Borykam sie ze spadkiem mocy od dluzszego czasu. Przy dynamicznym ruszaniu np na rondzie depnieciu 1500obr. auto potrafi sie zdusic i nawet zgasnac. Przy 2000obr ruszy troche lepiej ale mam wrazenie ze gorzej od matiza. Przy pełnym bucie z pod swiatel zostawia chmure brazowo czarnego dymu. Zostawiam wtedy w tyle slabsze auta ale z dosc duzym wstydem.
W zeszlym roku wrzucalem tutaj przejazdy z inpy ale wszystkie wartosci po za delikatnym przeladowaniem turbo byly w normie do zadanych.
Auto bylo u kilku mechanikow na kilku kompach. Jedni mowia ze wszystko dobrze inni ze chyba sprzeglo ... jade do nastepnego to mowi ze sprzeglo 100% sprawne.
Wymienione zostalo juz bardzo duzo i nie przynosi to praktycznie zadnego efektu. Opisze w miare szczegolowo bo byc moze cos zle zrobile lub wymienilem.
Przeplywka dedykowana boscha z adaptacja w aso chociaz wiele osob pisalo mi ze nie trzebabylo robic to i tak zrobilem.
Podcisnienia porobione wg schematow z real oem po numerze vin. z rozgalezienia ida na 4 tematy.
1.Elektrozawor nowy

EGR ; 2.Elektrozawor nowy

Turbo ; 3.Elektrozawor stary

Roleta chlodnicy ; 4.Elektrozawor stary

Zaslepiony przewod po sterowaniu klapkami poniewaz sa usuniete
Zawor Egr czyszczony regularnie , dziala chociaz nie wiem czy w odpowiedni sposob
Sztanga turbo sprawdzana wezykiem ze strzykawka , chodzi płynnie
Kolektor zdjety umyty chemia Nowy zaworek cisnienia doladowania orginał , komplet nowych uszczelek
Swiece zarowe Beru nowe + sterownik z forum regenerowany
Odma nowa z obudowa orginal (nie wymienilem przewodow wygladaly ok) stara odma czysta z lekkim nalotem oleju
Progowa pompa paliwa Nowa Ti automotiw czyli orginal + filtr paliwa Bosch
Intercooler Nowy z powodu uszkodzenia od kraweznika poprzedniego wlasciciela - NRF identyczny z orginalem + nowe rury intercollera plus nowa uszczelka i srobka idaca do turbo.
Pompa Vacum uszczelniona nowymi uszczelkami.
Zawor regulacji cisnienia glownej pompy paliwa nowy bosch
Kolektory umyte chemia , zalozone i nic to nie dalo. Wywaliłem jeden zastapilem downpipem jedyne co dalo to swist turbo.
Olej zmieniany co 8-10 tys dedykowany Castrol Edge 5W30 C3 . Nie bierze nic od wymiany do wymiany
Co mozna jeszcze sprawdzic wymienic? koncza sie pomysly
Edit: W boksie od filtra powietrza zawsze mam sporo syfu ( piasek , owady) i uszczelki boczna i ta po obwodzie sa juz zmeczone, powycierane. Czy box musibyc superszczelny czy to nie ma wplywu?