BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Częste rozładowywanie akumulatora
PostNapisane: 16 maja 2016, 19:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52B20
Witam. Silnik 2.0 150km vanos z 2000r z LPG.
Spróbuje opisać mój problem w miarę jasno. Zaczęło się od tego że padł mi aku praktycznie do zera na mierniku 6v . Po podłączenia kabli po ok 20 min., udało się odpalić auto, ale nie trzymało obrotów i non stop gasło. Linka i do serwisu w którym stwierdzono że to od LPG i wypieli bezpiecznik.
Uruchomiony na samej BP zawiozłem auto do gaziarzy którzy stwierdzili że komp od gazu jest uszkodzony więc oddałem do regeneracji. Po tym auto jeździło może dwa dni i znowu to samo, aku padł do zera, więc odpiąłem bezpiecznik od gazu i naładowałem aku, ale i to nie pomogło, znowu padł, więc auto pojechało do elektryka, tam sprawdzili rozładowywanie które pokazywało 1,15 przy normie 0,01-0,05. Stwierdzono padnięte aku więc założyli nowy "75" i nie stwierdzono rozładowywania. Po dojechaniu do domu, auto nie było ruszane dokładnie 24 godziny. Oczywiście powtórka z rozrywki, nowe aku rozładowane tak samo, czyli do zera. Po naładowaniu prostownikiem i oddaniu na reklamację, podpięto miernik i panowie po raz kolejny stwierdzają że nie ma rozładowywania :/ z tąd moje pytanie, może ktoś z Was miał taką sytuację że raz auto rozładowuję się po dobie a raz po dwóch max trzech. Gdzie szukać problemu bo walczę z tym już dwa tygodnie i brak już sił i pomysłów a naprawdę jest mi bardzo potrzebny samochód. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Częste rozładowywanie akumulatora
PostNapisane: 16 maja 2016, 20:58 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ciężko coś wywróżyć. Ja bym stawiał właśnie na gaz albo alarm. Zacząłbym od wizyty u innego mechanika.

PostNapisane: 17 maja 2016, 18:14 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
coś musi obciążać aku
trzeba zmierzyć przy zamkniętym aucie i włączonym alarmie

PostNapisane: 17 maja 2016, 19:22 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
witam w kilku autach kture naprawiałem problemem było nie gasnące światełko w bagażniku lub schowku, ale nie sprawdzałem tego w bmw

PostNapisane: 17 maja 2016, 19:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Moduł GM5 gasi np. światełko schowka po kilkunastu minutach. Sprawdź też bagażnik. Potem otwórz maskę i dotknij rano elektrozawór wody, ma być zimny. Następnie słynny jeż, najlepiej go odłączyć poprzez wtyczkę lub bezpieczniki. Po 15 minutach obadaj wiatraczek klimatronika, ma się wyłączyć. Można odpiąć wtyczki od panelu klimatyzacji, łatwo go wyciągnąć bo jest na wcisk. Jeśli masz alarm to odłącz czujkę maski oraz czujnik wnętrza. Najlepiej badać miernikiem po 20 minutach. Po podłączeniu klem będziesz miał 1,2A poboru, potem coś w okolicach 0,8A. Następnie pobór spadnie do 0,05A i 0,01 do 0,03A. Masz dodatkowe urządzenia jak CB, wzmacniacz, zestaw BT lub cyfrową zmieniarkę? Jeśli tak, to wszystko trzeba odłączyć.

PostNapisane: 22 maja 2016, 12:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52B20
W pierwszej kolejności podziękowania za wszystkie odpowiedzi :super:
Wkońcu trafiłem na konkretnego elektryka który szybko znalazł mój problem, a mianowicie wiązka klapy była przetarta i jakieś przewody w progu. Między innymi zwarcie i tylna szyba grzała nawet na wyłączonym zapłonie, jedyne co ciężko wytłumaczyć to czemu nie wywaliło bezpiecznika :kwasny: Teraz wszystkie przewody uszkodzone bądź utlenione wycięte i wymienione na nowe :) autko śmiga, niestety aku po kilkukrotnym rozładowaniu do zera nie przeżył. W razie co namiar na elektryka na pw mogę przesłać. Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1