Witam serdecznie,
Jestem właśnie po operacji wymiany pompy paliwa w zbiorniku i mam kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi.
Sytuacja wyglądała następująco - po zakupie samochodu poprzedni właściciel poinformował mnie o problemie z pompą paliwa w zbiorniku, utrzymywałem więc stan paliwa w okolicach 30 liter - według Testu nr 6 wyglądało to mniej więcej tak, ze w pierwszej komorze było ok 7 litrów, a w drugiej reszta.
Wymontowałem kanapę, otworzyłem zbiornik, żeby zobaczyć jaka pompa tam siedzi i dobrać do niej nową i wtedy okazało się, że jakieś pseudo-mechanik już tam był przede mną - plastikowa (albo gumowa) część pływaka obracała sie wokół własnej osi (urwany narożnik), kosz w którym znajduje się pompka paliwa był pęknięty na pół i zabezpieczony na trytki no i karbowany przewód który łączy pompę z obudową/koszem był... a raczej nie było go, ktoś go już zastąpił gumowym wężem. Udało mi się zdobyć pływak i kosz na złomie, pompę kupiłem nową, jak również i karbowaną rurkę.
Poskładałem więc całość i w między czasie wypompowałem trochę paliwa ze zbiornika, aby wyczyścić to miejsce skąd pompa zasysa paliwo (było tam trochę brudu) - w zbiorniku zostało ok 10l.
Odpaliłem test nr 6 i uruchomiłem silnik - paliwo zostało przepompowane z jednej komory do drugiej i wyglądało to tak, że w pierwszej komorze było 0.0, a w drugiej 10
Z tego co udało mi sie znaleźć i wyczytać na forum, to tak powinno być, że poniżej 15l pompa przepompowuje wszystko do drugiej komory.
Zacząłem dolewać paliwo, które wcześniej spuściłem ze zbiornika i mam teraz ok 27 litrów, ale wszystko to jest w drugiej komorze - pierwsza nadal pokazuje 0.0.
EDIT:Tutaj mała poprawka - przejechałem wczoraj samochodem kilkanaście metrów po tym tankowaniu, a dziś rano zrobiłem Test Nr 6 i wartości sa następujące: pierwsza komora 12 litrów, druga komora 14 litrów
I teraz nurtująca mnie rzecz - czy tak powinno być, a paliwo do 1 komory przeleje sie dopiero po przekroczeniu 30 litrów w zbiorniku?
Oraz przede wszystkim czy mogę teraz jeździć bez obaw, że w okolicach 15l samochód nagle zgaśnie?
Generalnie to plan mam taki, żeby wyjeździć paliwo do momentu zapalenia sie rezerwy mając cały czas z 10 litrów w bagażniku, ale gdyby auto zgasło, to wtedy wystarczy tylko wlac paliwo czy tez trzeba będzie odpowietrzyć układ?
I ostatnia rzecz, to mam dziurawy ten siatkowy filtr przez który pompka zasysa paliwo:

Przeszukałem całe allegro wpisując chyba wszystko co mi przyszło do głowy: filtr, smok, siatka, separator i nic nie znalazłem - czy ktos orientuje sie gdzie można taki kupić, najlepiej nowy?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!