BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Maź w zbiorniczku z płynem chłodniczym.
PostNapisane: 3 czerwca 2016, 16:53 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M43
Witam serdecznie Społeczność. Jestem nowy, to mój pierwszy post. Od 3 tygodni jestem posiadaczem e46 318i 118KM. Pojawił się problem. Po założeniu instalacji LPG w momencie kiedy chciałem wymienić płyn moim oczom ukazał się syf w zbiorniku. Mechanik polecił uzupełnić i obserwować. Nie jest top wg mnie typowy rosół ale widać dwie warstwy. Nie są mieszalne. Kolor - brunatno - rdzawy. Po kilku dniach jeżdżenia w zbiorniku jest nadal kleista maź. Poprzedni właściciel polecił aby wymienić płyn bo może być już stary. Tak chciałem zrobić ale nie spodziewałem się czegoś takiego. Jestem po wizycie u 4 mechaników. Dwóch powiedziało, że mam szukać nowego silnika bo to uszczelka pod głowicą, blok lub głowica. Dwóch kolejnych powiedziało, że wystarczy przepłukać układ i wlać nowy płyn bo kwestia zużytego płynu to jedno a dwa mogła być wymieniana wcześniej uszczelka i nie został ukłąd wypłukany. Niestety historii auta tak dokładnie nie znam - auto jest w Polsce 3 tygodnie. Jestem pierwszym właścicielem. Mam zero typowych objawów - przewody miękkie, auta trzyma idealnie temperaturę, obrotu na PB i LPG równe, płyn nie bąbelkuje ani na jałowym ani przy gazowaniu, nie czuć w nim spalin. Auto nie dymi na jasno, spaliny nie pachną "cukierkami" Test na CO który dziś zrobiłęm dał wynik pozytywny. Czy to nie jest tak aby wykryć CO to płyn musiałby bąbelkowć? Przecież CO musi znaleźć ujście w płynie tak? Dodatkowo okazało się, że korek miał uszkodzoną uszczelkę. Kupiłem już nowy. Proszę o porady. Jedno przeczy drugiemu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Maź w zbiorniczku z płynem chłodniczym.
PostNapisane: 3 czerwca 2016, 18:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW e39 528i
Kod silnika: m52b28
Garaż: byłe e34: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134211
jest e39: viewtopic.php?f=6&t=169366&start=20
U mnie było podobnie, z tym, że nie w BMW, ale w Audi a4 B5 2.6 V6. Kolor płynu był taki rudawy z dziwnym nalotem na jego powierzchni. Ja wsadziłem wąż ogrodowy w zbiorniczek i płukałem pod ciśnieniem :D wyleciało mega dużo syfu, zalałem nowym płynem chłodniczym i od tamtego momentu płyn był czysty jak łza. Nie wiem czy to dobry sposób czy nie, ale u mnie pomogło.

Tytuł: Re: [E46] Maź w zbiorniczku z płynem chłodniczym.
PostNapisane: 3 czerwca 2016, 20:36 
Poszukaj zanim zapytasz

Nie wiem czy można mówić ogólnie o kolorze płynu. To jest spora ilość nalotu na powierzchni w zbiorniczku i na ściankach, z tymże nie wygląda to na typowy "rosół" Sam nalot jest rdzawo - maślany lecz nie stanowi jednolitej cieczy z płynem chłodniczym.

PostNapisane: 3 czerwca 2016, 21:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Kup płukankę do układów chłodzenia , potem wypłucz wodą z kranu i zalej nowy płyn.

Przestań się nad ty rozczulać i do dzieła.

PostNapisane: 13 czerwca 2016, 01:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Układ przepłukany. Zalany nowy płyn. Po tygodniu jeżdzenia ta sama sytuacja. Rozbierać silnik i wymieniać uszczelkę? Mechanicy rozkładają ręcę..

PostNapisane: 13 czerwca 2016, 11:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Trzeba swapa zrobić na R6 ;) ;)

PostNapisane: 13 czerwca 2016, 17:49 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Garaż: w domu
po mojmu njpierw wypłukaj super układ chłodzenia i obserwój bo mysle ze gaz przy spalaniu osiaga duzo wyzsza temperature i oderwał się syf ze ścianek bloku i przewodów chłodnicy ja układ czyściłem kwaskiem cytrynowym motory M43 sa super wytrzymałe mam taki nawet tydzień jzdy totalnie bez płynu chłodzenia nie zatarło motoru ani rz temperatura nie dotarła na czerwone pole i zlej płyn syfiasty i zalej wodą plus kwasek

PostNapisane: 24 czerwca 2016, 18:34 
Forumowicz

Moje BMW: E38
Kod silnika: M62b35
Miałem kiedyś identyczny problem w Audi A4 B5 1.8 Padła mi chłodniczka oleju i ten mieszał się z płynem chłodniczym i rezultacie miałem niezły "bigos" w całym układzie chłodzenia. Nie znam Twojego motoru, ale jestem pewien na 99% że w całym układzie masz mieszankę płynu chłodniczego z olejem silnikowym. Niestety ciężko jest się tego dziadostwa pozbyć. Wcześniej musisz usunąć przyczynę.

PostNapisane: 29 czerwca 2016, 16:43 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Pozytywny wynik testu na CO2 oznacza przedmuchy do układu chłodzenia, maź i inne syfy poprzedniego właściciela, stary płyn, nie wypłukany układ nie mają do tego nic do rzeczy. Pytanie tylko gdzie ma przedmuchy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1