BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] 535d czuc zawahanie podczas zmiany biegow
PostNapisane: 28 marca 2015, 20:22 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 535d e60
witam, na wstepie chcialbym napisac ze szukalem sporo na forum by znalezc cos o moim przypadku ale niestety wiec zakladam nowy temat.
Posiadam bmw e60 535d w zalozoną manualna skrzynią biegu 272KM ,,,,,, mam problem podczas przyspieszania 1bieg 2 bieg jest ok 3bieg jest zawahanie i ciągnie,4 bieg jest zawahanie i ciągnie,5 bieg jest zawahanie i ciągnie,6 bieg jest zawahanie i ciągnie. Przy zmianie biegu obroty zawsze w okolicy 3tys. Czuszczone byly elektrozawory od sterowania turbin, egr, wtryski ok i sie zastanawiam co moze byc nie tak moze turbo ale nie chce podejmowac pochopnie decyzji o regeneracji bo to troche kosztuje a moze sie okazac ze to nie to, dodam ze kopci na czarno jak pedal jest w podlodze. jakies pomysly?byl bym wdzieczny

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: 535d czuc zawahanie podczas zmiany biegow
PostNapisane: 28 marca 2015, 20:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530dA
Kod silnika: m57
no właśnie, szukanie na tzw "czuja" to moga być koszty. Najlepiej podpiąć pod kompa .

Tytuł: Re: 535d czuc zawahanie podczas zmiany biegow
PostNapisane: 28 marca 2015, 22:08 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
Wszystkie rury od turbo do kolektora szczelne i całe?

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

Tytuł: Re: [E60] 535d czuc zawahanie podczas zmiany biegow
PostNapisane: 29 marca 2015, 12:52 
Poszukaj zanim zapytasz

byly sprawdzane bo kiedys pekla mi wlasnie rurka która idzie do intercoolera,,,,,, to wtedy nie bylo mocy i mega czarny dym za mną,,,,,, dowiedzialem sie ze ma wyciety dpf bo bylem na hamowni sprawdzic auto i okazalo sie ze ma 288KM i 590Nm i charakterystyka jazdy ok ale pod obciązeniem na ulicy czuc takie zastanowienie podczas zmiany biegow. co do kopcenia to tez jest widac jak rzuca troche czarnego dymu ale nie tak jak wtedy gdy byla peknieta rura. auto bez chipa a po zchipowaniu mysle ze by o wiele bardziej kopcila

PostNapisane: 7 kwietnia 2015, 11:10 
Poszukaj zanim zapytasz

bylem ostatnio sprawdzic bmke na komputerze podczas jazdy i wyszlo ze turbo pompuje tak ok 2.5 Bara a podczas zmiany biegu spada na 1.6 Bara i wtedy czuc to takie zawahanie , opuznienie w przyspieszaniu.

PostNapisane: 25 czerwca 2016, 15:08 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E61 535D
Kod silnika: M57D30TU
Mam TO SAMO !!!
przedliftowe 535d E61, identycznie odczuwam, wręcz czuję przyhamowanie w tych 'przerwach' ciągu, jest to tak wyraźne.
Wydaje mi się, ze nie ma tego w trybie sport DS, bo po prostu silnik jest bardziej rozbujany, trzymany na max obrotach gdy rozpędzasz się z pedałem w podłodze.
Czyli po Twoich kolego pomiarach kompem, nasuwa się wniosek, ze zakłócony jest obieg spezanego powietrza w zakresach gdy "ŁĄCZĄ SIE TURBINY",
jest to bodaj ze 2500-3000obr, tzn do 2500 ciagnie mała turbawka, a powyżej 3000obr/min ciągnie duża,
a okres pomiędzy, to okres 'współpracy' turbawek, ze pracują obie, mala wspomaga duza, itp.
- całością sterują zawory/klapy, które odpowiednio sterują spalinami i powietrzem w tych wszystkich kanałach woków turbawek,
widziałem to BARDZO PIĘKNIE pokazane i opisane przez "ROGER'a Nysa", na pewno wszyscy bywalcy for bmw kojarzą kolege.

Autorze: naprawiłeś usterkę ?
chce zrobić chipa, ale musze najpierw ogarnąć ten problem :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1