BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 21:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] czy w kombi rzeczywiscie jest gorszy komfort
PostNapisane: 14 grudnia 2010, 09:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 524td
Witam czy rzeczywiscie w kombi jest mniejszy komfort niz w sedanie jest to odczywalne zwlaszcza na tylnej kanapie, mam problem i nie wiem co wkoncu wybrac zalezy mi na max komforcie taki jak mam w e34 sedan.

Ostatnio edytowano 14 grudnia 2010, 14:17 przez rafal115, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] czy w kombi zeczywiscie jest gorszy komfort
PostNapisane: 14 grudnia 2010, 09:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
czy ja wiem?, z reguły kombiaki maja nivo czy zawieszenie samopoziomujące sie zamiast sprężyn, wiec chyba komfort wiekszy, no i na dodatek kombi jest minimalnie wieksza od sedana

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 10:01 
Pierwsze kroki

pytam bo bylem za kombiakiem ale przeczytalem artykul z 2006 roku i opisuja ze kombi jest az o 100kg ciezsza i komfort gorszy za zprawą sztywniejszych amortyzatorow,
to kombi jest z tylu na poduszkach bez srezyn?

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 10:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
rafal115 napisał(a):
o kombi jest z tylu na poduszkach bez srezyn?

tak jak pisałem większość (nie wszystkie) maja nivo, musisz sie przejechać i sprawdzić komfort

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 10:15 
Pierwsze kroki

raczej jedyne wyjscie :)

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 11:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Nie bardzo wiem, dlaczego o to pytasz, skoro kierowca i tak siedzi z przodu. ;]
Z drugiej strony, to w kombi prócz zawiasu jest jeszcze przestrzeń załadunkowa, która posiada stukające schowki oraz bardziej przenosi pracę tylnego zawieszenia.

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 12:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TU
Komfort to nie tylko zawieszenie....
Generalnie w kombi , vanach suvach itp jest nieco głośniej w kabinie niż w sedanach.
Różnice odczują pasażerowie tylnej kanapy, zwłaszcza podczas jazdy w deszczu. Bardziej słychać pogłos ... szum opon, wody.

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 13:22 
Zacna persona forum

mam kombi i nie odczuwam roznicy a zwlaszcza jak jade z kims kto siedzi z tylu -nikt mi sie nie skarzyl ze jest glosniej lub mnie nie slychac jak cos zamamrocze -autko jest wieksze i pakowniejsze - do tzej pory jezdzilem limuzynami ale obecnie od paru lat jezdze kombi i jestem b . zadowolony

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 13:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
nie sądzę żeby różnica w komforcie była jakkolwiek zauważalna. ja mam e34 w kombiaku i jest megawygodne i mówi mi to kazdy kogo wiozę :)

Tytuł: Re: [e39] czy w kombi rzeczywiscie jest gorszy komfort
PostNapisane: 14 grudnia 2010, 14:15 
Pierwsze kroki

pytam bo nie chce wydac kasy i nie byc zadowolony wiem ze kombi jest funkcjonalne a sedan wcale ale jak mam slyszec chalas dochodzacy z tylu to mnie trafi , mam dosc jazdy dostawcakami na codzien i musze kupic cos komfortowego.
a w sedanie skladaja sie tylne oparcia siedzen?

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 14:24 
Zacna persona forum

W serii nie składają się. Przy zakupie auta (za odpowiednią dopłatą) można sobie było zażyczyć:
464 SKIBAG (worek na narty)
465 THROUGH-LOAD SYSTEM (rozkładane siedzenia)

Jeśli chodzi o różnice, to przejedź się sedanem oraz kombi i będziesz wiedział - zawsze można poprosić właściciela, aby prowadził. Tylko nie ograniczaj się do jednej sztuki tego i tego, bo to słabe porównanie ze względu na różny stan samochodów na rynku oraz nawet felg i opon.

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 14:38 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Miałem kombi bez nivo jednocześnie mój dobry kumpel ma sedana. Porównanie takie: w sedanie zauważalnie ciszej, zwłaszcza, że mi nieco roleta hałasowała, ale nawet bez tego + dla sedana. Audio lepsze w sedanie (to te same głośniki, ale pracują w innych warunkach, w sedanie mają coś na kształt komory zamkniętej. Zawieszenie znacznie sztywniejsze w kombi (nie znaczy, że sportowsze). Dopiero po załadowaniu 3 osób i kpl bagaży do kombicy robi się mięciutko. (na ten ostatni ma wpływ też podobno obecność haka). Wszystkie te rzeczy idzie odczuć jeżdżąc z przodu. Oczywiście plusów touringa wymieniać chyba nie trzeba...
PS podobno poprzedni właścicel mojej wymieniał sprężyny, więc nie były ori, ale nie były też sportowe, ani nic z tych rzeczy. Ja zmieniałem amorki z 4x monroe na sachs tył i KYB przód i też nie zauważyłem różnicy. Porównanie to przeprowadzane było wiele razy na 15i 17" w sedanie, oraz na 16 i 18" w touringu.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 14:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
W sedanie będziesz miał ciszej jak ktoś wyżej napisał bo jak wiadomo sedan dobrze i szczelnie wygłuszony a kombiak jak to kombiak roleta i nic poza tym.

