BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 maja 2025, 08:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Geometria zawieszenia
PostNapisane: 28 sierpnia 2011, 07:57 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m43
Witam! E46 touring. 2001r -105 000 km
Nie wiem co może być przyczyną złego prowadzenia samochodu. Auto przy pokonywaniu poprzecznych wzniesień jak i przy gwałtownym przyspieszeniu jak i puszczeniu gazu jakby chciało zmienić tor jazdy, jakby płynęło! W sumie wydaje bezsensownie kasę bo według diagnosty usterka leżała w luzach na sworzniach wahaczy a sytuacja nie poprawia się. Wymieniłem wahacze przednie, tuleje, amortyzatory, zbieżność i kąt pochylenia O.K. i opony na nowe- zero poprawy. Czy tył może powodować takie zachowanie samochodu, bo według diagnosty jest wszytko super. Ewentualnie kąt pochylenia kół tylnych już jest na granicy i nie ma ma już możliwości poprawy. Proszę o konkretne porady, ewentualnie od czego zacząć i co sprawdzić.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 geometria zawieszenia.
PostNapisane: 28 sierpnia 2011, 08:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
W e39 takie zachowanie w Touringach wskazuje na zużyte tylne gumowe poduszki zawieszenia. Możesz sprawdzić. Ale skoro zmieniałeś wahacze to może warto pojechac na geometrie.

PostNapisane: 28 sierpnia 2011, 09:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
multico napisał(a):
Auto przy (...) gwałtownym przyspieszeniu jak i puszczeniu gazu jakby chciało zmienić tor jazdy, jakby płynęło!...
Czy tył może powodować takie zachowanie samochodu...

BMW ma akurat tylni napęd więc pytanie raczej retoryczne, nie uważasz?

PostNapisane: 28 sierpnia 2011, 11:00 
Forumowicz

Moje BMW: E92 335D
Kod silnika: M57D30N2
Garaż: Było:
E90 330d
E46 330i
E36 318i
E36 323i
E36 318i
sprawdz gumy z tyłu na wahaczach te przy progach ja w e36 miałem padnięte i bardzo pływało po drodze tylko sprawdz dokładnie bo przy mojej nie było luzu przód tył tylko wahacze przesuwały się na boki (tuleje były luzne w wahaczacch)

PostNapisane: 28 sierpnia 2011, 14:06 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m43
Może dodam tyle że zawieszenie przednie kompletne nowe, poduszki przy progach, wahacze, amortyzatory. Samochody z tylnym napędem miałem od zawsze, w zasadzie tylko z tylnym napędem:) wiec nie jest to moje złudne odczucie. Do przodu nie mam już się do czego przyczepić, no może do maglownicy;) tylnego zawieszenie nie ruszałem. Geometria kompletna (tył i przód) robiona miesiąc temu po wymianie przednich wahaczy. Dziwi mnie tylko fakt że na mimośrodzie do ustawiania kąta pochylenia koła tylnego jest już na max skręcony... ale podobno kąt mieści się w granicach. Prowadzi się jednak fatalnie. Doradzano mi że wina może leżeć po stronie opon wiec kupiłem nowe i nadal to samo. Jak dotąd 2300 zł w plecy. Pomocy!!!

PostNapisane: 28 sierpnia 2011, 14:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
gumy tylnych wahaczy jak i belki mogą powodować pływanie.za nim zmieniłeś całe przednie zawieszenie trzeba było się zastanowić czy pływa prżód czy tył a to juz bez specjalisty idzie odczuć jeśli ma się samochód od dłuższego czasu..
i co to za diagnosta jak nie potrafi stwierdzić jedno znacznie co jest przyczyną tylko wróży Ci z fusów od kawy z lisich odchodów... :cisza:

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 28 sierpnia 2011, 19:08 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
kaczor e30 2,5 napisał(a):
gumy tylnych wahaczy jak i belki mogą powodować pływanie

I TU sie z kolega zgodze. Diagnosci na przegladach tylu nie ogladaja dokladnie albo wcale bo dla nich tam zawsze jest dobrze, a jak im mowisz ze ci samochod lata po drodze, no to ze to kombi albo opony, albo jeszcze cos innego czyli nic konkretnego. BMW to nie Golf!

PostNapisane: 19 sierpnia 2013, 19:30 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57T2D30
Witam.

Czy byłby ktoś tak uprzejmy i pomógł mi zdiagnozować geometrię zawieszenia?

Obrazek

Z góry pięknie dziękuję.

Tytuł: Re: [E46] Geometria zawieszenia
PostNapisane: 21 sierpnia 2013, 20:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316i
Kod silnika: M43B16
Może idź jeszcze raz na geometrię? Ja musiałam w ciągu tygodnia dwa razy odwiedzić warsztat, aby w końcu dobrze mi ustawili geometrię. Też mi zmieniało tor, to była masakra. I również było to po wymianie amortyzatorów, sworzni, drążka itd.

Tytuł: Re: [E46] Geometria zawieszenia
PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 09:26 
Forumowicz

Moje BMW: e30 e39
Kod silnika: M20B25 M52B28
Mam nadzieję że autor tematu nie będzie miał za złe że się podłącze korzystając z okazji.
Wymieniłem z przodu amory i założyłem obniżone sprężyny, obniżyłem trochę też tył na NIVO i auto prowadzi się super, nie ma żadnych niepokojących objawów. Pytanie, czy muszę jechać na geometrię?
Nie chodzi mi w żadnym razie o oszczędności, martwi mnie, po czytaniu o tych sprawach na forach, że "specjaliści" od geometrii spartaczą i będę miał gorzej niż mam...
Pzdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1