BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 12:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E87] Drgania silnika
PostNapisane: 7 maja 2020, 07:54 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e87
Kod silnika: n43
Witam,
Na wstępie zaznaczę, że nie jestem mechanikiem i jest to mój pierwszy samochód ze stajni bmw i chciałbym się poradzić starszych kolegów...
Pacjent to 118i 143 z silnikiem N43 z przebiegiem 180k (ok 30 k temu wstawiony nowy blok silnika) problem jest z drganiami silnika tak jakby ''dostawał lewe paliwo''.
Świece, cewki, filtry wymienione ale problem pozostaje i jest odczuwalny na wolnych obrotach, przy przyśpieszaniu nieznacznie ale jednak coś czuć.
Na komputerze wyskakuje błąd tlenku azotu z noxem a przy diagnostyce nie pokazuje ilości, jeżeli chodzi o cylindry to obroty przeskakują o 20. Korekta wtrysków porównywalna. Spalanie to granice 8l/100km. Dzisiaj po autostradzie ok 40 km trochę bardziej drgało...
Dodatkowo nie działa start stop, może też coś być z tym wspólnego?
Żadnych innych błędów ani check engine nie pokazuje..

Teraz pytanie czy NOX ma wpływ na pracę motoru czy raczej coś z układem paliwowym jest nie tak?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informację.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E87] Drgania silnika
PostNapisane: 7 maja 2020, 10:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: Tesla Model S
Sonda NOX ma wpływ na prace silnika. Musisz zdiagnozować przyczynę usterki (problem z obwodem lub po prostu umarła) i naprawić/ wymienić albo wyprogramowac.
Start stop może nie działać z wielu przyczyn, np. slaby akumulator, niedogrzany motor itp.

PostNapisane: 7 maja 2020, 11:26 
Poszukaj zanim zapytasz

kinko napisał(a):
Sonda NOX ma wpływ na prace silnika. Musisz zdiagnozować przyczynę usterki (problem z obwodem lub po prostu umarła) i naprawić/ wymienić albo wyprogramowac.
Start stop może nie działać z wielu przyczyn, np. slaby akumulator, niedogrzany motor itp.

Tak jak pisałem wyżej, brak wyników jeżeli chodzi o tlenki azotu na komputerze - zamiast wyniku jest kreska to albo padła definitywnie albo nie jest w stanie ustalić przez te drgania...
Jest to jedyny błąd jaki wyskakuje a co najlepsze brak check engine (na szczęście)

Bardziej będę stawiał na słaby akumulator aczkolwiek posiadam oryginalny z samochodem z 2009.

PostNapisane: 7 maja 2020, 13:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: Tesla Model S
lolek11 napisał(a):
kinko napisał(a):

Tak jak pisałem wyżej, brak wyników jeżeli chodzi o tlenki azotu na komputerze - zamiast wyniku jest kreska to albo padła definitywnie albo nie jest w stanie ustalić przez te drgania...
Jest to jedyny błąd jaki wyskakuje a co najlepsze brak check engine (na szczęście)

Bardziej będę stawiał na słaby akumulator aczkolwiek posiadam oryginalny z samochodem z 2009.

Ona zaczyna dzialac dopiero wtedy, gdy silnik i spaliny osiagna troche wyzsze temperatury, sprawdzales to na rozgrzanym motorze?

lolek11 napisał(a):
Na komputerze wyskakuje błąd tlenku azotu z noxem

Jaki to dokladnie blad?

PostNapisane: 11 maja 2020, 11:29 
Poszukaj zanim zapytasz

W sobotę będę podłączał się pod INPE i wszystko opiszę wtedy będziemy mogli podyskutować czy to NOX czy to coś innego.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1