Witam!
Przeszukałem dużo tematów i nie znalazłem nic konkretnego więc pomyślałem, że napisze o moim problemie z bmw e46 330ci z silnikiem M54B30 ze skrzynią automatyczną ZF 5HP19.
Wydaje się jakby samochód nie miał mocy do 2200obr. Objawia się to głównie przy spokojnej jeździe. tak jaby samochód pracował pod obciążeniem. Automat wrzuca wyższe biegi przy obrotach do 2000 (ok. 1700) i silnik się muli (V bieg wrzuca przy 50km/h i ma wtedy 1200obr). Dopiero redukcja i przekroczenie granicy ok. 2200obr skutkują tym ze auto zaczyna ciągnąć. Dzieje się tak tylko na rozgrzanym silniku (gdy wskazówka temp. opuści niebieski pole), gdy pracuje na ssaniu wszystko jest dobrze automat zmienia biegi płynnie i z ochotą reaguje na wciśnięcie gazu. Po rozgrzaniu pozostaje tylko jazda na wyższych obrotach. Reakcja na gaz w niskim przedziale obrotów jest o wiele gorsza niż na zimnym silniku. Co dziwne że obroty są w normie nie falują, na kompie wyskoczył błąd sondy przed katalizatorem, ale wątpię żeby sonda miała taki wpływ na prace silnika, przepustnice wyczyściłem i nic nie dało, ale podejrzenia mam, że może to być czujnik położenia przepustnicy albo przepływomierz. Dodam, że auto jest zasilane gazem na wtryskach.
PS: przepraszam za jakąkolwiek złą pisownie