BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 września 2025, 21:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Pytanie odnośnie zawieszenia
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, 08:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 3 20D
Kod silnika: M47N
Witam,
od niedawna jestem posiadaczem BMW 3.20 E46 :)
Mam opony 225, kiedy jadę po nierównej drodze/koleinach muszę mocno trzymać kierownicę, bo przy spotkaniu np. z koleiną kierownica ucieka...czy to jest normalne? Jeżeli hamuje i droga jest równa to śmiało mogę nawet puścić kierownicę samochód idzie idealnie równiutko po drodze, natomiast jeżeli będzie jakaś nierówność/koleina to znów kierownica odskakuje na prawo bądź lewo...
jak miałem samochód na kanale to stwierdziłem dwie rzeczy: widać luzy na tulejach wahaczy, jak ruszałem szybko kierownicą prawo/lewo to słychać było stuk, dochodził on gdzieś ze środka a nie z kół, czy drążka.
Samochód sprawdzałem już u trzech mechaników, każdy mówił co innego :mur: jeden powiedział że wszystko jest ok to dla BMW normalne...., drugi że trzeba wymienić tuleje wahacza, trzeci, że końcówki drążka kierownicy i jeszcze pojawiała się jakaś teoria że to jest chyba na listwie :mur:
Czy na podstawie tego opisu jesteście w stanie stwierdzić co powinienem zrobić?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Pytanie odnośnie zawieszenia
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, 11:01 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=135795
byłe
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=71866
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... t=piotr320
Przy takiej szerokości opon jest to normalne że będzie ściągać na koleinach i przy hamowaniu na nierównościach..

Jeśli stwierdziłeś luzy to pewnie tuleje do wymiany i pewnie wahacze ale to najlepiej podjedz na stację diagnostyczną niech Ci sprawdzą na szarpakach jeśli nie jesteś sam w stanie określić czy na pewno to jest to, żeby hajs w błoto nie wyrzucać..

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

PostNapisane: 24 sierpnia 2010, 18:59 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52B25
piotr320 napisał(a):
Przy takiej szerokości opon jest to normalne że będzie ściągać na koleinach i przy hamowaniu na nierównościach..

Jeśli stwierdziłeś luzy to pewnie tuleje do wymiany i pewnie wahacze ale to najlepiej podjedz na stację diagnostyczną niech Ci sprawdzą na szarpakach jeśli nie jesteś sam w stanie określić czy na pewno to jest to, żeby hajs w błoto nie wyrzucać..

Kolega ma racje ja mam 255 laczki i mam to samo a tuleje nie drogie wiec radze wymienic

PostNapisane: 24 sierpnia 2010, 23:06 
mam tak samo, opony też 225. Luz na tulejach to łatwo sprawdzić wystarczy podnośnik, u mnie też pojawił się ostatnio, co chyba nieznacznie pogorszyło sytuacje w koleinach. Ale mam już nowy komplet i w następnym tygodniu będzie montaż.

PostNapisane: 25 sierpnia 2010, 10:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Ja mialem 225 ale przy ostatniej zmianie zmniejszylem na 205 ktore sa dedykowane do tego samochodu przez producenta jednak moge powiedziec ze na wiekszych lepiej sie auto prowadzilo nie sciagalo na nierownosciach moze troche a teraz jest masakrycznie choc trzeba przyznac ze sa teraz wieksze koleiny na drodze przynajmniej juz nie szarpie na kaluzach tak mocno kierownica jak na wiekszych oponach

PostNapisane: 25 sierpnia 2010, 12:45 
Forumowicz

Kod silnika: M47
Tez mam takie opony i po wymianie wahaczy + tulei jest o niebo lepiej:) tak jak bym wsiadł do auta ze wspomaganiem nareszcie mogę trzymać kierownice jedną ręka:D

Ale nie będę ukrywał, że przy takich oponach to zawsze będzie ściągało na naszych drogach..

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 17:01 
Forumowicz

Kod silnika: M52B25
krzych181 napisał(a):
Tez mam takie opony i po wymianie wahaczy + tulei jest o niebo lepiej:) tak jak bym wsiadł do auta ze wspomaganiem nareszcie mogę trzymać kierownice jedną ręka:D

Ale nie będę ukrywał, że przy takich oponach to zawsze będzie ściągało na naszych drogach..

Ale za to zakrety sie wybiera rowno :) Tylni naped to jest to !!!!!!

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 16:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46
Kod silnika: M 47
Potwierdzam.Na szerokich oponach ,ja mam 235 ,w koleinach auto wozi na boki,to jest normalne i przy sprawnym zawieszeniu też tak jest.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1