picia9669 napisał(a):
Te cykanie termostatu jest normalne bo w nim jest taki tyci zaworek który ułatwia odpowietrzanie, nie jest uszkodzony, chyba że w ogóle się nie otwiera, ale jeżeli temp w pionie to ok. Wentylator załącza się dopiero przy ok 110 stopniach. Normalnie pęd powietrza chłodzi silnik. A wentylator ma chłodzić dopiero jak bardzo podskoczy temperatura silnika, lub na postoju lub gdy wolno się jedzie w korku. Wentylator można oczywiście sprawdzić czy działa podając do jego wtyczki zasilanie.
A co do klimy, to może albo nie być czynnika albo być go za mało. Climatronic ma chyba zabezpieczenie, gdy nie ma czynnika lub jest go bardzo mało to nie odpali kompresora. Jeżeli załącza kompresor a nie chłodzi, to nie włączaj klimy bo zatrze się sprężarka klimatyzacji. Jedź nabij klime

Odświeżę temat. Mam podobny problem jak autor topica ,ale jednak trochę inny. Może przedstawię sytuację od początku.
Płyn chłodniczy trzyma poziom. Ogrzewanie działa (tak sądzę) Chłodnica nowa. Po wymianie uszczelki. Olej nowy tez trzyma poziom. Przy odpalonym aucie jak odkręcam korek od wlewu płynu to jest taki mały strumyczek przelewowy jaki powinien być. Płynu mam na max. ( wskazania bagnetu/ pływaka) Temp C na zegarach trzyma pion i nagrzewa sie do niego w ciągu kilku kilometrów. W teście nr.7.0 temp dochodzi do 95/96 i spada o jeden po czasie. W trasie (60 km) max doszło do 97 ale jechałem 140 i spadło. Po zgaszeniu auta ezrastało na postoju do 104 /105 ( taką odnotowałem max ) I tu moje zastanowienie ogromne - Chłodnica zimna, górny przewód gorący i nabrzmiały / twardy ( Wiem, że ciśnieniowy układ) dolny wąż miękki ,ale jest w nim płyn i jest gorący tylko paręnaście cm od termostatu. Jak ściskam dolny to chlupie płyn w wężu i słychać cykanie w termostacie. Do tego nie kojarzę abym słyszał wentylator kiedykolwiek. Nie włącza się nawet przy 96 C na parkingu przy otwartej masce. Tak ma być? Nie " pałowałem " jeszcze auta więc nie wiem jakie są warunki włączania 1 i 2 fazy wentylatora.
I kolejna sprawa pewnie powiązana z tym to klima. Wiem ,że wentylator jest jeden do klimy manualnej i chłodzenia chłodnicy. I jak odpalam auto na wyłączonej klimie i zimnym silniku to sprężarka (Pasek obraca ) pracuje NON STOP

Jak właczam Przycisk AC to wentylator chłodnicy nie startuje i tak. Z tego co kojarzę to jeszcze jakiś czas temu ten pasek od "klimy" zaczynał kręcić się dopiero po jej włączeniu z pozycji kokpitu. Poproszę o jakąś rzeczową poradę albo odesłanie do tematu z rozwiązaniem najbardziej pasującym do mojego. Przeglądam to forum od jakiegoś czasu i odpowiedzi na akurat mój przypadek nie udało mi się wyszukać.
Z góry dzięki.