Witam
Od pewnego czasu jestem posiadaczem E61 w 231 konnym, trzy litrowym diesel'ku.
Jako że zbliża się przebieg 300kk, a nie mam informacji czy AGR/ EGR był czyszczony, postanowiłem się za to zabrać samemu. Odświeżyłem moją skrzynkę narzędziową, kupiłem środek do czyszczenia (do czyszczenia hamulców - tak mi polecili w serwisie) poczytałem w zasadzie wszystkie posty, jakie wpadły mi w ręce o tematyce AGR/ EGR. Wydawało mi się że w sumie nic nie powinno mnie zaskoczyć, a jednak...
W zasadzie wszystkie informacje jakie udało mi się uzyskać, dotyczyły zaworów w silnikach 2.0D lub 3.0D lecz z pewną różnicą... Zawór AGR/ EGR przy moim silniku ma dołączoną "przepustnicę", no i pojawił się zonk a nawet kilka.
Nie znalazłem informacji, czy można rozdzielić ową przepustnicę i zawór AGR/ EGR. Po zdjęciach wyszperanych w necie, widzę, że prawie zawsze jest to sprzedawane lub ukazywane jako komplet, nawet widać tylko jedną śrubę od tej przepustnicy i próżno szukać innych. Problem jest taki, że cały ten komplet zajmuje więcej miejsca, co przekłada się na utrudniony dostęp do 4 śrub trzymających zawór (tej czwartej, "najgorszej" w ogóle nie widzę... Nie tylko sam ten "dodatek" sprawia problem... Inna jest też rura idąca od zaworu w dół. Jest plastikowe kolanko złączone na spinkę do przepustnicy zaworu, a dalej jest trochę gumowego węża i zaczyna się aluminiowa rura. We wszystkich poradnikach pisano, żeby rozmontować tę rurę i w ten sposób uzyskujemy lepszy dostęp... ale u mnie gumowa część jest złączona z plastikowym kolankiem i aluminiową rurą na objemki bez możliwości demontażu. Musiałbym je przeciąć i później w ich miejsce zamontować już normalne, popularne objemki wielokrotnego użytku z śrubką do regulacji, jednakże, nie znam ich rozmiaru.
I takie (dla was pewnie śmieszne) drobnostki odwiodły mnie tymczasowo od tej operacji...
Czy ktoś mógłby wspomóc trochę w tym zadaniu? Nie chciałbym niczego uszkodzić... Liczę, że znajdą się doświadczeni w tej sprawie mechanicy bądź właściciele tych typów zaworów AGR/ EGR.
Prosiłbym o jakieś zdjęcia, filmiki lub dokładniejszy opis demontażu tego zaworu, jakieś triki, typu: Stojąc od przodu, wykręć to i to, obróć w prawo, później od prawej wykręć tak i tak.
Zdaję sobie sprawę, że temat wielokrotnie był poruszany, są poradniki, ale nie są one sprecyzowane do tego typu zaworu... Tematy są o tych prostszych zaworach i często przedawnione, zwłaszcza zdjęcia...
Jeżeli ma ktoś też informacje o czyszczeniu elektrozaworu turbo, to byłbym bardzo wdzięczny... Mniej więcej znam lokalizację, wiem co trzeba zdemontować (chyba, że znowu będzie coś pozmieniane względem innych opisów

), ale jak dobrać się do tego filterka wewnątrz? (z tego co się orientuję jest to wewnątrz samego elektrozaworu?) Można to czyścić acetonem, ale potrzebuję czysty aceton czy może być to np rozpuszczalnik lakieru do paznokci? (zawiera aceton)
Za wszelkie pomocne posty już z góry dziękuję.
Pozdrawiam.