Tu akurat biały się nie zgodzę i "walczę" ze stwierdzeniami "wahacze z Allegro" - "Wahacze do dupy, najtańsze i podróby z Chin". Allegro jest rynkiem takim jak każdy inny, są na nim sprzedawcy rzetelni i nierzetelni, towary drogie i tanie.
Tak jak w InterCarsie i Focie - możesz kupić Sachs i 4max.
Co do podróbek, to chyba wszędzie mogą się trafić a tak naprawdę jedyną gwarancją są duże sieci hurtowe... Chociaż czy tam na 100% są oryginały? Mi się wydaje że tak.
bercik2008, cena nie zawsze jest wyznacznikiem. Fakt jest to mocno stymulująca nasze odczucia cecha produktu.... Ten fakt wykorzystuje wiele firm, wystawiając swoje produkty za wysokie ceny pod jedną marką i tanie pod drugą marką, co tak naprawdę jest produktem tej samej firmy...
Przykładów jest wiele.
Podbnie rzecz ma się ze sprzedawcami indywidualnymi. Cena rynkowa auta x, wynosi 10tys zł i na rynku porównawczym - np. Allegro czy giełda. Patrzymu na ten model za 6tys zł - myślimy, e za tani, my mamy 11tys. Patrzymu za taki za 13tys. O ten to dobry, jaki ładny, czysty, szkoda ze drogi, no ale musi być drogi bo jest dobry, najlepszy, itp itd. Sprzedawca jeszcze powie pare rzeczy, sami się nakręcami... Chyba że się znamy i potrafi rzeczowo podejść do tematu, obejżeć i określić towar...
bercik2008, jeszcze taka sprawa - drążki owszem pasują do przykładu - najtańsza podróba, ale kupując w ASO płacisz za zakup w ASO. Kupujesz towar np. marki Boge z logo BMW i za logowanie BMW płaci się np. +30%...
Dodam że o ile wahacze i tego rodzaju elementy mogą być "łatwo" zweryfkowane, o tyle np. mojej mamie do Megane kupiłem, amorki Delphi - najtańsze z IC, tarcze i klocki - również jedne z najtańszych (nie najtańsze co było) - w IC. Było to 3 lata temu juz chyba... Ani kolcki nie piszczą, ani amorki nie puściły... Dodam że teraz autem śmiga moja siostra i nie wymija dziur i nie najeżdża super wolno na krawężniki - i nic się nie dzieje...
Wiadomo do rajdowej jazdy jak się kupi klocki za 20zł to spalą się po pierwszej jeździe...