BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 20:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2009, 17:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
hubi e46coupe napisał(a):
Oświeć mnie o co chodzi w tej wypowiedzi?

Chodzi mi o to że M3 e46 wychodziło tylko jako coupe i cabrio. Więc jakbyś chciał mieć sedana to wówczas jedynym wyjściem jest swap. A że masz coupe to nie widze sensu robienia swapa. Lepiej kupić M3. Masz od razu lepszy zawias, heble, mocniejszą karoserie itd. I jeszcze reszta układu napędowego. Masz zamiar zmienić cały układ napędowy tzn. razem ze skrzynią, wałem i dyfrem? Bo to też tanie nie jest. A nie wiem czy te od 318 wytrzymają, a na pewno będzie ci brakować trakcji na zwykłym dyfrze. Poztym silnik od M3 jest cięższy więc conajmniej sprężyny będziesz musiał wymienić z przodu. Wydaje mi się że to są za duże komplikacji i będziesz miał z tego więcej nerw niż zabawy. Lepiej Chyba kupić M3 porozbierać, zrobić dogłębny przegląd i wówczas masz sporo zabawy, a duuużo mniej kłopotów. Do tego lepszą furę. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2009, 17:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
proszę o skasowanie bo weszło mi 2 razy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 12:53 
Witam Hubi,
Tutaj masz bardzo dokladny opis ze zdjeciami(6000fotek :P ) plus wszystko dokladnie krok po kroku napisane jak to zrobic w domowym garazu :P ...zakladam ze Angielski nie jest problemem?
Coprawda sprawa dotyczy 2000 BMW 323 -> E46 M3 engine, SMGII ale bedziesz mial przynajmniej pojecie z czym to sie je i jakie koszty...Dodam ze kolezka ktory sie tego podjal nigdy wczesniej nie mial nic wspolnego z mechanika aut,majsterkowal sobie glownie w weekendy+dni wolne od pracy...:P

Dodatkowo tutaj masz linka do E46Fanaticsow...gdzie na bierzaco komentowali ta przerobke...
sa tam rowniez odpowiedzi dotyczace 318Ci udziela sie tam sam gosc co to robi m.in pisze jakie napotyka problemy i jak je daje rade rozwiazac... wiec warto zajrzec...(lektury na dobrych pare godzinek lol)
Pamietaj ze w twoim przypadku bedzie znacznie ciezej...niestety przerobka z 318Ci jest jeszcze bardziej uciazliwa i wiaze sie z wiekszymi kosztami...

Jesli moglbym cos doradzic:
Sam jestem posiadaczem 318Ci 2000y (nawet kolor mamy ten sam :hyhy:
) i jak to sie mowi "been there done that"...mialem juz namierzony odpowiedni silnik+osprzet z Ebaya wszystkie koszty rozpisane, mechanikow ktorzy mieli sie tego podjac...I...
zrezygnowalem....

Dzis 318Ci smiga moja Zona a ja Kupilem 2003 E46 M3 Smg...

Powody:
A)Wyszlo porownywalnie lub nawet taniej finansowo(Z perspektywy dluzszego czasu... poniewaz wiem ze juz w przeciagu 1-wszego roku wydalbym dodatkowe 25%-50% kwoty na Tzw.Docieranie czyli nieprzewidywane poprawki...Nie daj sobie wkrecic ze jest innaczej..czyli raz placisz i masz swiety spokoj.szczegolnie w przypadku tak "zaawansowanego silnika"...dodatkowo niektore usterki; szczegolnie w ukl.elektrycznym pozostana "nienaprawialne" az do Smierci Autka...),
I to wlasnie ten podpunkt zabije w tobie "Myslenie sercem" bardzo szybko... belive me :zalamany: bo nie wiem jak ty ale ja nie potrafie sie cieszyc moja Betka kiedy cos w niej nie bangla jestem caly chory do czasu az usterka zostaje usunieta.

B)Napewno lepiej niz najlepsza przerobka + Pelne wyposazenie wnetrza(full elektryka,gps,etc) o ktorej w 318ci moglem tylko pomarzyc...

Podsumowujac...
Rozumiem ze "myslisz sercem" zreszta tak jak ja kiedys:)
bo "finansowo"....coz... myslac realnie to totalna glupota...
prawdziwym sleeperem moglby jedynie byc Sedan choc i tak kazdy na swiatlach co ma cokolwiek wspolnego z ta marka po gangu by rozpoznal blyskawicznie ze cos nie halo ta 1,9 i ze to M3 :rotfl:

KUP M3 SMGII...A o przerobce zapomnij...Nie bedziesz zalowal Gwarantuje!!!

Ps.Jesli przypadkiem jestes w IRL to zapraszam do Dublin4 przewioze pare razy nawet dam sie przejechac to napewno przyspieszy podjecie odpowiedzniej decyzji ;)
PM me to sie ustawimy.

Pozdrawiam
Rafal Dublin

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1