BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 maja 2025, 02:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 530D kontrolki ABS+ASC
PostNapisane: 9 lutego 2009, 06:47 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich, potrzebuję małej pomocy wiem że ten temat się pojawiał, ale wszyscy piszą o wymianie czujnika. Czy wytarte klocki i tarcze mogą być przyczyną pojawienia sie kontrolki ABS i ASC. Podczas hamowania bije mi kierownica takze mysle ze to klopoty z tarczami i zaczely sie pojawiac powyzsze kontroli. Czy mam racje ze to od tego?????????

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 07:05 
Forumowicz

zużyte klocki i tarczenie powinny mieć wpływu na działenie ABS-u i ASC a E-39 czesto padał sterownik ASC i ABS to jest ten czarny moduł przykręcony do pompy ABS-u ale to należy zdiagnozować komputerem

Tytuł: Re: 530D kontrolki ABS+ASC
PostNapisane: 26 marca 2009, 12:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
Kod silnika: N54b30A
misio1005 napisał(a):
Witam wszystkich, potrzebuję małej pomocy wiem że ten temat się pojawiał, ale wszyscy piszą o wymianie czujnika. Czy wytarte klocki i tarcze mogą być przyczyną pojawienia sie kontrolki ABS i ASC. Podczas hamowania bije mi kierownica takze mysle ze to klopoty z tarczami i zaczely sie pojawiac powyzsze kontroli. Czy mam racje ze to od tego?????????

własnie ja mam podobny problem ponieważ jak odpalę samochód po chwili kontrolki gasną i przez parę metrów działa ok ale jak nacisnę pedał hamulca to słychać jak by coś tarło na przodzie i pedał ma dosyć mocne wibracje ale jak już się zapala kontrolki to ABS ani ASC nie działa ale hamuje to nie słychać już tego tarcia

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 15:02 
Forumowicz

Kolego może tak być spotkałem sie z przypadkiem ze jak ktos miał kontrole trakcji która współgra z ABS poprzez za hamowywanię ślizganego koła i odpowiadają za to klocki,lubi się zaświecić kontrolka klocków.
Jeszcze jedno zobacz czy sa połączenia elektryczne z czujnikami zużycia klocków, czy jest napięcie jesli go nie bedzie to beda sie sciecic kontrolki.
Pozdrawiam, widze zie niektórzy nie wiedza na czym polega system antypoślizgowy kół podczas ruszania.

PostNapisane: 26 marca 2009, 20:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW 530d 1999r.
Kod silnika: M57D30
własnie ja mam podobny problem ponieważ jak odpalę samochód po chwili kontrolki gasną i przez parę metrów działa ok ale jak nacisnę pedał hamulca to słychać jak by coś tarło na przodzie i pedał ma dosyć mocne wibracje ale jak już się zapala kontrolki to ABS ani ASC nie działa ale hamuje to nie słychać już tego tarcia[/quote]

witam miałem identyczne objawy jak Ty, dosłownie wczoraj zlikwidowałem usterkę, winny czujnik abs w prawym tylnym kole, a dokładnie przetarte kable przy czujniku, które w niektórych momentach "łapały" łączność i przez to kontrolki gasły, czujnik wymieniony na nowy oryginalny i problem odpukać na razie zniknął:)

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 23:44 
Forumowicz

Dlatego muwie kolego sprawdz połączenia czujników. Pamietaj ze ABS i ASC nie beda działały do predkości 20 km/h. A bicie pedału sugeruje wytarte klocki i tarcze zapewne do wymiany rozbiez zobaczysz.

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwietnia 2009, 15:49 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich!
Mialem podobny problem.Po zapaleniu silnika pojawiala sie kontrolka ASC i ABSu.
Dodam ze nastapilo to po wymianie tylnego lozyska.Goscie ,ktorzy wymieniali lozysko uszkodzili w nim tzw."magnetic ring".Kolejna wymiana tym razem u innego fachowca zalatwila sprawe-kontrolki zniknely.

PostNapisane: 12 kwietnia 2009, 17:01 
Pierwsze kroki

misio1005 napisał(a):
----------wymień tarcze ,przesmaruj zapieczone samoregulatory ,zmień klocki ,sprawdz ciśnienie w kołach a dopiero zmień ten czujnik.pozdro.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1