BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] stuki z tyłu szarpanie autem podczas ruszania
PostNapisane: 26 listopada 2008, 19:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Witam mam nietypowy problem otrorz w moim E46 320d przy ruszaniu z jedynki szarpie i stuka gdzies w okolicy dyfra tak mi sie wydaje.- trzesie sie całe auto.
Moge tego uniknąć ale musze dac gazu gdzies do 2 tys obrotów, lub bardzo zmysłowo pracowac szprzęgłem przy ruszaniu. gdy chce ruszyc normalnie bez skupiania sie to strasznie trzesie autem i musze wysprzeglac i od nowa ruszac.
Czy ktos mial cos podobnego bo nie doszukałem sie na forum właściwie mojego przypadku.
Czytałem podobne i odpowiedzi ze to moze byc coś w szkrzyni, albo sprzęglo sie konczy (u mnie pracuje prawidłowo) lub podpory wału, albo dyfra.
z tym dyfrem bardziej bym sie zgodził gdyz byłem pod autem i jedna z poduszek jest peknięta. ale czy to az taki ma wpływ??
pozdrawiam fachowców

Ostatnio edytowano 26 listopada 2008, 21:56 przez besh2324, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2008, 10:08 
Forumowicz

Moje BMW: e46 316I 1.9
Kod silnika: M43TU
cześć

wal od razu w ten dyfer ... napraw to pęknięcie jak nie pomoże to zainteresuj się
takim przegubem między wałem a skrzynią biegów jeśli jest spękana to właśnie ona daje takie zachowanie, należy ją wymienić, u mnie jest ten sam stukot i szarpanie przy ruszaniu, co do trzęsienia budą jeśli jest mocne to musi być sprzęgło albo wiskoza ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 grudnia 2008, 10:45 
Pierwsze kroki

Witam ponownie
Byłem u mechanika wymienił mi 3 poduszki dyfra ( jedna była pęknięta) ale nie przyniosło to poprawy. Dalej trzęsie i trzepie podczas ruszania. Moze spróbuje opisać to bardziej dokładnie
Gdy ruszam w korku i nie używam pedału przyspieszenia- bardzo powoli puszczam sprżegło to gdzies w połowie sprzęgła zaczyna trzepać i trzęśc autem ( słychac takie tru tu tu) aż do momentu puszczenia całkowicie sprżegła gdy auto zaczyna jechać. Moge uniknąc tego zjawisa ale przy ruszniu muszę przegazowac gdzies ok 2000 tys obrotów.
Trzesienie to jest bardziej nasilone podczas rusznia pod górkę lub gdy auto delikatnie toczy się do tyłu a ja zamiast wychamowywac i ruszać do przodu, poprostu ruszam z jedynki.
to trzesienie nie objawia sie tylko przy ruszniu z jedynki, ale wtedy jest najbardziej odczuwalne.
Chodzi chyba o to ze przy pewnym połozeniu sprzęgła i przy pewnych obrotach silnika cos jest nie tak. Ale gdzie tego szukać? i co moze byc przyczyną ? Dodam ze mechanik sprawdził wał i jego elementy oraz poduszki silnika. Sa jak najbardziej ok . Sprzęgło też nie ma objawów slizgania. na liczniku ma 180 tyś km. ( czytałem w ksiązce ze sprzegło w E46 320d wytrzymuje do 200 tys w zależności od uzytkowania.

Wiem ze jest kilka postów w podobnym temacie i dotycza one objawów uszkodzonego KOŁA DWUMASOWEGO a głonym objawem jest trżesienie i dziwne odgłosy samochodu po zgaszeniu silnika. U mnie też coś zatrzęsie, ale nie wydaje mi się ze jest to bardziej niz w typowym dieslu.
Miałem sposobność uzywania kilku diesli wiec nie jestem świeży zarówno w prowadzeniu sam. jak i ruszaniu z jedynki.

Mam na dzieje ze nie jestem jedyny i ktoś juz to przerabiał i podzieli sie uwagami
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 10:07 
Pierwsze kroki

Witam,
Mam to samo u siebie tylko nie tak często, potrafię tak ruszyć, żeby tego nie było, ale jednak mogą występować - takie głuche stuki z tyłu.
Doszedłeś może do tego, co to jest?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 21:30 
Pierwsze kroki

Witam
Wymienilem poduszki pod silnikiem i jest znaaczna poprawa jesli chodzi o kulture ruszania , gaszenia czy odpalania silnika , nie mowiąc juz o pracy na wolnych obrotach.
Mialem rozwalona lewą poduszkę, a prawa była nawet ok. (wymienilem na nowe orygilnalne)
Nie ma juz u mnie tych drgań nawet podczas rusznia obciązonym autem pod górkę.
NIe chce sugerować ze kazde drgania to własnie poduszki pod silnikiem , ale u mnie wymiana bardzo pomogła.
Nie jest prosto okreslic czy poduszka jest zerwana zanim sie jej nie wyjmie (moze ktos zna jakis sposób?) Ja pewnie nadal bym ich nie wymieniał bo mechanik stwierdził ze sa dobre ale zrobilo sie troche cieplej i na wolnych obrotach zaczęło mi trzęść na kierownicy (wczesniej nie było) i stwierdziłem ze zaczne własnie od poduszek . troche drogie bo za jedna zapłaciłem 180 pln.
A tak przy okazji czy do silnika M47 z manualna skrzynia sa identyczne poduszki silnika prawa i lewa? (numery katalogowe mialy inne) mechanik stwierdził ze sa takie same i nie sprawdzal nigdzie czy ta ma iśc na lewa strone a tamta na prawa.
Wiem ze do silnika z automatyczna skrzynia trzeba uważac na strony i poduszki. Czym one się różnią?
pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1