Jasiu 1979 napisał(a):
Ja wam mówie że nie da sie i niewieżcie w códa u pana mechanika.
Moja stuka ale na zgaszonym silniku....na zapalonym jest oki...
Auto taż latało mi w koleinie jak stara kór

....i byłem pewny że to magiel, wszystko na to wskazywało...
Jednak okazało sie że miałem wyrąbane tuleje gumowe na przednich wahaczach (i stuki momentalnie ustały, wiec to nie magiel klepał tylko tuleje i tak przenosił sie dżwiek) i wyszedł na jak jeszcze jeden fakt;miałem fele 17 cali(e46 330d mniejsze nie wejdą) tyle ze z e39 które et miały 20, a do e46 przeznaczone są et47.Zajnwestowałem do tego w felgi dedykowane do mojej buni i teraz zapierd

jak po sznurku....
Powiem że na pewno troszke ciąga po koleinie (lacie 225/45/17) ale spokojnie można jedną ręką kierować bez wysiłku, przy czym wcześniej dwie łapy na kierownicy i wręcz siowanie sie podczas jazdy, i do tego przy wiekszych predkościach i koleinie nigdy samochód nie jechał tu gdzie chciałem....
Jak się nie da? Oczywiście, że się da. Od tego jest śruba dociskowa ze sprężyną w środku, która dociska listwę do zębów. W E46 wozić autem może przez wiele rzeczy. Ja w swoim przerabiałem już wszystko. Tuleje wahacza, sworznie, drązki kierownicze, bardzo pomijany i zapominany krzyżak kolumny kierowniczej i sam Magiel. Przed regeneracją lub wymianą można spróbować skasować luz dokręcając śrubę. Chyba klucz 17. Robi się to na podniesionym przodzie tak żeby koła były luźne i muszą być skręcone na maxa w lewo lub w prawo. Śrubę dokręcamy tak żeby kolumna ciężko chodziła i luzujemy do momentu, w którym zacznie obracać się lekko. Tym sposobem skasujemy luz jeżeli przekładnia nie jest zbyt wyeksploatowana i pod warunkiem, że luz jest od strony kierowcy, bo jeżeli luz jest też od strony pasażera to nic to nie pomoże i konieczna będzie wymiana lub regeneracja.
Wstawiam filmik z netu, na którym jest pokazane, którą śrubą regulujemy.
https://youtu.be/jerZpoLMQsc - Magiel BMW
https://www.youtube.com/watch?v=EgYsCiTCA5k - Filmik z programu, w którym dokładniej jest zobrazowane jak to wszystko działa.