BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] zawor zwrotny. chyba sie cofa paliwo
PostNapisane: 8 czerwca 2014, 18:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
Witam. Jestem szczesliwym posiadaczem od roku e46 318d m47 Od zakupu mam ten sam problem a mianowicie. Gdy auto jest zimne pali od strzala, cieple tak samo ale jak postoi z 6 godz i nie wystygnie do konca musze przytrzymac na rozruszniku z 3-6 sek zanim zalapie. Przejechalem tak 22 tys juz auto ma moc, nigdy nie zawiodlo. Ostatnio wymienilem miedziane podkladki na wtryskach te na dole jak i od krucca przelewowego, bo saczyla sie ropa. Wycieku juz nie ma, myslalem ze moze sie zapowietrzal tam skoro ropa sie saczyla alw problem nadal jest. Po jakis 6-7 godz od zgaszenia musze dluzej pokrecic rozrusznikiem zeby zapalila. Tak mysle ze moze vp44 cofa paliwo do filtra paliwa albo moze nawet dalej skoro musi napompowac zeby odpalila po postoju. Myslalem zamontowac zaworek zwrotny miedzy filtrem paliwa a pompa wtryskowa. Co tu jeszcze podumac. Nie mam jak sprawdzic ukladu podcisniem czy ma gdzies nieszczelnosc a okiem ropy nigdzie nie widac

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] zawor zwrotny. chyba sie cofa paliwo
PostNapisane: 8 czerwca 2014, 19:03 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Żaden zaworek tu nic nie pomoże, ten silnik to Common Rail niema mowy o cofaniu się paliwa.

Masz problem z elektroniką (czytaj czujniki), lub czas zregenerować wtryskiwacze.

PostNapisane: 8 czerwca 2014, 21:33 
Pierwsze kroki

Żaden common rail . Pompa vp44 i wtryskiwacze. Żaden nie leje nie kopci. Moc samochod ma.
Mysle ze moze cofac sie ropa z pompy ze ten zaworek co w niej jest juz nie działa jak nowy

PostNapisane: 9 czerwca 2014, 10:53 
Pierwsze kroki

da rade może taki zawor zamontowac ? albo zwykly zwrotny dodatkowo ale zastanawiam czy miedzy filtrem paliwa a pompą czy na powrocie od pompy do baku ~~

http://allegro.pl/zawor-zwrotny-przelew ... 40134.html

PostNapisane: 9 czerwca 2014, 16:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW F10
Kod silnika: 530D
specjaliści ;)
najbardziej prawdopodobne że masz uszkodzoną membrane w pompie ( wpisz w googla diaphragm vp44 ) prawdopodobnie ten krążek jest pęknięty , chociaż cofanie paliwa możesz sprawdzić w wężach i to jest pierwsze co powinieneś był zrobić ...

PostNapisane: 9 czerwca 2014, 16:36 
Forumowicz

Powodów cofania paliwa może być kilka. Widziałem przypadek, gdzie nieumiejętnie napisany program "lekko chipujący" powodował problemy z odpalaniem na ciepłym silniku. Pomógł powrót do org softu przez DISa.

Na początek test przelewowy wtryskiwaczy i wymiana wężyków od powrotów wtrysków. VP44 ma na powrocie zawór zwrotny, można też go wymienić, jest dostępny jako część wymienna (np w InterCarsie). Jeśli nic nie pomoże, test wtrysków na stole, czy nie przepuszczają paliwa.

Oczywiście obserwacje wycieków paliwa i nieszczelności przewodów masz za sobą?

viewtopic.php?p=579201#579201

PostNapisane: 10 czerwca 2014, 08:56 
Pierwsze kroki

cieklo mi z przelewów po wymianie okazało sie ze uszczelki przy krućcach przelewowych wtryskiwaczy. wymieniłem i jest sucho ale dalej jakby po 6 godz pompował te paliwo zanim odpali. Jak sprawdzic działanie pompki w baku? nie wiem czy ją slychac po przekreceniu zapłotu. Hmmm własnie zaworek ten od pompy myslalem wymienic moze by pomogło. Auto odpala ma moc. Wogóle w zime nawet przy -22C paliło od strzała. ale zawsze jak postoi minie pare godz to jakby pompował zanim odpali

PostNapisane: 10 czerwca 2014, 12:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW F10
Kod silnika: 530D
to są wtryski sprężynowe i będą działać poprawnie nawet ze zdjetym przelewem , wystarczy zapoznać się z ich budową ...
działanie pompki sprawdzisz odkręcając filtr paliwa pod maską i po przekręceniu zapłonu pompka zacznie pompować paliwo do zbiorniczka , pompa vp44 poza tym będąc sprawna sama jest w stanie zassać paliwo .
juz Ci napisałem wcześniej co może być najbardziej prawdopodobną przyczyną . regenerujemy te pompy poza tym sam mam takie auto ;)

PostNapisane: 11 czerwca 2014, 19:59 
Pierwsze kroki

no a co z tym zaworkiem przy pompie ? co mozna niby dokupic na allegro ?

http://allegro.pl/zawor-zwrotny-przelew ... 40134.html

moze zwykły zwrotny by załatwił to

PostNapisane: 18 maja 2016, 15:54 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Witam,
czy rozwiązałeś problem? co było nie tak?

PostNapisane: 18 maja 2016, 19:22 
Zacna persona forum

Prawdopodobnie regenerowal vp44, gdyby to byl zaworek to ten problem wystepowalby gdy auto postoi pare godzin, ale i gdy postoi cala noc. U niego problem byl gdy auto troche ostyglo i wskazowka od temp. byla na niebieskim polu. Kat zadany i rzeczywisty, nastawnik pompy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1