BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d wywala kontrolke DDE i 0 reakcji na gaz.
PostNapisane: 26 czerwca 2016, 17:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Witam, problem z e46 320d 99r. Otóż, jadąc ostatnio po mieście wywaliło mi kontrolke na zegarach DDE (spirala), obroty podskoczyły do około 1,2tyś i 0 reakcji na gaz, wciskam gaz w podłoge i nic się nie dzieje. Dopiero po wyłączeniu silnika i na nowo włączeniu wszystko wraca do normy ale nie na długo, co jakiś czas się tak robiło a teraz można powiedzieć co chwilę. Po podłączeniu do inpy wyskoczył błąd 5-needle motion sensor, 8-glow device i 82-electric fan. Dodam, że błąd nr 5 już widnieje od dłuższego czasu i nic się nie działo. Usunąłem błędy i wróciły błędy nr 5 oraz 82. Nie mam pomysłu co się dzieje, czyściłem egr, wężyk od egr był trochę ułamany, myślałem że to będzie przyczyną (lewe powietrze), wymieniłem wężyk, owszem jest mocniejszy ale niestety nie rozwiązało problemu. Ogólnie auto jest bardzo słabe, czasem jest tak że w ogóle turbo się nie włącza, pod górę nie można wyjechać i powyżej 2,5tyś/obr ma tak jakby odcięcie. A jak na postoju wcisne gaz w podłogę to też tak jakby odciecie przy 2,5tyś i baaaardzo dużo białego dymu idzie z wydechu, a czasami normalnie chodzi bez zarzutu. Ktoś wie co może być grane? Ktoś się z takim czymś spotkał?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d wywala kontrolke DDE i 0 reakcji na gaz.
PostNapisane: 29 czerwca 2016, 19:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Nikt nic?

PostNapisane: 29 czerwca 2016, 19:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Wygląda jak problem z EGR, jedź do mechanika i niech go zatkają.

PostNapisane: 30 czerwca 2016, 05:42 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Needle motion sensor to wtrysk sterujący. Jeden z najważniejszych czujników w M47
To dzięki niemu DDE "widzi" kąt wtrysku

Bez tego czujnika DDE będzie ograniczać maksymalną dawkę.

Kolejna sprawa to należałoby sprawdzić przepływomierz. Odczyty z niego.
W tych silnikach była seria wadliwych przepływomierzy, które należy wymieniać z całą obudową(a nie tylko wkładkę) i przeprogramować sterownik silnika

PostNapisane: 1 lipca 2016, 19:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Rav177 napisał(a):
Po podłączeniu do inpy wyskoczył błąd 5-needle motion sensor

Ostatnio naprawiałem u siebie wysyłkowo. Wysłałem chyba w poniedziałek, we wtorek dotarł do speca i od ręki naprawił i w środę już był u mnie ;) Także jeśli chcesz mogę polecić naprawę. Koszt to z tego co wiem to 150zł + wysyłka jeśli tylko cewka padła i o ile się nie mylę to spec mówił że ok. 300-330zł jeśli rozpylacz uszkodzony. U mnie na szczęście tylko cewka :) Wyjąć możesz sam w garażu w sumie jeśli tylko masz albo możesz pożyczyć młotek bezwładnościowy z odpowiednią końcówką :) Mi pożyczył mechanik który potem montował naprawiony wtryskiwacz (tego już sam się nie podejmowałem bo sporo czyszczenia).

Spec to ->

Dieseltech - Dariusz Woliński

tel. 609 232 187

ul. Polna 18 a/9
43-251 Pawłowice
woj. śląskie

Polecam w 100% :super:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1