|
Witam,
to jeden z moich pierwszych postów. Więc na początek chciałem się przywitać. Wczoraj nabyłem E46 1998r 320d 136km. No i wszytsko ładnie. Ale martwi mnie jedna rzecz. Kontrolki ABS i ASC normalnie gasną przed odpaleniem samochodu. ABS działa na suchej nawierzchni przy mocnym hamowaniu, bo czuję go pod nogą. Ale chciałem dzisiaj z włączonym ASC zerwać opony ruszająć z miejsca. No i większe obroty, puszczam sprzęgło, no i lekki szok, bo opony zapiszczały a ASC się nie zaświeciło... Nie miałem jeszcze czasu żeby wypróbować na bardziej śliskiej nawierzchni ale wydaje mi się, że nawet przy nagrzanym asfalcie i mocnym dodaniu gazu kiedy jest sucho, to nie powinno tracić przyczepności. Mam też E39 530d 193km, w automacie, no i tam jeśli się postaram to na suchej nawierzchni potrafi się zapalić i zadziałać ASC. Czy to normalny objaw jaki mam w E46? Czy jest możliwe, żeby ASC nie załączało się od razu i doposzczało do piszczenia opon przy ruszaniu? Kontrolni normalnie gasną po odpaleniu a ABS działa. Spotkał się ktoś czymś takim?
PS> przeszukałem szukajkę i nie znalazłem na to odpowiedzi.
|