BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Sprzęgło czy wysprzęglik??
PostNapisane: 8 marca 2009, 09:58 
Pierwsze kroki

Witam!!
Mialem przed wczoraj nie milą sytuacje a mianowicie jakis debil na blachach SRC w granatowej cytrynie wyjechal mi na czolówke ja w no i zjechalem na pobocze z predkoscia 120... i wciaglo mnie na pole... autoko cale wiec ok ale podczas prób wyjezdzania z pola nagle sprzęgło odmówilo posłuszeństwa... tzn. nie wiem czy to sprzeglo czy wysprzęglik wlasnie... bo na zgaszonym silniku mogę wbic kazdy bieg lecz jak odpale to ani wybic ani wbic zadnego sie nie da... jedynie krecac silnik do 2,5tys. obr moge wybic i wbic inny bieg ale szkoda skrzyni... i nie wiem co strzelilo... nie wydaje mi się żeby sprzęgło bo jak wbijam biegi i cisne do dechy mu to nic sie nie ślizga... aha i na wbitym biegu jak odpale autko powoli po lekku zaczyna jechac do przodu z wcisnietym pedalem sprzęgła do dechy... co to moze byc ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 10:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
Jeżeli pedał sprzęgła jest dosyć twardy i nie wpada w podłogę to prawdopodobnie padł docisk. :/

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 10:06 
Pierwsze kroki

czyli z 500zl musze polozyc na sprzęgło :P ajj same klopoty z tą moją kobietką... miesiac temu pompa wtryskowa teraz to... a takie pytanie mam jak wykręce wysprzęglik to na jaką odległość powinien sie wysunąć ten tłoczek z wysprzęglika??

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 10:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
Cytuj:
czyli z 500zl musze polozyc na sprzęgło :P ajj same klopoty z tą moją kobietką...

Na początek po takiej "przygodzie" proponuję wjechać na podnośnik i wszystko posprawdzać. Możliwe, że od uderzenia coś się skrzywiło lub poluzowało i tu tkwi problem Twojego sprzęgła. Zanim zakupisz części posprawdzaj wszystko dokładnie.

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 10:11 
Pierwsze kroki

wczoraj odladalem i od spoku wszystko ok... z wysprzęglika nic nie cieklo pozatym wszystkie oslony cale...

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 11:11 
Forumowicz

kolego nie ma takiej możliwości by się popsuł wysprzęglik. może co najwyżej puszczać płyn,najlepiej odkręć te dwie śruby (13) i sprawdz czy nie cieknie

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 11:15 
Forumowicz

miałem podobny problem tylko że u mnie sprzęgło działało tylko po drugim wciśnięciu pedału i to była pompka pod pedałem (a zestawy naprawcze do pompki i wysprzęglika kosztują po 15 zł ) więc może warto to najpierw sprawdzić

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 13:53 
Pierwsze kroki

wysprzęglik ok... wlasnie go sprawdzalem... jest suchy nic nie cieknie i jak ktos pedal naciska to normalnie pracuje wysuwa się ten tłoczek... wiec chyba nie ma sensu sprawdzać jeszcze pod pedałem... jak wysprzęglik działa :zakrecony:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1