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 15:26 
Pierwsze kroki

czyli musze szukac sedana najlepiej ze skladanym oparciem , ale jak bylem przed chwila na tym forum na temacie ile kosztuje utrzymanie i jak przeczytalem ile do e39 3.0d wydaja kasy na czesci i jakie usterki to moja e34 jest bezawaryjna przy tym opisie.
wiem ze zbaczam z tematu ale juz mi dokladnie wyjasniliscie szukam sedana tylko musze jakiegos nawet z pierwszych rak z polski bo moze uda sie z malym przebiegiem, wiem ze pewnie za rocznik 2003 musze wybulic ze 35tys ale to sie moze oplaci

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 17:43 
Pierwsze kroki

Witam Mam kombiaka 540 max wyposażonego jak na owe czasy 99rok z max wersji indywidual w tym nivo z tyłu może być twardszy miększy 4 poziomy regulacji -komfort w porównaniu np z 520 sedanem to niebo a ziemia wykonanie też dużo lepsze jedynie co to niestety piski tylnej kanapy( skóra) i większy szum przez to że to.... kombi ...z tyłu roleta i ....to jednak jest zauważalne cóż funkcjonalność sedana marna ... ale jednak nieco ciszej.... dla kierowcy niezauważalne ale dla pasażerów z tyłu ...

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 18:37 
Zacna persona forum

Tak, E34 stwarza znacznie mniej problemów i ma znacznie tańsze części.

Przeglądałem wczoraj i wypatrzyłem coś takiego:
http://otomoto.pl/bmw-523-C16535158.html
Wygląda bardzo obiecująco i ma rozsądną cenę - nie trzeba 35tysi za 2003. ;]

Jeśli koniecznie chcesz rocznik 2003, to na Allegro jest tylko jedna zarejestrowana w PL (inne ustawienia: manual, benzyna, sedan):
http://otomoto.pl/bmw-530-3-0-benzyna-C15643796.html
Dokładasz 13tysi za: B30, trochę wypasu (skóra, duża navi, fele), lifting i 3 lata w dowodzie. Czy ja wiem...
Chyba się starzeję, bo poza silnikiem i dużą navi, to ta 2000 jest ładniejsza i fajniejsza.

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 22:52 
Specjalista

Mariusz Wdowiak napisał(a):
Witam Mam kombiaka 540 max wyposażonego jak na owe czasy 99rok z max wersji indywidual w tym nivo z tyłu może być twardszy miększy 4 poziomy regulacji -komfort w porównaniu np z 520 sedanem to niebo a ziemia wykonanie też dużo lepsze jedynie co to niestety piski tylnej kanapy( skóra) i większy szum przez to że to.... kombi ...z tyłu roleta i ....to jednak jest zauważalne cóż funkcjonalność sedana marna ... ale jednak nieco ciszej.... dla kierowcy niezauważalne ale dla pasażerów z tyłu ...

Pokaż mi to pokrętło regulacji 4 stopni twardości nivo w E39, bo mam takie wrażenie, żeś nawet nie stał koło tego samochodu.

PostNapisane: 14 grudnia 2010, 23:39 
Pierwsze kroki

mroova81 napisał(a):

Pokaż mi to pokrętło regulacji 4 stopni twardości nivo w E39, bo mam takie wrażenie, żeś nawet nie stał koło tego samochodu.

nie mam zamiaru jakiemuś malkontentowi tłumaczyć jego odczuć czy wrażeń- nigdzie nie pisałem o jakimś pokrętle w nivo tylko o regulacji "twardości" ( nazwa nivo też jest z du...wyciągnięta ale piszę tak aby większość wiedziała o co chodzi -nivo jest hydrauliczne a zawieszenie w e39 pneumatyczne ) i w wersji indywidual jest regulowane u mnie jest to 4 stopnie ( 4 poziomy ciśnienia w poduszkach ) czyli wysokość tyłu czyli większa lub mniejsza praca zawieszenia co przekłada się na komfort

Nazwa (ETK)
S227A SP/SUSPENSION W SELF-LEVELING SUSPENSION Podw. sport.+ obniż. zaw.+ regul. poz.

jak chcesz to sobie to sprawdź

pozdrawiam i jak kogoś chcesz zbluzgać to najpierw pomyśl

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 08:46 
Specjalista

mroova81 napisał(a):

nie mam zamiaru jakiemuś malkontentowi tłumaczyć jego odczuć czy wrażeń- nigdzie nie pisałem o jakimś pokrętle w nivo tylko o regulacji "twardości" ( nazwa nivo też jest z du...wyciągnięta ale piszę tak aby większość wiedziała o co chodzi -nivo jest hydrauliczne a zawieszenie w e39 pneumatyczne ) i w wersji indywidual jest regulowane u mnie jest to 4 stopnie ( 4 poziomy ciśnienia w poduszkach ) czyli wysokość tyłu czyli większa lub mniejsza praca zawieszenia co przekłada się na komfort

Nazwa (ETK)
S227A SP/SUSPENSION W SELF-LEVELING SUSPENSION Podw. sport.+ obniż. zaw.+ regul. poz.

jak chcesz to sobie to sprawdź

pozdrawiam i jak kogoś chcesz zbluzgać to najpierw pomyśl

Nie masz pojęcia o czym piszesz. Pokaż panel regulacji zatem, bo we wszystkich E39 nivo to kompensacja wysokości tyłu względem obciążenia. Odbywa sie automatycznie i nie jest twardościa. Twardość ustalają amorki i sprężyny. Regulacja twardości w tamtych czasach to było S-EDC dostępne tylko w E38 i tylko 2 stopniowe. 4stopniowa regulacja chyba Ci si przyśniła gdzieś pośrod marzeń na temat własnego E39. Nivo działa proporcjonalnie, a nie skokowo.
Acha i w E39 jest najzwyklejsze nivo na miechach powietrznych takie samo jak w mesiach, czy audi. 4 stopniowa regulacja wysokości (obu osi) miechami, w 99r było w tym segmencie dostępne tylko w audi a6 allroad. Chyba z tym Ci się pokręciło.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1