BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 lipca 2025, 21:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] Problem z doborem opon
PostNapisane: 4 czerwca 2010, 20:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520 M Sport E 60
Witam...Mam maly problem z doborem oraz zakupem opon do E60.Aktualnie jezdze na goodyear 245/40/18" .Bylem dzisiaj w warsztacie i powiedziano mi ze nie moge zakupic normalnych opon w tym rozmiarze jak np.do vw czy audi tylko sa jakies specjalne do tego modelu itd...Nie wiem czym sie różnią od normalnych opon,czy moze felga jest inna czy ranty sa inne.....nie mam pojecia o co chodzi.Jesli mial ktos podobny problem przy zakupie i wie na czym polega roznica to bardzo prosze o odp.Z góry dziekuje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Problem z doborem opon do E60
PostNapisane: 4 czerwca 2010, 20:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M572N
Bo na pewno masz opony Flat Run czy jak to sie tam nazywa i są one dożo droższe od zwykłych :/
Sa to opony przy których nawet po przebiciu umiesz jechać dalej bez żadnych szkód.
pozdro

Tytuł: Re: [E60] Problem z doborem opon
PostNapisane: 4 czerwca 2010, 20:24 
Pierwsze kroki

Dokladnie tak sie domyslalem.Ostatnio ogladalem program na polskiej tv i wlasnie byl testing nowej 3 series i o tym wlasnie mowili....Dzieki za potwierdzenie i pozdrawiam ;)

PostNapisane: 4 czerwca 2010, 20:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
Jasne ze mozesz zalozyc normalne opony, nie widze przeszkod, chyba ze masz jakies nietypowe nieorginalne felgi, a jesli orginaly to napewno nic sie nie stanie, no moze tylko w tym warsztacie nie zarobia...

PostNapisane: 4 czerwca 2010, 20:45 
Pierwsze kroki

Wlasnie nie wiem,jutro pojezdze i sie popytam u innych mechanikow.Czuje ze jednak bede musial zainwestowac w te drozsze kola...Fele mam orginal 18"Dodam ze zakup jednej opony to 250f :kwasny:

PostNapisane: 4 czerwca 2010, 21:52 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25TU
Daj sobie spokój z oponami typu Run Flat, są drogie w zakupie, przejechać możesz na nich do 200 km z max predkoscia 80 km/h i to sa akurat dwa plusy.Minusy to cena, dostepnosc oraz mala liczba warsztatow w Polsce ze sprzetem do zakladania i wywazania opon RunFlat. Załóż opony 18" w rozmiarze przewidzianym przez producenta, lub sprawdz np na www.oponeo.pl :) A i pamietaj o zapasie :)

PostNapisane: 15 października 2010, 22:12 
Pierwsze kroki

Witam po dosc dlugiej przerwie.....Dla zainteresowanych w tym temacie dodam ze na 100% pasuja zwykle oponki na felgi od Run Flat-ów.Ja zainwestowalem w ran flaty po dlugich namowach i do dzis nie zaluje:) Z opowiesci mojego mechanika okazalo sie ze niestety na zwyklych oponach pojezdzil bym tylko 6msc,podobno jest problem z pęknięciami.Tlumaczyl sie tym iz E60 nie nadaja sie na normalne oponki z powodu duzej masy auta.Oczywiscie wybor nalezy do was....

PostNapisane: 16 października 2010, 11:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60
jarosza napisał(a):
Witam po dosc dlugiej przerwie.....Dla zainteresowanych w tym temacie dodam ze na 100% pasuja zwykle oponki na felgi od Run Flat-ów.Ja zainwestowalem w ran flaty po dlugich namowach i do dzis nie zaluje:) Z opowiesci mojego mechanika okazalo sie ze niestety na zwyklych oponach pojezdzil bym tylko 6msc,podobno jest problem z pęknięciami.Tlumaczyl sie tym iz E60 nie nadaja sie na normalne oponki z powodu duzej masy auta.Oczywiscie wybor nalezy do was....

Bzdur Ci naopowiadał mechanik!Opony typu RunFlat są opcją dodatkową i śmiem twierdzić że z 40% nowych e60 wyjeżdża na nich z fabryki, te egzemplarze dodatkowo muszą być wyposażone w RPA (system monitorowania ciśnienia).Ja swoje wyrzucam na wiosnę (zakładam zwykłe) i nie mam zamiaru do nich wracać bo na polskich drogach jazda na nich to tragedia!!hej

PostNapisane: 16 października 2010, 14:40 
Pierwsze kroki

Moze i tak..Ja kupilem autko juz na run flat-ach i przy tym pozostane.A co do systemu monitorowania cisnienia to musze przyznac ze zimą daje o sobie znac zwlaszcza na sniegu :)

PostNapisane: 17 października 2010, 07:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 530d 231KM
Kod silnika: M57N2
Boże Jarosza, jakim jesteś laikiem :wstyd:

PostNapisane: 17 października 2010, 09:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Ja zimówki mam run flaty - twarde jak cholera - fakt. W lecie jeżdżę na zwykłych oponach hankook V12. Komfort lepszy. Nie mam żadnych problemów ani zastrzeżeń.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1