BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 22:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] "sprzeglo do wymiany???"
PostNapisane: 22 kwietnia 2007, 21:22 
Mam pytanie.

Zdazylo mi sie juz ze dwa razy cos takiego:
Przy szybkim starcie po puszczeniu sprzegla fura rusza ale nie z taka szybkoscia jak powinna,obroty powiedzmy 4000 obr./min,dopiero jak odpuszcze gaz na chwilke to jest takie male szarpniecie jak by dopiero sprzeglo pozadnie zalapao i dopiero wtedy jest normalnie,mysle ze po prustu sie zaczyna slizga :kwasny:

1.Myslicie ze powinienem sie przygotowac na wymiane sprzega?
2.A moze po prostu ja sp******em start i dlatego?
3.Ile moze kosztowac kompletne sprzeglo?
4.czy warto inwestowac w jakies lepsze sprzeglo?(jakie beda tego zalety a jakie wady?)
chodzi mi o jakies firmowe,(spiekowe to sie chyba nazywa,ale podkreslam moge sie mylic bo sam nie wiem o czym mowie:P)

Ostatnio edytowano 22 kwietnia 2007, 23:49 przez LeSiO, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2007, 21:45 
Uzależniony od forum :)

http://www.bmw-sport.pl/v...r=asc&start=480 lub PW do Stones to Ci powie jakie ceny ;) troszke dziwne jak dlamnie te objawy jak na zużyte sprzęgło (obroty powinny CI rosnąć jak sie ślizga i to szarpnięcie jakoś tak nie teges) ale może niech inni sie wypowiedzą :hyhy:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2007, 21:47 
Zacna persona forum

no objawy o których piszesz to symptomy spalonego sprzęgła.
Nieznam sie na firmach , ale jesli nie masz za dużo kasy to można to zregenerować.
Jeśli cię to interesuje to musisz znależć dobry warsztat a pierwsze sobie mozesz zaglądnąć tutaj http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=7224 i zdecyduj ile chcesz wydać kasy.

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2007, 22:00 
Ukasz napisał(a):
obroty powinny CI rosnąć jak sie ślizga i to szarpnięcie jakoś tak nie teges)

obroty rosna,ale jak czuje ze mi sie sprzeglo pali to po co mam deptac do konca i jeszcze bardziej je jarac? :D a co do szarpniecia to mysle ze po prostu naped sie zalacza juz tak na 100% i wtedy to delikatnie czuc szarpnieciem.

wlasnie o to chodzi ze chcialbym cos ciekawszego,jakies moze tjuningowe czy cos,tylko nie wiem czy jest sens?
czy ono dluzej wytrzyma?
czy bedzie mozna latwiej i lepiej,sprawniej startowac?
czy to wplynie negatywnie na silnik,skrzynie,przeniesienie napedu montujac takie tjuningowe sprzeglo?

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2007, 21:15 

LeSiO napisał(a):
a co do szarpniecia to mysle ze po prostu naped sie zalacza juz tak na 100% i wtedy to delikatnie czuc szarpnieciem.
ale to raczej płynie powinno być bo zużyte sprżegło nie przniesie na tyle mocy żeby szarpneło.... w karzdym razie jak ja miałem doczynieina ze zwłokami sprzęgła to tego nie było(nie moje auto) :hyhy:
Co do cen to coś sobie kojarze że do 328 w aso kosztowało 1200-1300 do 330 powinno byc podobnie ale od Stonesa pewnie dużo mniej :ok:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2007, 21:26 
Forumowicz

Moje BMW: 323ti
Kod silnika: M52B25
a jak ruszasz to pedał sprzegla calkiem ci sie cofa do konca czy zostaje w miejscu i dopiero po szarpnieciu odchodzi??

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2007, 10:50 
Częsty bywalec

Musisz to zrobić szybko jeśli to sprzęgło bo jak się spali całkiem to ci uszkodzi lampy i będziesz musiał kupić ksenony z relingami lub jakoś tak to się nazywa jak nie zrozumiałeś to skontaktuj się z Kucharzem. :hyhy: :hyhy: :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2007, 11:18 
Zacna persona forum

DDD napisał(a):
Musisz to zrobić szybko jeśli to sprzęgło bo jak się spali całkiem to ci uszkodzi lampy i będziesz musiał kupić ksenony z relingami lub jakoś tak to się nazywa jak nie zrozumiałeś to skontaktuj się z Kucharzem.

