BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] za niskie obroty podczas palenia z rana 3.5v8
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 07:12 
Pierwsze kroki

witam wszystkich forumowiczów ,mam pytanie szukałem tematu znalazłem kilka odpowiedzi które naświetlają mi problem ale nie do końca, stad moje pytanie a raczej objaw, może dziwny a mianowicie z rana jak odpalam auto nie podnosi (podbija) obrotów tylko pracuje na niskich wystarczy 2-3 min temperatura rośnie i silnik stabilizuje pracę i jest ok , dziwne to bo jeżeli pale silnik już rozgrzany lub nawet ciepły to silnik podbija obroty i ładnie powoli spadają i utrzymują się równiutko i silniczek pracuje zero szarpań ,było tak zawsze głównie przy zimnym ,a teraz nie wiem co mogło się stać ,doczytałem na forum że może regulacja przepustnicy lub jej czyszczenie może pomóc ,przepustnica sterowana jest linką ,może silniczek krokowy ,prosze o wsparcie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 09:34 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Może być wszystko co wymieniłeś. Problemem może być też olej.
Na zimnym silniku nieprawidłowo napełniają się szklanki i silnik zamiast pracować normalnie, ma zamiar zgasnąć.
Próbowałeś palić auto na tzw "dwa razy". Zapalić, zaraz zgasić i po chwili ponownie odpalić.
Czy po takim zabiegu też nie pracuje jak powinien??

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 19:36 
Pierwsze kroki

jeszcze nie sprawdzałem w ten sposób ale zobaczę ,aczkolwiek olej zmieniłem jakiś miesiąc temu w sumie od tego czasy coś właśnie sie zmieniło ale miałem zalany castrol edge sport 0w40 a przeszedłem na edge sport 5w40 ,cholerka miało by to takie znaczenie :|

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 08:09 
Pierwsze kroki

witam po dłuższej przerwie ,nawiązując do tematu posprawdzałem i poczyściłem wszystko nawet wymieniłem krokowy dla zasady i dalej nic z obrotami z rana są ciągle za niskie ,zmieniłem olej ,bez zmian ,doczytałem że może być to wina czujnika temperatury 4 piny i o dziwo po zdjęciu kostki silnik zapalił z rana pięknie obroty prawie 2 tys i powoli spadają do odpowiednich ,pomyślałem że to wina czujnika kupiłem nowy założyłem i nic to samo ,ręce opadają ,podpinałem pod kompa brak błędów ,macie jeszcze pomysły ,co go boli :(

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 08:09 
Pierwsze kroki

dodam że wystarczy tylko 1 min pracy silnika i wszystko jest ok ,pali tak jak powinien na ssaniu ,może coś z sondą lambda ,auto podpinane było pod sprzęt launch x-431

Tytuł: Re: [E38] za niskie obroty podczas palenia z rana 3.5v8
PostNapisane: 3 czerwca 2016, 15:53 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: BMW e38 740i
Kod silnika: M62B44 [lpg]
Serki za odgrzebywanie sentymentów, ale mam podobny problem. Niedawno wymieniłem pokrywę płaszcza wodnego między głowicami V8 nad komorą wału korbowego. Zanim rozebrałem silnika wszystko było OK, oprócz tego wycieku. Teraz po złożeniu silnik po odpaleniu ma bardzo niskie i nierówne obroty, a czasem potrafi zgasnąć. Po dodaniu gazu silnik zaczyna pracować normalnie. Poza tym po naciśnięciu mocno gazu i puszczeniu go, silnik strzela z rury wydechowej. Wcześniej ładnie schodził z obrotów. Co może być powodem? Nieszczelność i łapanie lewego powietrza? Po złożeniu wszystkiego odłączyłem akumulator i po jego podłączeniu zostawiłem auto na kilka minut na wolnych obrotach, celem adaptacji przepustnicy. Czy może zrobiłem coś źle z tą adaptacją?
Mój silnik to m62b44 z LPG.

BMW e38 740i / m62b44 / LPG

PostNapisane: 5 czerwca 2016, 09:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
vanosy do wymiany

PostNapisane: 5 czerwca 2016, 10:10 
Forumowicz

stawiam na lewe powietrze

PostNapisane: 5 czerwca 2016, 12:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Jak wyzej, lewe powietrze, ostatnio robilem cos takiego w silniku m60, tez kulal na obrotach po odpaleniu, jak sie troszeczke nagrzal to juz bylo lepiej. Przyczyną byla uszczelka pod przepustnica i pod odma. Teraz po odpaleniu na zimnym bardzo ladnie pracuje

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1