BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z 520i M54
PostNapisane: 17 listopada 2019, 13:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
Witam,
Mam kilka problemów z 520ką. Jest to manual, bez gazu. Może ktoś coś podpowie
1. Ciągły i nieustanny problem z lejącym się olejem spod pokrywy głowicy. Wymieniana uszczelka 4 razy, ostatnio oryginał, wymieniona pokrywa, odma 2 razy z przewodami, 3 różnych mechaników i ciągle to samo. Leje się na kolektor wydechowy. Smród niesamowity. Coś podpowiecie?
2. Problem z ... no właśnie Vanos, sterownik, czujniki??? Objawia się następująco. Przy próbie odpalenia auta dosyć długo trzeba kręcić, tak z 4-5 s. Zapala, ale łapie strasznego muła. Brak mocy, ciężko wchodzi na obroty, silnik wtedy zmienia głos pracy, tak buczy niskim tonem. Wyłączenie silnika, ponowne odpalenie i jest ok. Nie jest to za każdym razem. Problem pojawia się co kilkanaście, kilkadziesiąt odpaleń. Może być też kilka razy dziennie a później przez tydzień jest ok. Jest to na ciepłym i zimnym silniku, żadnej reguły. Pomaga reset komputera, czyli odłączenie go od prądu na jakiś czas. Wtedy znów jeździ kilka dni jak szalona, dopóki znów nie złapie muła. Podłączenie pod komputer wykazało błędy przepływomierza i czujnika położenia wałka rozrządu na ssaniu. Wymieniłem i dalej jest to samo. Gdyby nie to, to silnik ładnie pracuje, cicho. Przebieg auta około 270 tyś, rocznik 2001.
Mieliście coś podobnego u siebie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Problem z e39 520i M54
PostNapisane: 18 listopada 2019, 19:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: [e90] 318d
Kod silnika: m47
Miałem w m54b25 sytuację, że silnik losowo za pierwszym razem odpalał i po sekundzie obroty schodziły do 0 (gasł). Za drugim odpaleniem żadnych problemów już nie było. Sprawą nie zająłem się od razu. Po jakimś czasie spotkałem się z sytuacją jaką opisujesz poniżej - po odpaleniu samochód nie miał siły jechać, muł itp. Okazało się, że przyczyną zarówno pierwszej sytuacji jak i drugiej była pompa paliwa. Niestety mechanicy nie byli tego pewni (nie mogli/nie umieli dokładnie zdiagnozować), więc miałem delikatną nerwówkę - pompa kosztowała ok. 1 tys., ale na moje szczęście po wymianie wszystkie dolegliwości ustąpiły.

Tytuł: Re: Problem z e39 520i M54
PostNapisane: 18 listopada 2019, 20:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
przeszła mi przez myśl również pompa paliwa, ale trochę nie pasował mi zmieniony dźwięk silnika. Gdy zapali z błędem, silnik na jałowym pracuje normalnie, normalnie też reaguje na pedał. Pod obciążeniem zmienia dźwięk na taki buczący. Przypomina trochę dźwięk kosy spalinowej, gdy się przygazuje na włączonym ssaniu ( ot takie skojarzenie :zabawa ). Obawiałem się uszkodzenia Vanosa, ale pompę też sprawdzę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1