BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 20:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Zabkolowane drzwi kierowcy
PostNapisane: 15 grudnia 2010, 10:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Witam!!
Mam mały problem z otwarciem drzwi od kierowcy. Zamek normalnie się otwiera/zamyka natomiast klamka nie reaguje kompletnie. tak samo z zewnątrz jak i od środka. Tym sposobem nie mogę drzwi otworzyć, muszę się gimnastykować by wsiąść za kierownice przez miejsce dla pasażera. :( Strasznie mnie to denerwuje bo już nie wiem co mam robić. :kwasny:
Ma ktoś może jakiś pomysł? Da się otworzyć jakoś te drzwi awaryjnie lub coś w tym stylu bym mógł jakoś to naprawić?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E39 Zabkolowane drzwi kierowcy.Pomocy
PostNapisane: 15 grudnia 2010, 10:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Albo drzwi przymarzły na uszczelce, albo trzeba ściągać tapicerkę i próbować się dostać do mechanizmu - w tym drugim przypadku będzie bardzo ciężko.

Tytuł: Re: E39 Zabkolowane drzwi kierowcy.Pomocy
PostNapisane: 15 grudnia 2010, 11:23 
Pierwsze kroki

ULLISSES napisał(a):
Albo drzwi przymarzły na uszczelce, albo trzeba ściągać tapicerkę i próbować się dostać do mechanizmu - w tym drugim przypadku będzie bardzo ciężko.

Na uszczelkach chyba nie złapało, prędzej czy później by puściło tym bardziej ze w ciepłym garażu stoi.
Próbowałem się dostać tym drugim sposobem ale tapicerkę ściągnąć przy zamkniętych drzwiach to prawie nie wykonalne. a nie chce niczego po urywać. Ale chyba będę zmuszony bo innego wyjścia póki co nie widzę. :kwasny:

Tytuł: Re: [E39] Zabkolowane drzwi kierowcy
PostNapisane: 15 grudnia 2010, 11:44 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Tapicerki nie ściągniesz, przy zamkniętych drzwiach bezinwazyjnie. Możesz natomiast wyjąć klamkę wewnętrzną, odczepić cięgno i zobaczyć, czy chodzi lużno; tj.: czy z drugiej strony jest zaczepione. Możesz też to cięgno pociągnąć mpcno kombinerkami.
Jeżeli jednak szczeliła Ci baszka, za którą opiera się pacerz linki od klamek tuż przy mechanizmie klamkowym, to jesteś w cz.dupie. Trzeba będzie wyjąć klamkę zewnętrzną (niszcząc ja - tniesz w połowie) i wtedy małe chińskie rączki, przez otwór w drzwiach próbują otworzyć.
Jeżeli jednak, jest szansa, że coś przymarzło, to trzymałbym się tego, bo powyższe akrobacje są dość trudne.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 12:11 
Pierwsze kroki

mroova81 napisał(a):
Tapicerki nie ściągniesz, przy zamkniętych drzwiach bezinwazyjnie. Możesz natomiast wyjąć klamkę wewnętrzną, odczepić cięgno i zobaczyć, czy chodzi lużno; tj.: czy z drugiej strony jest zaczepione. Możesz też to cięgno pociągnąć mpcno kombinerkami.
Jeżeli jednak szczeliła Ci baszka, za którą opiera się pacerz linki od klamek tuż przy mechanizmie klamkowym, to jesteś w cz.dupie. Trzeba będzie wyjąć klamkę zewnętrzną (niszcząc ja - tniesz w połowie) i wtedy małe chińskie rączki, przez otwór w drzwiach próbują otworzyć.
Jeżeli jednak, jest szansa, że coś przymarzło, to trzymałbym się tego, bo powyższe akrobacje są dość trudne.

No to mnie kolego pocieszyłeś :( W każdym razie spróbuję może tymi kombinerkami coś zdziałać. Jak to już nie da rady to zapowiada się ciekawie.
Dzięki kolego za podpowiedz ;)

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 12:18 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
W takich sytuacjach podbramkowych daje do mechanika (nie może wiedzieć, że grzebałeś, bo marudzą....) Wtedy otwardzie drzwi, niszczenie boczków, czy klamek, jest jego zmartwieniem. Tysiąca też Ci za to nie weźmie.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1