BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e39 po wymianie tulei plyw. jest cos nie tak [helpp]
PostNapisane: 5 czerwca 2016, 14:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52B20
witam. jakis miesiac temu , czy nawet juz 2, wymienialem na tyl tuleje plywajace, jeszcze przed samymi tulejami, obnizajace czerwone sprezynki kpl, ale po tulejach slysze ,ze jest cos nie tak.. trudno mi opisac jaki to efekt, najciekawsze jest to , ze bylem na dwoch stacjach diagn. na sprawdzenie zawiechy, na jednej tak sprawdzalem i ustawialem zbieznosc itp, a na drugiej mialem przeglad.. co ciekawe w tym ? ze na zadnej stacji nie wykryli mi nic, z zawiecha wszystko ok, a to po wymianie tulei mam cos nie tak.. ze cos slysze ! glownie jak jade pomalu, albo prawie ,ze stojac w miejscu, albo jadac tak do 40/50km/h , wiecej juz tego nie slysze, nie wiem czy silnik zaglusza czy co.. ale naprawde nie wiem, gdzies czytalem po forach jak tuleje wymienialem, ze trzeba je bylo posmarowac jakims klejem, ale tego nie zrobilem/ nie chcialem, by mi sie na kiedys to nie zapieklo, bo i tak mialem problem z wybiciem ich, ale czy jednak to moze byc to ? tak uwazam, ze to cos przy tulejach , bo po tulejach akurat to sie dzieje, dopiero teraz pisze, bo co raz bardziej to juz denerwuje,ze cos slychac jezdzac, a nie wiadomo co to jest .. jak to zdiagnozowac itp ..

ktos cos ma jakas porade, od czego zaczac jak zdiagnozowac, ?? kazda porada jest tu dla mnie cenna ?

moze to te sprezyny,ktoree tez mam zamiar wywalic z tego auta, bo to porazka, sa strasznie sztywne , ale przypomne , ze to sie dzieje po tulejach, wszystko zlozone jak nalezy, zbieznosc ustawiona, 2x przeglad

pozdro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e39 po wymianie tulei plyw. jest cos nie tak [helpp]
PostNapisane: 5 czerwca 2016, 15:24 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
10 linijek tekstu i nic konkretnego.

puka, skrzypi, piszczy, ociera? ?

PostNapisane: 5 czerwca 2016, 15:41 
Pierwsze kroki

raczej ociera

PostNapisane: 5 czerwca 2016, 15:47 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
podejrzewam ze pod czas roboty pogiely sie osłony tarcz hamulcowych albo rozleciały się szczęki ręcznego od walenia młotem

PostNapisane: 5 czerwca 2016, 16:05 
Pierwsze kroki

tak owszem co do oslon, ale zostaly zaraz wyprostowane

co do recznego, to jest bardzo mozliwe i to chyba bedzie to... recznego ogolnie nie mam, w planie mam zrobienie poczatek sierpnia i wtedy tam zajrzę .. myslalem nad tym ,ale mysle czemu akurat tam mialo by cos byc nie tak po tulejach, ale mi napisales teraz od " walenia mlotem " i chyba wszystko bedzie jasne.. jest to raczej 99.9% ,ze to bedzie to. dzieki .. zabiore sie za to w sierpniu , bede mial wtedy duzo czasu. pozdrawiam .

ale jeszcze tak z ciekawosci zapytam.. daje sie ten jakis klej do tulei plywajacych czy lepiej tego nie dawac ? jesli wiesz prosze o odpowiedz :)

PostNapisane: 5 czerwca 2016, 16:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e60
Kod silnika: M57N
Miałem podobnie w e36 kiedyś, że takie jakby ocieranie, skrzypienie przy małej prędkości i na dołkach, sprężynki poleciały trzymające szczęki ręcznego i tak się działo...
A co do kleju to wymieniałem pare razy te tuleje i widziałem jak inni robią i się nie spotkałem żeby ktoś tam dawał jakiś klej dodatkowo...

PostNapisane: 5 czerwca 2016, 16:31 
Pierwsze kroki

@Smiszny

ok dzieki z klejem to juz pytam na przyszlosc ,bo teraz i tak juz nic nie zrobie :) tak pomyslalem ,ze skoro mam to po tulejach to moze ,ze nie dalem kleju to tam jest jakis luz i stad to ocieranie itp, ale to bedzie napewno wlasnie ten reczny, bo stukania duzo bylo ,wiec pewnie jest to co mi piszecie . dziekuje bardzo , pomogliscie ! pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1