BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 04:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] - Drgania przy prędkości 110
PostNapisane: 21 marca 2016, 15:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: M47
Witam
Posiadałem problem a miedzy innymi podczas przyśpieszania na 3 biegu słychać było stuki i wibracje pod spodem. Działo się to wszystko powyżej 2 tys. obrotów. Zaprowadziłem auto do mechanika - diagnoza - podpora wału i krzyżak. Po wymianie objaw stukania PODCZAS PRZYŚPIESZANIA USTAŁ. Jednak pojawił się nowy problem a dokładnie podczas jazdy przy 110 pojawia się straszne trzęsienia całą budą. Może ktoś coś doradzić ? Przeglądając posty, tematy innych użytkowników forum nie znalazłem rozwiązania.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] - Drgania przy prędkości 110
PostNapisane: 21 marca 2016, 16:10 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Danielll napisał(a):
Witam
Posiadałem problem a miedzy innymi podczas przyśpieszania na 3 biegu słychać było stuki i wibracje pod spodem. Działo się to wszystko powyżej 2 tys. obrotów. Zaprowadziłem auto do mechanika - diagnoza - podpora wału i krzyżak. Po wymianie objaw stukania PODCZAS PRZYŚPIESZANIA USTAŁ. Jednak pojawił się nowy problem a dokładnie podczas jazdy przy 110 pojawia się straszne trzęsienia całą budą. Może ktoś coś doradzić ? Przeglądając posty, tematy innych użytkowników forum nie znalazłem rozwiązania.

Wygląda na niewyważony wał. Może ten krzyżak jakiś nie teges?

PostNapisane: 21 marca 2016, 18:40 
Pierwsze kroki

Mechanicy powiedzieli mi ze przy wymianie krzyżaka i podpory wału zrobili wszystko tak ze nie musieli wyważać wału. To tak można ? Zaproponowali mi wymianę wału całościowego w bmw E46 320 136 km. Co radzicie ? Krzyżak podobno z tych lepszych.

PostNapisane: 21 marca 2016, 19:18 
Pierwsze kroki

Dodam że w momencie osiągnięcia prędkości 110 gdy wrzucam na luz rozumiem napęd się rozłącza, wiec bicia-drgania powinny ustać jeżeli jest problem z wałem. Lecz jest wręcz przeciwnie występuje dalszy ciąg drgań.

PostNapisane: 21 marca 2016, 21:36 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Jeżeli drgania występują podczas przyśpieszania, to winne są zazwyczaj przeguby lub luz na krzyżaku. Jeżeli masz cały czas, to raczej sam wał. Zacznij od sprawdzenia tylnych kół, bo to najtaniej, później podmienić cały wał.

PostNapisane: 21 marca 2016, 22:42 
Pierwsze kroki

Generalnie zauważyłem iż drgania są bardzo mocne zaczynają się od 110 i drży całą budą aż strach przyśpieszać dalej..... Jutro jadę sprawdzić wszystkie koła. Mam nadzieję ze to rozwiąże temat.. Dodam ze przed usterką tak budą nie drżało, nie wpadał w takie drgania.

PostNapisane: 22 marca 2016, 07:58 
Forumowicz

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: m54b30
Na drgania mogą też mieć wpływ poduszki skrzyni czy poduszki które trzymają dyferencjał z sankach. Choć wydaje mi się, że mechanik nie zaznaczył wału przy demontażu i poskładał na pałe, a teraz proponuje wymiane wału bo przecież się nie przyzna. Po co zresztą wał wymieniać jak można go wyważyć.

PostNapisane: 22 marca 2016, 16:41 
Pierwsze kroki

Po wymianie podpory i krzyżaka podnieśli mi auto i pokazywali ze niby wał na części końcowej (przy wymienionym krzyżaku środkowym) jest krzywy i dlatego bije. Pokazywał mi ze pozaznaczał wszystko przed demontażem, rzeczywiście były tam jakieś kreski pozaznaczane. Dziś jestem po sprawdzeniu dokładnym wszystkich opon i niestety nie jest to ich wina. Wiec pozostaje kwestia wału. Samo wyważenie od 220zł w firmie Kardan- Szczecin. Co o tym sądzicie ? jakie wyjście z tej sytuacji widzicie, proponujecie ? a może kupno całościowego wału używanego ?

PostNapisane: 25 marca 2016, 17:22 
Pierwsze kroki

Temat z drganiami - rozwiązany. Krzywy wał.

PostNapisane: 25 marca 2016, 20:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Haha bo ci go skrzywili.

Niema takiej opcji że przed nie było bicia a po jest , sam się zastanów.

Kiedyś kumplowi robiłem wał do sportowego auta i za dawcę posłużył wał od żuka, śmieszne ?

Nie bo wał od żuka jest solidny i po skróceniu dospawaniu krzyżak od strony skrzyni tak go spasowałem że bicia były tylko 0.02mm.

Obyło się bez wywarzania !!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1