BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 12:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] Blad 29F2 i Engine Fault Reduced Power
PostNapisane: 13 marca 2016, 13:35 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 525i M LCI '07
Kod silnika: N53B30
Cześć Wam

Jestem tutaj nowy, sporadycznie przegladam Wasze forum ale jest to moj pierwszy post. Korzystalem z wyszukiwarki ale niestety nie udalo mi sie znalezc podobnego tematu. Jestem juz po przejsciach ze swoja E60 (525i 3.0 LCI, N53B30 218KM 2007) - wtryski, cewki, swiece, ogromne zuzycie oleju. Tym razem problem jaki sie pojawil uniemozliwia jazde.

Bledy:

29f2 - Sterowanie wysokocisnieniowe paliwa / high pressure pomp / fuel open loop set too high
29cf - Nie pali na 3 cylinder / Misfire Cylinder 3
2ef7 - Aktywacja temostatu

Auto po odpaleniu, po przejechaniu kilku kilometrow pojawia sie to:

Obrazek

Gasnie podczas jazdy. Zaraz po ponownym odpaleniu blad wraca, silnik pracuje wtedy bardzo nierowno, jakby nie na wszystkie cylindry i za chwile gasnie. Po ok 10 sekundach i po ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy. Po przejechaniu kilometra czasem nawet nie, blad znow wraca. Nie pali sie check engine. Auto bieze duzo oleju, mialo ostatnio wymieniane - swiece (srednio co kwartal), uszczelke pod pokrywa zaworow, czujnik polozenia walu korbowego, czujnik rozrzadu, wszystkie 4 sondy lambda.
3 mechanikow rozlozylo rece gdyz oprocz powyzszych bledow niczego wiecej nie ma. Po resecie wraca wszystko ponownie. 29cf pojawia sie sporadycznie. Wczoraj winowajca byl temostat albowiem podczas jazdy z podpietym komputer blad silnika wyrzucalo gdy temperatura wody przekroczyla 91/92 stopnie. Dzisiaj termostat zostal wyjety i blad silnika pojawia sie juz przy 60 stopniach.
Na zagranicznych forach dzisiaj w nocy wyczytalem ze zniwelowanie bledu 29f2 moze spowodowac obnizenie cisnienia paliwa tzw Lower Fuel Open Loop lecz niestety nie wiem jak to zrobic. Czy moze mi ktos z Was opisac w jaki sposob to zrobic w silniku N53B30?? 29cf moze byc konsekwencja odciec paliwa gdy pojawia sie Engine Fault.
Pierwsza diagnoza mechanika bylo mozliwe zwarcie gdzies na kablach albowiem sam problem pojawil sie ostatnio podczas jazdy na autostradzie przepalila mi sie cala wtyczka od tylniej prawej lampy (kierunek, wsteczny, stop i pozycyjny) a chwile potem mialem wrazenie jakbym uderzyl w sciane, auto szarplo, spadla moc i wyskoczyl komunikat Engine Fault, Reduced Power. To bylo tez gdy w lutym padly mi czujniki polozenia walu i rozrzadu. Prosze Was o pomoc jak temu zaradzic, jak obnizyc Fuel Open Loop

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E60] Blad 29F2 i Engine Fault Reduced Power
PostNapisane: 13 marca 2016, 19:58 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 525i M LCI '07
Kod silnika: N53B30
Czy ktos z Was koledzy ma jakis pomysl?? Czy mozliwy jest taki scenariusz ze sam blad generuje czujnik pompy paliwa, ale komputer nie pokazuje jego bledu gdyz sadzi ze on dziala wlasciwie tylko pokazuje blad zbyt wysokiego cisnienia paliwa?? Sprawa o jest o tyle stresujace ze jutro to bmw mialem oddawac jako depozyt na poczet nowego :rozpacz:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1