BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 maja 2025, 02:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z elektryką szyby - PROSZE O POMOC.
PostNapisane: 8 października 2008, 19:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Mam problem z prawą (str. pasażera) przednią elektryczną szybą, tzn. gdy uchylę szybę (przycisk w dół) żeby przewietrzyć w aucie i chce ją z powrotem zamknąć (przycisk do góry) szyba zamiast do góry, zjeżdża w dół, przy ponownym podniesieniu przycisku zatrzymuje się , ale przy ponownej próbie podniesienia zjeżdża w dół - po prostu nie reaguje na to że chce ją podnieść tylko zjeżdża w dół - jest to bardzo uciążliwe, zwłaszcza w czasie jazdy bo trzeba się NAPRAWDĘ NAMĘCZYĆ , wciskać i podnosić przełącznik - przy czym słychać że przy każdym wciśnięciu i podniesieniu przycisku silnik w drzwiach reaguje, ale jakby tylko w stronę opuszczenia szyby. Wymieniłem już cały mechanizm w drzwiach i nic, wyjąłem także przełącznik i go rozebrałem - nic nie jest zabrudzone czy coś takiego. Z lewą szybą nie ma problemu działa prawidłowo. Jeśli ktoś wie co jest przyczyną takiej usterki proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 19:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
no to kolegen sprawdz jeszcze czy przypadkiem ci sie kabelki nie połamały między dzwiami a buda bo jak piszesz że wciskasz w góre a idzie na dół to raczej napewno sie kabelki zwarły

Tytuł: Robi się gorąco trzeba wywietrzyć auto-ale jak zamknąć szybę
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 18:03 
Pierwsze kroki

siema. Jakiś czas temu pisałem na forum o problemie z elektrycznym podnoszeniem szyby, kolega zwrócił mi wtedy uwage na te kabelki między słupkiem i drzwiami, poruszałem je wtedy przez tą gumę i przez chwile było ok. ale od jakiegoś czasu problem znów sie pojawił. Postanowiłem wymienic całą wiązkę, dzisiaj odłączyłem od słubka kostke i przed wyjęciem starych kabli wpiąłem w kostke drugą wiązkę i podłączyłem złącze do silnika elekrtycznego podnoszenia - dobrze że niczego więcej nie rozbierałem, objaw ten sam - czy wciskam przełacznik szyby czy go podnosze , szyba zjeżdża w dół, z kluczyka (pilota) nie ma tego problemu , przy przytrzymaniu na otwarcie zamków szyby równomiernie sie otwierają i na zamknięcie równomiernie idą do góry. Tylko manualnie ze srodka w tych jednych drzwiach są problemy (rozbierałem już przełącznik - filozofii tam nie ma więc nie ma sie co popsuć przeczyściłem i założyłem). Jeśli ktos by miał jakies pomysły co może leżeć będę wdzieczny

Tytuł: Robi się gorąco trzeba wywietrzyć auto-ale jak zamknąć szybę
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 18:04 
Pierwsze kroki

siema. Jakiś czas temu pisałem na forum o problemie z elektrycznym podnoszeniem szyby, kolega zwrócił mi wtedy uwage na te kabelki między słupkiem i drzwiami, poruszałem je wtedy przez tą gumę i przez chwile było ok. ale od jakiegoś czasu problem znów sie pojawił. Postanowiłem wymienic całą wiązkę, dzisiaj odłączyłem od słubka kostke i przed wyjęciem starych kabli wpiąłem w kostke drugą wiązkę i podłączyłem złącze do silnika elekrtycznego podnoszenia - dobrze że niczego więcej nie rozbierałem, objaw ten sam - czy wciskam przełacznik szyby czy go podnosze , szyba zjeżdża w dół, z kluczyka (pilota) nie ma tego problemu , przy przytrzymaniu na otwarcie zamków szyby równomiernie sie otwierają i na zamknięcie równomiernie idą do góry. Tylko manualnie ze srodka w tych jednych drzwiach są problemy (rozbierałem już przełącznik - filozofii tam nie ma więc nie ma sie co popsuć przeczyściłem i założyłem). Jeśli ktos by miał jakies pomysły co może leżeć będę wdzieczny

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1