BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 12:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318i N42 błąd 28d6 po aktualizacji WinKFP softu DME
PostNapisane: 15 marca 2016, 20:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
Witam, dziś postanowiłem ogarnąć WinKFP i zaktualizować soft w dme. WinKFP zaktualizowałem BMW coding toolem korzystając z sp-daten 57.2.
Wgrywanie softu F3 Update ZUSB poszło wszystko ok w 3 etapach (pasek postępu: pierwszy raz szybko poszedł do 100%, później długo do 100% i ostatni 3-ci etap musiałem potwierdzić i w miarę szybko poszło również do 100%), na koniec dostałem informacje, że programowanie zostało zakończone. Aktualizacja wykonała się z nr. 7516518 do 7551385. Efekt jest taki, że mam zapisany stały błąd teraz w sterowniku:
DIS:
28D6 DME: Process error - no coding
DME not yet coded
INPA:
28D6 CDKCOD - HO-Proc.failure, coding missing
DME noch nicht codiert
Oprócz tego błędu auto jeździ i nie widać nic niepokojącego ale wolałbym to wyjaśnić.
Przyda się też dla ludzi którzy mają ten błąd w sterowniku silnika i nic nie robili bo widziałem takie posty, jednak odpowiedzi były z kosmosu i finalnie problem nie był rozwiązany.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318i N42 błąd 28d6 po aktualizacji WinKFP softu DME
PostNapisane: 16 marca 2016, 05:26 
Forumowicz

Moje BMW: E83 3.0d
Kod silnika: M57TU2
Wprawdzie nie aktualizowalem modułów WInKFP ale ISTA P każdy programowany moduł koduje (po programowaniu). Ty zrobiłeś tylko programowanie. Powinieneś przelecieć DME ncsexpert profilem expert.

Miało by to sens ponieważ nowszy soft dodaje pewnie jakieś nowe parametry które trzeba zainicjować kodowaniem.

Tytuł: Re: [E46] 318i N42 błąd 28d6 po aktualizacji WinKFP softu DME
PostNapisane: 17 marca 2016, 17:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
Problem rozwiązany. Faktycznie winą było brak kodowania. Mimo, że w NCSie nie było nic nadzwyczajnego do kodowania to i tak po zakodowaniu brak już błędu zapisanego w DME. Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1