BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Dziwny problem z obrotami - opadają nie falują!!
PostNapisane: 11 marca 2009, 19:24 
Forumowicz

Moje BMW: 330Ci M Sport Auto
Kod silnika: M54
Witam

Od kilku dni jest posiadaczem pięknego 325Ci Coupe .
Autko ma 100tys km przebiegu, wyglada i jeździ jak nowe.

Jedyny mały feler który zauważyłem to dziwne zachowanie obrotów podczas hamowania.

Mianowicie po nagrzaniu sie auta i zejściu ze ssania, przy kazdym zatrzymaniu sie auta obroty na chwilkę spadaja do 500 i wracaja na 650 .
Autko na chwilke zadrzy.
Autko w automacie.
Dodam , że po wrzuceniu na P, zaciągnieciu recznego i puszczeniu hamulca obroty sa na 700.

Dodam jeszcze ,że w pierwszy dzień po zakupie przez kilka godzin jazdy obroty trzymały sie około 800 i nie występował objaw opadania.Po kilku h znowu obroty zaczeły trzymac się koło 650 i tak jest do dziś.

Nie wiem jakie powinny byc te obroty, 6 cylindrowy silnik chyba powinien miec troszkę niższe?

Autko jeździ idealnie, Po powrocie obrotów na 650 nic nie faluje , silnik pracuje idealnie!!

Dzisiaj sprawdziłem przepustnice, wygląda jak nowa.Druty czysciutkie, w środku czysto, zero zanieczyszczeń.

Zresetowałem także komputer(ECU)

I teraz kilka pytań.
Czy podczas resetu powinny skasować sie ustawienia radia??Ponieważ u mnie mimo ,że wykonałem reset wg instrukcji, ustawienia radia pozostay, skasował sie tylko zegar:)

Pomyślałem , że może to byc krokowiec, ale mi obroty nie faluja wogóle, tylko minimalnie opadają na sekundę.

Auta nie podłączalem pod kompa, bo jak zwykle wywale 40 funtów a pewnie nic nie pokaże.Wiec chciałem na początek pospytac i na koniec najwyżej podłącze.

No i na koniec, nie moge nigdzie znaleść tego krokowca.Czyścilem go w 318is, ale tu mam 6 cylindrów i nie moge go namierzyć.

Dziekuje za jakiekolwiek podpowiedzi.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, 21:00 
Częsty bywalec

Jak jest problem podczas hamowania to pewnie serwo szwankuje. A krokowiec jest gdzieś pod kolektorem ssącym. Taka srebrna beczuszka jakby.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1