Witam wszystkich forumowiczów.Wiem że jest sporo postów za tytuowanych w ten sposób, ale je przeorałem i nic zbieżnego (poza tym że nie odpala)nie znalazłem. E 46 mam od niedawna. Mimo krótkiego użytkowania ,,zapoznałem" się już ze słynną bawarską bezawaryjnością

Do rzeczy. Kupiłem auto niesprawne. Padnięte ECU. (nie można się było z nim połączyć, wskazówka temp na max, auto nie odpalało. Raz na 20 prób ECU zaskakiwało, można się było z nim połączyć , auto odpalało, do zagrzania wszystko było ok) Wymiana kompa, programowanie, wszystko ok. Palenie na dotyk, niskie spalanie, dynamika, brak kopcenia. Wczoraj po 50km trasie, w mieście na skrzyżowaniu auto po prostu zgasło i koniec. Wstępna analiza brak zasilania na przekaźniku od pompy progowej. Bezpiecznik 54 ok. zwieranie na krótko uruchamia pompkę, jednak auto nie odpala. Po pomiarze na gnieździe od przekaźnika wychodzi 9v, choć w momencie przekręcania kluczyka na ułamek sekundy pojawia się 12v i przekaźnik klepnie. Po całonocnym postoju auto odpaliło na dotyk, po czym gaśnie po jakichś 3 minutach. Przekaźnik znów ma 9v. Podmiana kompa(na ten poprzedni co od czasu do czasu zaskakiwał)nie przyniosła efektu poza tym że przekaźnik zaczął łapać normalnie a pompka zaczynała pracować. Auto jednak nie odpaliło. Podmiana kompa z powrotem przekaźnik łapie, pompa staruje, auto odpala od strzału. 20 minut testów, wszystko ok. Jadę do domu po przejechaniu 2km od nowa. Już nie pali, na przekaźniku 9v, przy dłuższej przerwie między przekręceniami kluczyka wskakuje na ułamek sekundy 12v, przekaźnik klepie i puszcza(9v) Zauważyłem też że w momencie gdy ,,mignie'' 12v mrugnie też kontrolka od ciśnienia oleju. W inpie 4 błędy: 4332 Raildruckregelventil Unt Wet (Ten wystąpił w czasie jazdy gdy auto zgasło ale może wynikać z tego że puścił przekaźnik od pompy progowej.Jako jedyny miał w parametrach prędkość ); 4501 Abgasrueckfuehr-Regelung; 4162 Relais Vorfoerderpumpa ; 4B90 Raildruckueberwachung. Czy nieprawidłowe parametry wejściowe do ECU( zwalony jakiś czujnik) mogą powodować nie wystawienia napięcia(masy) na przekaźnik od pompy progowej? Czy jeżeli nawet padnięty jest zawór na listwie to wpływa to na załączenie przekaźnika od PP? Jeszcze jedno pytanie, jak immo blokuje rozruch? Na razie wiem tyle że komputer nie wystawia masy na przekaźnik tylko nie wiem dla czego. Czy czujnik ciśnienia oleju ma wpływ na ,,umasowienie'' wyjść komputera? Proszę o pomoc.