4 stycznia 2016, 17:08 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Miałem taki przypadek.

Klient przyjechał z problemem źle pracującej klimy przy 0*C na zewnątrz.

Winowajcą okazał się licznik, który nie podawał temperatury zewnętrznej na klimę.

Czujnik temperatury zewnętrznej w E46 jest jeden. W nadkolu lewym jak dobrze pamiętam.
Podłączony jest do licznika i to licznik podaje dalej tę informację.

Podstaw drugi licznik i sprawdź.
W moim przypadku bez kodowania temperatura zewnętrzna zadziałała, więc pewnie da się w ten sposób sprawdzić
Podejrzewam, że w moim przypadku ktoś "korygował" przebieg i stąd te problemy

PostNapisane: 4 stycznia 2016, 22:39 
Pierwsze kroki

zanim temperatura nie spadła poniżej zera to wszystko było ok więc opcja z wiązką mało prawdopodobna, licznika nie mam gdzie podmienić, a do tego zauważyłem że robi mi się ciepło w aucie i wentylatory nie schodzą z obrotów i na nogi leci ciepłe powietrze właściwie cały czas (tylko jak dam temp. na min to przestaje).
Może ktoś zobaczy po printscreenie o co mi chodzi (IHKA->status lesen->regler prawy górny róg):
Obrazek

PostNapisane: 9 stycznia 2016, 14:09 
Pierwsze kroki

Dziś znowu byłem powalczyć z temperaturą i okazuje się że kolega cursor ma rację z tym 0 stopni. Dziś na dworze temp. ok 1-2 stopni i klimatronik już widzi taką samą temperaturę jaka jest wyświetlana na zegarach więc postanowiłem odczytać błędy licznika i trochę ich było: kilka z can i z czujnikiem zewnętrznym, wykasowałem i nie powracają. Tylko teraz bym musiał poczekać aż temperatura znowu spadnie poniżej 0 stopni.
Teraz temat z czujnikami w kabinie, poczytałem i już wiem że są dwa: jeden przy nogach i drugi w okolicach wymiennika ciepła. Z tego co wyczytałem to verdampferfuhler to ten na nogi a Warmetauscherfuhler to z wymiennika.
Jak widać na obrazku poniżej na nogi mam 3 stopnie a na wymienniku 63, nawet jak dałem z max. temp. nawiew na nogi to te 3 stopnie się nie zmieniają więc myślę że to może być przyczyna że czasem mam w aucie za ciepło. Co myślicie?
Obrazek
A tu zdjęcie z potwierdzeniem że temperatura na czujniku zewnętrznym zmieniła się z -45(poprzedni post) na 1.
Obrazek

PostNapisane: 18 stycznia 2016, 18:49 
Pierwsze kroki

Mały update : po wyłączeniu auta zostawiłem inne podpięte i chwilę z kimś gadałem i patrze a temperatura na nogach rośnie a temperatura w kabinie spada więc mój czujnik działa całkowicie na odwrót więc chyba na bank trza kupić nowy (150zl orientuje do licha). Nie uporalem się jeszcze z błędnym odczytem temperatury zewnętrznej gdy na dworze jest poniżej zera więc jak ktoś ma jakieś pomysły to proszę o podpowiedź.

PostNapisane: 23 stycznia 2016, 11:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
a czy przypadkiem w e46 nie są 2 czujniki temperatury zewnętrznej ?
Bo u mnie są 2

PostNapisane: 23 stycznia 2016, 23:39 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
dziabi3 napisał(a):
Bo u mnie są 2

A gdzie masz drugi?
W nadkolach jeden to czujnik temperatury zewnętrznej, a drugi to termowłącznik grzania dysz spryskiwaczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1