BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ABS i ASC nagle wysiadło na lodzie
PostNapisane: 7 stycznia 2008, 08:50 
Pierwsze kroki

Wczoraj jechałem po "szklance" i nagle zapaliły się obie kontrolki. Wysiadły mi te oba systemy a ja z duszą na ramieniu dojechałem do domu. Wieczorem już nic nie sprawdzałem po ciemku, dziś rano też nie zdążyłem.Co mogło się stać? Bezpiecznik? Gdzie jest, z przodu? z tyłu? A jak nie bezpiecznik, to co? Poradźcie koledzy. Dzięki z góry

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2008, 13:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
moze byc tak jak piszesz bezpiecznik (powininny byc w schowku w gornej czesci niestety nie jestem pewny gdyz w swojej e39 nie mialem okazji zmieniac bezpiecznikow) albo jeden z czujnikow ABS przy kole, moze on pasc sam z siebie albo po prostu sie zabrudzic, zeby zdiagnozowac ten problem najprosciej podjechac na kompa i jesli bedzie to czujnik to mechanior powie Ci przy ktorym kole padl, polecam najpierw przeczyscic wiadomo ostatnio snieg i brud i mogl sie zabrudzic jesli to nic nie da to wymiana. podalem takie najpopularniejsze usterki ale komp powinien powiedziec prawde

Tytuł: ASC
PostNapisane: 9 stycznia 2008, 01:54 
Pierwsze kroki

Cześć Jurek przydazyła mi sie dokladnie ta sama sytuacja tylko ja sprawdzalem tylni most na rolkach tak ze swieci mi sie abs i asc napisz czysprawdzils bezpiecznik jak tak to ktory
pozdrawiam Krzysztof

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2008, 17:41 
Pierwsze kroki

Ja mam to samo wlasnie z tym ze czesciej jest niz nie ma asc i abs i mozna sie czasem naciac jak sie wylaczy wiec musze sie pilnowac

Tytuł: ABS I ASC zaświeciło
PostNapisane: 9 stycznia 2008, 17:49 
Witam mnie spotkało coś podobnego ,w czasie jazdy zaświeciły mi sie abs i asc nie mam pojęcia dla czego . Może ktoś podpowie co może być? Pozdrawiam. :(

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2008, 19:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: 540i
Kod silnika: M62/TU
Mi padł abs,wymieniłem moduł i czujniki i dalej nie chodzi...
Czy po wymianie czujników musze zdjąć inspekcje???,czujniki sam wymieniałem..

Tytuł: Ciąg dalszy ASCi abs na lodzie
PostNapisane: 9 stycznia 2008, 19:59 
Pierwsze kroki

dziś rano wstałem wsiadłem do samochodu uruchomiłem silnik i wszystko pogasło jak wjechalem na lod asc zadziałalo ale czasami jak mocniej przychamuje to sie znow zapala myśle że to pewnie czujnik w ktorymś kole od abs musze sprawdzić! pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2008, 20:05 
Pierwsze kroki

Bezpieczniki sprawdziłem, są w schowku i opisane na dołączonej kartce. :) W piątek dopiero jestem umówiony w warsztacie na Mińskiej. Napiszę co zrobili i ile kosztowało.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2008, 18:03 
Pierwsze kroki

Dziś stanąłem na lodzie , włączyłem tryb - zima - było tak slisko że też nie ruszył ale wycofałem do tyłu i ruszyłem ale ku mojemu zdumieniu zapaliła się kontrolka - ABS-u , odjechałem z 50 m. wyłączyłem silnik po ponownym uruchomieniu kontrolka łypła chwilę ale zgasła - co za niespodzianki.

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, 13:44 
Pierwsze kroki

U mnie przy wiekszym wstrzasie (jak np przejade przez wieksza dziure) zapalaja sie kontrolki asc i abs i oczywiscie nie dzialaja obydwa systemy. Jak gasze silnik i go wlaczam to znikaja. Podejrzewam ze to jakis czujnik padl

Tytuł:
PostNapisane: 19 stycznia 2008, 22:49 
Forumowicz

Moje BMW: E30 sedan
Kod silnika: M40B16
Jak czujnik padnie to będzie to wykryte na diagnostyce, ale jeśli jest zabrudzony to nie... Więc polecam wyjąć i wyczyścić czujniki... Miałem taki przypadek w passacie b5 że nie działał abs a na kompie wyszlo ze wszystko sprawne. Winne były zabrudzone czujniki przy kołach. Nie mówię że to napewno to, ale czyszczenie napewno nie zaszkodzi :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1