:szok: :szok: :zdziwko: hy???

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2007, 14:41 

DDD napisał(a):
Musisz to zrobić szybko jeśli to sprzęgło bo jak się spali całkiem to ci uszkodzi lampy i będziesz musiał kupić ksenony z relingami lub jakoś tak to się nazywa jak nie zrozumiałeś to skontaktuj się z Kucharzem. :hyhy: :hyhy: :hyhy:

Chodzi o sprzęgło wiskotyczne? :zdziwko:

Relingi są na dachu kombi - służą do montażu bagażnika. Ringi się montuje w światłach. :idea:

Sprawdzisz stan sprzęgła wrzucając 5-tke, ręczny w górę i ogień. Jak zgaśnie - sprzęgło hula jak powinno. Jak będzie wył i stał w miejscu - sprzęgło się ślizga.

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2007, 15:20 

valdorane napisał(a):
Sprawdzisz stan sprzęgła wrzucając 5-tke, ręczny w górę i ogień. Jak zgaśnie - sprzęgło hula jak powinno. Jak będzie wył i stał w miejscu - sprzęgło się ślizga.
piatka to niezadużo troszke .... może lepiej z trójke?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2007, 15:21 

Co za różnica, jeszcze przy takim silniku?

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2007, 15:45 

Cytuj:
Co za różnica, jeszcze przy takim silniku?
mysle że jeżeli nawet troche tylko sprżegło przkazuje moc to na 5 zgaśnie....

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2007, 20:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
valdorane napisał(a):
Chodzi o sprzęgło wiskotyczne? :zdziwko:

Relingi są na dachu kombi - służą do montażu bagażnika. Ringi się montuje w światłach. :idea:

To było tak : Moja żona ( DDD ) zakopała się w zimę i spaliła sprzęgło w Buni. Zaprowadziłem Bunie do warsztatu na wymianę sprzęgła . Dorcia w między czasie pochwaliła się mojemu koledze że w Beemce wymieniane jest sprzęgło a On jej na to że niech się szykuje na większe wydatki , bo na pewno coś jeszcze wyjdzie " w praniu " , po tym Dorci popsuł się huor bo Ona sponsorowała całą naprawę :) . Po czym do mojej żony zadzonił Kucharz i powiedział że był u mechanika który wymienia sprzęgło w mojej Buni i mechanik powiedział że do wymiany są jeszcze xenony z ringami , bo odprysk tarczy uszkodził te xenony. Dorcia chcąc wiedzieć co to jest zaczęła szukać w necie relingów bo źle zrozumiała i dlatego wyszło jej to :

DDD napisał(a):
Musisz to zrobić szybko jeśli to sprzęgło bo jak się spali całkiem to ci uszkodzi lampy i będziesz musiał kupić ksenony z relingami lub jakoś tak to się nazywa

a jak znalazła w necie już te relingi to jej nie pasowało coś i zadzwoniła do mnie , po czym nie mogłem wytrzymać ze śmiechu i się wydałem że to była próba naciągnięcia jej na Lampy Xenony z ringami :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2007, 21:36 
dobra historia :D
jutro sprawdze z trojki,to jednak lepszy pomysl i napisze co i jak.
jeszcze jesli mozna zapytac,cz ktos moze zamianial sprzeglo fabryczne na jakies lepsze?
cz to cos da?
jak bedzie sie jezdzilo np w korku? kolega mi powiedzial ze moze byc ciezko...

Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2007, 07:21 

LEsio jak jedziesz energicznie i zmieniasz biegi to powinno być najpierw slychac ryk a potem naped sie zalacz - moze byc z szarpnieciem.... Można przetestować. co do ruszania z 3 to ja bym nie próbował - bo mogło być sprzegło dobre do czasu tego testu :rotfl:

Co do firmy... Sachs chyba dibest... w sprzęgłach przynajmniej... na rodzajach się nie znam. :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1