BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] samochód gaśnie przy odpaleniu, brak mocy
PostNapisane: 29 czerwca 2016, 15:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b30
Witam. Posiadam od miesiąca bmw E46 330i 2000r. Od niedawna pojawił się taki problem że odpalam silnik odpala i zaraz wskazówka schodzi na niskie obroty i gaśnie, jeżeli przygazuje go trochę przy odpaleniu jest ok zejdzie tak do 900 obrotów i nie gaśnie. Kolega stwierdził że to silniczek krokowy. Dałam auto do mechanika żeby to wyczyścil to stwierdził że tego się nie czyści i wg niego to przez zawór Disa zlecił mi że mam jechać do elektromechanika bo u niego żadnych błędów po podłączeniu do komputera nie Pokazuje..drugi problem jest taki że auto jak na 3.0 silnik nie ma mocy, moim zdaniem nie tak powinien jeździć samochód z takim silnikiem..czy faktycznie ten zawór Disa może mieć aż takie znaczenie? Robiłam z mechanikem kompresję co prawda nie pamiętam ile wyszło ale wiem że nie było większego odchylenia niż 0,5 na dwóch cylindrach...ktoś może pomóc?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] samochód gaśnie przy odpaleniu, brak mocy
PostNapisane: 29 czerwca 2016, 16:17 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Czy samochód ma LPG?

PostNapisane: 29 czerwca 2016, 16:32 
Pierwsze kroki

Tak ma właśnie to gaśniecie stało się po założeniu LPG ale brak mocy już był wcześniej odczuwalny. Jednak na samej benzynie dzieje się tak samo z gaśnieciem przy odpalaniu. Niby wykluczyli że to przez LPG.

PostNapisane: 29 czerwca 2016, 17:25 
Forumowicz

Skasować korekty albo pojeździć trochę na samej benzynie i zobaczyć czy się zmieni. Problem jest przy każdym odpaleniu, czy tylko po dłuższym postoju?

PostNapisane: 29 czerwca 2016, 21:08 
Pierwsze kroki

Przy każdym odpaleniu. Dodam że później w czasie jazdy czy to podczas postoju na światłach nic się nie dzieje, nie gaśnie. Wymienione wcześniej świece, filtry, odma, myślę że to albo silniczek krokowy albo coś z LPG. Tylko dziwny zbieg okoliczności że przed założeniem LPG odpalal normalnie a po LPG jeden dzień i taki problem. Dodam że gazownik powiedział mi przy okazji że wyskoczył mu błąd czujnika położenia walka rozrządu ale już mechanik stwierdził że żadnych błędów nie ma.

PostNapisane: 29 czerwca 2016, 21:52 
Forumowicz

Jeśli nie miał mocy to już przed założeniem LPG było coś nie tak. LPG ma większe wymagania co do sprawności silnika i jego osprzętu i brutalnie ujawnia niedomagania, które przy Pb mogły być mało zauważalne - to po drugie. A po trzecie - LPG musi być strojone na sprawnym silniku - trochę jazdy na niedobrze zestrojonym LPG (o ile to sekwencja współpracująca z ECU silnika) i sterownik silnika rozjedzie korekcje pogarszając sytuację jeszcze bardziej. Także raczej to nie wina instalacji a ta jedynie ujawniła już istniejące problemy.

Reasumując - zrezygnować na jakiś czas z gazu, skasować adaptacje i zdiagnozować co niedomaga. Po doprowadzeniu do porządku pojechać do gazownika i skalibrować instalację i dopiero wtedy ewentualnie szukać niesprawności po stronie LPG.

PostNapisane: 30 czerwca 2016, 01:04 
Pierwsze kroki

Tak zrobie bede jezdzic na samej benzynie w miedzyczasie poprosze kolege zeby wyczyscil silniczek krokowy... Sprobuje jeszcze podjechac do elektromechanika zeby podlaczyl go pod komputer. Zastanawiam sie czy w ciemno nie wymienic czujnika polozenia walka rozrzadu..

PostNapisane: 30 czerwca 2016, 15:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Dziwi Mnie iż przy nie do końca sprawnym aucie na benzynie gazownik wkłada instalację... tzn nie robił pełnej diagnostyki przed ? Czy Ty się uparłeś że ma zakładać instalację mimo że autko kuleje na benzynie ?

PostNapisane: 30 czerwca 2016, 22:04 
Pierwsze kroki

Nie, na nic się nie uparlam nawet gdybym nie zapytała to by pewnie nie powiedział że wyskoczył jakiś błąd..generalnie mam już gdzieś tych wszystkich "mechanikow" byłam u trzech plus u gazownika i nikt mi nie potrafił dobrze powiedzieć jakie błędy wyskoczyly, pojechałam do kolegi i na własne oczy zobaczyłam 3 błędy w INPA. Jak samemu się czegoś nie zrobi lub nie przypilnuje to nikt tego dobrze nie zrobi :/ a więc padnięty przepływomierz, błąd vanosa i grzałka od termostatu i odma do wyczyszczenia (zmieniłam tylko jeden wężyk). Vanosa na pewno nie wymieniam bo nie hałasuje, nie stuka wymienimy tylko elektrozawory, przy termostacie grzalke.

PostNapisane: 1 lipca 2016, 18:27 
Forumowicz

Przy padniętym przepływomierzu i odmie na pewno będą rozjeżdżać się korekcje - doprowadzić do porządku w pierwszej kolejności. Dziwne, że się check nie zaświecił jeszcze...
Jakie tam są podzespoły od gazu (sterownik, reduktor i wtryski)? Benzyna i gaz tankowane na markowych stacjach?

P. S. Realia są takie - mechanicy zwalają na gaz, gazownicy na mechanikę. Mam e46 od grudnia, czyli pół roku, przejechałem 22 tys km i dopiero teraz udało mi się "zgasić" check na dłużej niż 400 km. Czy na stałe - zobaczymy. Po drodze dwie "przygody" - jazda na 3 baniakach (silnik ma 4, padła cewka) i "wulkan" z pod maski oraz rzeka pod samochodem (myślałem że go zabiłem, ale to tylko zapowietrzony układ chłodzenia i obeszło się bez strat - poza wylanym płynem). Na lawecie jeszcze nie wracał. Ale jeszcze zostało parę rzeczy do zrobienia, pewnie będą zrobione jak zwykle - czyli sypnie się poważnie i będzie żebranie "pratuj pan". Jedynym plusem tej sytuacji jest to, że mimo wszystko koszty napraw są znacznie niższe niż pieniążki zaoszczędzone na tym, że jeżdżę na LPG. No i samochód w ogólnym rozrachunku bardzo fajny, wcale nie psuje się bardziej niż inne marki, ale to inny temat.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1