BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Jak sprawdzić olej w automatycznej skrzyni 530d ???
PostNapisane: 11 października 2008, 07:20 
Forumowicz

Witam! Chciałbym sprawdzić olej w automatycznej skrzyni w BMW 530d 2002r. Gdzie znajdę miarkę(w miarę dokładnie jeśli można) proszę o pomoc. I jak sprawdzić czy jest za mało - tam będzie jakaś podziałka czy cóś na niej ?? Pozdrawiam Serdecznie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Olej w automacie...
PostNapisane: 11 października 2008, 09:08 
Pierwsze kroki

Witaj.Nie wiem czy masz książkę serwisową w języku polskim,ale tam pisze,że cyt."RĘCZNA/AUTOMATYCZNA SKRZYNIA BIEGÓW I PRZEKŁADNIA GŁÓWNEGO MOSTU-OLEJ WLANY NA STAŁE;NIE WYMIENIA SIĘ".Przyznam,że swojego czasu ja także się nad tym zastanawiałem,ale skoro producent tak zapewnia to chyba wie co robi.Pozdrawiam.MIKO.

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2008, 17:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 525dA Touring
Kod silnika: M57
Tak masz rację, nie wymienia się samego oleju tylko olej z nową skrzynią, jak Ci się rozleci przez własną naiwność. Nie wierzcie w takie bajki, dlaczego wymieniamy olej w silniku?... ponieważ się zużywa, to dlaczego nie mamy wymienić w automacie? Byłem ostatnio u gościa który specjalizuje się w naprawach automatycznych skrzyń biegów i gdy odkręcił miskę olejową ze skrzyni to dopiero przekonałem się że dobrze zrobiłem decydując się na wymianę oleju. Filtr praktycznie nie spełniał już swojego zadania (jest z wkładem filcowym)
trochę syfu na dnie a na magnesie wewnątrz miski pełno opiłków (normalne zużycie). Facet wszystko przemył, założył nowy filtr, zalał skrzynię pełnosyntetycznym Castrolem do automatów i rozwiał moje wszelkie wątpliwości. Dodam że moja maszyna ma 180 tyś km. Następna wizyta za 70 tyś km. Myślę że chyba warto to zrobić, ale nikogo na siłę nie namawiam.

Tytuł: [E39] Jak sprawdzić olej w automatycznej skrzyni 530d ???
PostNapisane: 11 października 2008, 22:22 
Pierwsze kroki

Rzeczywiście,zgadzam się z Tobą.To co przytoczyłeś ma sens,bo dla niemca,który kupuje BM-kę nową problem wymiany oleju w skrzyni nie istnieje.On tym autem nie będzie jezdził 15 lat,tak więc dla niego to co mówi instrukcja też ma sens.A problem dotyczy nas,bo te auta mimo swojego wieku są nadal wyśmienite i to my musimy robić wszystko aby służyły nam jak najdłużej.Tak więc dzięki za uwagę pod moim adresem.Rzeczywiście lepiej dmuchać na zimne niż potem zgrzytać zębami gdy przyjdzie wymieniać całą skrzynię.Jeśli możesz to podaj koszt takiej usługi.Przy najbliższej wizycie w moim serwisie poruszę ten temat...Pozdrawiam MIKO.

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2008, 08:03 
Forumowicz

Wszystko fajnie! Tylko, że ja chciałbym się dowiedzieć gdzie sprawdza się poziom oleju w skrzyni. Temat chyba tego dotyczył, a nie wymiany oleju- bo to że trzeba wymieniać to już wiem i zrobię to w najbliższym czasie. Pozdrawiam i jeśli możecie to pomóżcie.

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2008, 09:29 
Poszukaj zanim zapytasz

Miarki nie ma. Stan oleju powinien byc równo z korkiem (tym do napełniania, czyli z boku skrzyni). To znaczy odkręcasz korek i dolewasz tyle aż zacznie leciec. Ważna uwaga, całą operacje wykonujemy na zimnej skrzyni. Najlepiej po nocy.

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2008, 10:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 525dA Touring
Kod silnika: M57
MIKO napisał(a):
Rzeczywiście,zgadzam się z Tobą.To co przytoczyłeś ma sens,bo dla niemca,który kupuje BM-kę nową problem wymiany oleju w skrzyni nie istnieje.On tym autem nie będzie jezdził 15 lat,tak więc dla niego to co mówi instrukcja też ma sens.A problem dotyczy nas,bo te auta mimo swojego wieku są nadal wyśmienite i to my musimy robić wszystko aby służyły nam jak najdłużej.Tak więc dzięki za uwagę pod moim adresem.Rzeczywiście lepiej dmuchać na zimne niż potem zgrzytać zębami gdy przyjdzie wymieniać całą skrzynię.Jeśli możesz to podaj koszt takiej usługi.Przy najbliższej wizycie w moim serwisie poruszę ten temat...Pozdrawiam MIKO.

Dzięki za zrozumienie temetu wymiany oleju, całkowity koszt wymiany wynosił
410 PLN+dojazd 114km w jedną stronę. W serwisie BMW będą trzymali swoją stronę (przerabiałem to), ale jak się czegoś dowiesz od swoich mechaników to daj znać.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1