BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 08:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] wycieracza tylna
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 10:36 
Pierwsze kroki

Witam,
Proszę o radę. Potrzebuję solidnego warsztatu który zreperuje niedziałającą wycieraczkę tylna w touringu z 2004. Jest też jakiś problem elektrczny.
Najlepiej warsztat z Płocka i okolic lub Wawy.
Podobno to standardowy problem w e46?
Gdzie można kupić dobre części i czy są zamienniki? Dealer 550zł wycieraczka.
zdr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 10:37 
Pierwsze kroki

:hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 19:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46-325i
Witam.Kolego a co sie dzieje z ta wycieraczka?Niedawno mialem tez problem z tylna wycieraczka,obylo sie bez wymiany. :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2009, 16:30 
Pierwsze kroki

Witam...Mam też problem z tylnią wycieraczką w E39 Touring i mam pytanie...co może być przyczyna ze nie działa? Nie daje wogóle żadnego znaku życia...nawet spryskiwacz nie działa :/ Czy bezpiecznik jest tam gdzie wszystkie w schowku czy jest gdzieś osobno schowany?

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2009, 17:01 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
W moim E39 turing wycieraczka nie śmigała w momencie kupna autka, próbowałem ją poruszać przy otwartej szybie tylnej klapy łapami i okazało się że stoi jak przymurowana i ani drgnie, więc pomyślałem że jakaś blokada jest żeby jej przypadkowo nie przestawić żeby zawsze trafiła w napęd przy zamykaniu szyby, i tu się myliłem i to grubo
Wycieraczka ma w rękach lekko latać nawet za ten bolec od środka jednym paluchem powinieneś ja poruszyć jeśli tak się nie dzieje to znaczy że się zatarła syfem i wystarczy ją rozmontować przesmarować i gra gitara ;)

Ja niestety dowiedziałem się o tym za późno i dałem auto mechanikowi który za wymianę modułu wycieraczki skasował mnie 250 zł (w tym miejscu go gorąco pozdrawiam :kwasny: )
nie wiem czy wymienił moduł ale teraz można wycieraczką ruszać paluszkiem więc podejżewam że tylko ją przesmarował i gra

Jeśli twoja wycieraczka stoi w miejscu i ani drgnie przy otwartej szybie tylnej klapy to może być właśnie ten problem z którym poradzisz sobie sam opis jest gdzieś na forum jak się do tego zabrać :ok:

pozdrawiam
StraHu

ps. Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł ;)

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2009, 23:13 
Pierwsze kroki

Własnie tak mam jak opisałeś ale dlaczego nie działa nawet spryskiwacz i jak otworze samą szybę to ten mechanizm w klapie też nie działa :( Please...help !!

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 08:34 
Forumowicz

Wiesz co jak wycieraczka się zablokowała to może wywaliło bespiecznik sprawdziles go? nie wiem ale moze jest jeden i ten sam do spryskiwacza i wycieraczki?

Druga opcja jest taka ze spryskiwacz ci zamarzł bo zima jest i tyle :)
z tego co się orietuje u mnie jest jeden pojemnik na płyn na przod i tyl wiec jak ci na przod pyrska to pompka dziala i jesli na tyl pompuje ta sama pompka tylko na lweych obrotach to wszystko ok tylko ci gdzies w przewodzie chwycilo letni plyn i tak juz do wiosenki chyba tego nie uruchomisz :( chyba ze na dwa dni do ogrzewanego garazu bys wstawil?

Po pierwsze poszukaj na forum jak ta wycieraczke rozmontowac i to zrob a potem dowiedz sie czy przednia i tylna szyba jest spryskiwana ta samo pompka (lewe i prawe obroty) bo to mozliwe jak jest jeden zbiornbiczek plynu jak u mnie:)

Mi mechanizm tez nie działał przy otwartej szybie i wydaje mi się że tak standardowo powinno byc ale wieczorem sprawdze czy teraz chodzi po "wymianie modułu ;) "

A i się nie łam będzie dobrze :ok:

pozdrawiam
StraHu

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 17:36 
Pierwsze kroki

Zbiornik i pompka w E39 jest osobna...silniczka nawet nie słychać żeby brzęczał więc nie wiem i dlatego pytam...bezpieczniki które mam w schowku są ok...chyba że od tylnej wycieraczki jest gdzieś osobny bezpiecznik!!

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 12:43 
Forumowicz

Sprawdziłem wycieraczka sprawna a przy otwartej szybie nie chodzi silnik więc tak to juz powinno byc. kiedy ostatnio uzywałeś spryskiwacza tylnego? masz tam zimowy płyn? moze płyn był kiepskiej jakosci i przy minusie w nocy chwyciło a jak juz chwyci to uwierz ze tak szybko nie pusci :)
Jak ci wycieraczka nie chodzi luzno w rece przy otwartej szybie to jest zatarta i tak czy inaczej musisz ja rozebrac wyczyscic i nasmarowac i tu nie wazne czy silnik jest sprawny czy bezpiecznik spalony
jak uruchomisz wycieraczke mechanicznie i dalej nie bedzie smigac to wtedy szukaj modułu wycieraczki (moze ten moj mechanik miał troche racji? :/)

pozdrawiam
StraHu

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2009, 15:39 
Pierwsze kroki

StraHu napisał(a):
z tego co się orietuje u mnie jest jeden pojemnik na płyn na przod i tyl wiec jak ci na przod pyrska to pompka dziala i jesli na tyl pompuje ta sama pompka tylko na lweych obrotach to wszystko ok tylko ci gdzies w przewodzie chwycilo letni plyn i tak juz do wiosenki chyba tego nie uruchomisz :( chyba ze na dwa dni do ogrzewanego garazu bys wstawil?

zgadza sie kolego to jeden zbiorniczek i znajduuje sie w prawym nadkolu ale sa dwie rozne pompy

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2009, 16:20 
Forumowicz

sugerowałem się rozwiązaniem z nissana micry w którym ten problem przerabiałem i była jedna pompka lewe i prawe obroty widać w BMW nie oszczędza się na wadze :)
ale Jimi napisał, że są dwa zbiorniki i nie wiem gdzie ale w jakimś kombi widziałem drugi wlew płynu w tylnym prawym słupku widoczny po otwarciu tylnej klapy może w E46? może w E34 ? nie wiem gdzie to widziałem a może to nie było BMW ?

pozdrawiam
StraHu

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1