BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 18:16 
Specjalista

aily napisał(a):
piszac ze to bardzo dobry wybor mialem na mysli klase lepkosci a nie firme Castrol.. jeden post wczesniej wyraznie napisalem ze NIEpolecam produktow tej firmy

ale ty pisales ze mam podac powod a posty wyzej ze ....
Blazer napisał/a:
Castrol EDGE SPORT 0W-40

jest to bardzo dobry wybor.. olej 0w40 zarowno przy niskich jak i wysokich temperaturach zachowuje swoje wlasciwosci
mam jeszcze inne watpliwosci co do tych olejow....szczegolnie do disla /nie bede pisal o tym bo nie moge udowodnic/

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 22:28 
Forumowicz

zbigniewst napisał(a):
jest to bardzo dobry wybor.. olej 0w40 zarowno przy niskich jak i wysokich temperaturach zachowuje swoje wlasciwosci
mam jeszcze inne watpliwosci co do tych olejow....szczegolnie do disla /nie bede pisal o tym bo nie moge udowodnic/

Powiem tak jeżeli to jest twoja opinia to jak każdy obywatel masz prawo ją wyrazić (oczywiście decyzja należy do ciebie), ja akurat chciałbym znać twoje wątpliwości na temat olejów szczególnie diesli (mam przecież 320d). O ile mi dobrze wiadomo, po to właśnie jest to forum, żeby sobie pomagać i wymieniać opinie. Jakbyś mógł to podaj jakim olejem dobrze byłoby zalać, bo nie chciałbym nalać sobie syfu. A może podaj na czym jeździsz.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 18:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: G31
Kod silnika: B58
Co ci przeszkadza olej 5W30? Lej dalej ten sam.
Ja raz zmieniłem co prawda w dostawczaku z 5W40 na 0W40 i skończyło się lekkim rozszczelnieniem. Po zmianie na 5W50 jest ok.

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2009, 21:26 
Pierwsze kroki

Tematy dotyczace oleju pojawiaja sie tutaj srednio 2 razy na tydzien :znudzony:
Podlacze sie do tematu ale z innym pytaniem: czy jest tu ktos na tyle kompetentny by udzielic konkretnej odpowiedzi DLACZEGO jeden olej jest gorszy/lepszy od drugiego? Nie kwestionuje opini starych wyjadaczy ;)
bo doswiadczenia ciezko zastapic, ale jest jeszcze tzw. teoria, czyli (jak sie domyslam) przerozne skladniki dodawane do oleju majace wplyw na prace oleju. Jest to moje przypuszczenie, ale przeciez paliwo na 2 roznych stacjach wyjezdza najprawdopodobniej z tej samej rafinerii...
Ew. prosze o link, przegladnalem sporo tematow ale nie znalazlem. Dzieki!

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 01:36 
Pierwsze kroki

Słuchaj kolego Wymiana oleju z 0w30 na 5w40 nie bedzie miała zadnego wpływu na prace silnika.

0w30 i 5w40 tak jak 15w40 to klasyfikacja lepkosciowa oleju...tzn ze olej zachowa sie tak czy inaczej w odpowiednich temp.

Wazniejsza rzecza jest klasifikacja API czyli jakosciowa oleju.. Zbyt duzy skok w dol z jakoscia oleju moze miec wplyw na prace silnika lub nawet spowodowac jego uszkodzenie.

Na kazdym oleju masz z tyłu etykiety napisane 2 klasyfikacje np:
SAE 15w40
API SL/CF

W twoim przypadku przy zmianie oleju Wazniejsza jest API (jakosciowa jak pisalem wyzej)
Litera S oznacza silniki benzynowe..Czym litera dalej w alfabecie tym lepszy olej.

Czyli zmieniajac olej patrz Głownie na to zeby nie było duzego skoku w jakosci oleju.
A jezeli chodzi i oznaczenia np: 0w30 to tak ten olej tak jak i 5w40 W zupełnosci daja rade (jezeli chodzi o temp. w naszym kraju :) ) Takze o to martwic sie nie musisz :rotfl:

W razie jakis pytan pisz na priv.. :]

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 11:16 
Pierwsze kroki

[quote="Areckiii"][/quote]
Dziekuje :-)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 13:05 
Pierwsze kroki

Nie moge poprawic postu wiec sobie nabije licznik ;)
Majac punkt zaczepienia w postaci parametru API uzylem googla i pierwsze 2 linki ktore dostalem to:
http://www.forumsamochodowe.pl/oleje/
http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html
i mysle ze pomoga on w wyborze oleju.
A co do firmy, ktora wybrac, to juz inny temat ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 13:43 
Pierwsze kroki

jak interesuja was produkty castrola to na tej stronce w narzedziach mozecie dobrac olej castola zalecany do waszego samochodu http://www.castrol.com/castrol/castrolh ... oryId=3175

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1