BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 12:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39 - m54b22TUB] Wycie automatycznej skrzyni.
PostNapisane: 11 marca 2016, 15:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52
Witam serdecznie.

Mam mały problem z automatyczną skrzynią biegów (wg mumeru vin wychodzi model AUTOMATIC TRANSMISSION A5S325Z), otóż rano na zimnym silniku słyszę jakby wycie ze skrzyni biegów- nie jakiś super przykry, głośny dźwięk notmiast coś jak cichy odkurzacz. Wycie to nasila się wraz ze wzrostem obrotów podczas jazdy na każdym biegu oraz praktycznie całkowicie ucicha kiedy silnik osiągnie temperaturę roboczą. Samochód kupiłem kilka tygodni temu, nie wiem czy było to od początku czy teraz się nasiliło. Przed zakupem oglądaliśmy z kolegą samochód i widać że w skrzyni jest założona nowa uszczelka oraz, że były odkręcane śruby- czyli olej był wymieniany. Z tego co wyczytałem winny może być zbyt niski poziom oleju- i tu pytanie jakiego oleju dolać? Wolałbym nie wymieniać całego na nowo ponieważ tutaj jest to koszt ok. 3000zł a facet zapewniał mnie, że wymieniał co potwierdza nowa uszczelka.. Dzwoniłem do niego również nie wie jaki rodzaj oleju jest zalany. Dodam, że skrzynia pracuje super, bardzo płynnie zmienia nie ma żadnych zgrzytów i innych cudów.
A może wcale to nie wina skrzyni..?
Miał ktoś podobny problem?

Z góry dzięki za odpowiedź,
Mateusz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39 - m54b22TUB] Wycie automatycznej skrzyni.
PostNapisane: 11 marca 2016, 16:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
3000tys? no chyba nie bardzo ;) z tego co widzę to skrzynia ZF - olej dobiera się po kolorze tabliczki na skrzyni

co do wycia - konwerter na wykończeniu?

Tytuł: Re: [e39 - m54b22TUB] Wycie automatycznej skrzyni.
PostNapisane: 11 marca 2016, 16:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52
Dzięki kolego, bardzo fajny filmik na pewno przyda się przy kolejnej wymianie bo jak widać nie jest to super skomplikowany zabieg :cwaniak:
Fakt, koszt to nie 3mln zł tylko 3000zł ( za tyle mógłbym w Polsce zrobić mały remont skrzyni ) :rotfl:

Natomiast wracając do mojego pytania facet na filmiku (jak domniemam jest to film producenta) mówi, że gdy poziom oleju w skrzyni jest za niski to obserwuje się problemy zmiany biegu. W moim przypadku zmiana biegu przebiega bardzo płynnie, auto samo rusza bez dodawania gazu nawet na zimnym silniku przy mrozie -20 stopni. Tiptronic, kickdown wszystko pracuje OK. Może coś z wałem, mostem? jakieś łożysko?
Najgorsze, że nie znam tutaj żadnych warsztatów, ani nie mam nikogo kto mógłby rzucić okiem. Jedynie serwis, w którym ceny są z kosmosu (Polskie ASO to pikuś). Kolega ma podnośnik coś można zajrzeć tylko ja zielony jestem w temacie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1