BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 20:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] drgania przy 120-140 km/h ,ściąga na prawo itp....
PostNapisane: 25 września 2011, 22:46 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520
Odebrałem przedwczoraj auto po wymianie prawego dolnego wahacza. Mechanik mówił,ze zbiezność niby ustawił.. auto jezdziło prosto przez jakies 50 km , potem zaczeły się problemy sprzed wymiany czyli, auto ściaga na prawo znowu,w dodatku kierownica musi byc pochylona w lewo,żeby utrzymać kierunek jazdy na wprost, to strasznie drazni podczas jazdy. mam pomysł,żeby wymienić jeszcze wahacz lewy dolny, też na TRW ,żeby było ok + zbieżność i geometria laserowo. do wymiany mam też jeden drążek kierowniczy ale mechanik mówił,że ponieważ jest luz na maglownicy to drążków lepiej nie ruszać , dopiero po regeneracji maglownicy je wymienić. czy jeżeli na drążku jest luz to nie da się ustawić zbieżności bez wymiany tego drążka ? dodam,że auto dobrze się prowadzi stuków ani wycieków brak...tylko ta krzywa kierownica i ściąganie w prawo..... :zdegustowany: najgorsze,że po odebraniu z warsztatu jezdzilo auto prosto i go nie sciagalo i kierownica byla na swoim miejscu. i zastanawia mnie skąd mogą pochodzić te drgania , bo coś ewidentnie łupie przy 120-140. powyzej jak i poniżej jest spokój,przed wymiana nic tak nie łupało. facet ma z bmw doswiadczenie 15 lat wiec już nie wiem czy czegoś nie podokrecal czy jakiś felerny wahacz kupiłem

btw: na jakie koszty się naszykować jeżeli chcę zrobić totalny porządek z przednim zawieszeniem, konkretnie to z wahaczami i tulejami drążkami itp ? pod uwagę biorę tylko lemfordera albo trw . amortyzatory przednie wymieniane były 10 tys temu

Ostatnio edytowano 25 września 2011, 22:53 przez wujo24, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] drgania przy 120-140 km/h ,ściąga na prawo itp....
PostNapisane: 25 września 2011, 22:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: Corvette Z06
Kod silnika: LSX
Najpierw sprawdz ciśnienie w kołach :) - póżniej dopiero ustaw zawieszenie - jak nie ma potrzeby to oszczędzaj kasę i nie wymieniaj wachacza.
Zbieżność ustawisz z tym uszkodzonym drążkiem .

PostNapisane: 26 września 2011, 10:50 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
Kod silnika: M57
Kolego zanim pojadę do mechaniora to za 20 ziko jadę sprawdzić całą zawiechę w stacji diagnostycznej. Jeszcze nie spotkałem zakładu mechanicznego w którym mieli by takie trzepaki żeby mogli wychwycić wszystkie niedoskonałości związane z zawieszeniem.
Przykład........W mojej bawarce teź coś stukałon,pukało z przodu.Pierwsza wizyta i postawiona diagnoza : lewy górny wahacz do wymiany Ok, wymienili a tu dalej stukanie.Druga wizyta gdzie mówię, że dalej tłucze ,więc mechanior postawił na drążki kierownicze a dokładniej chodziło o tą cześć drążka znajdującą się bliźej maglownicy.To też wymieniłem z obu stron.I co się okazało ......... . .?. dalej wali.Wku........łem sie, pojechałem na stację diagnostyczną gdzie gościu stwierdził ze walą mi najtańsze z tego całego towarzystwa gumy stabilizatora przedniego. Dodatkowo znalazł mi zepsuty łącznik stabilizatora - tył. Wcześniej na te wszystkie zabiegi wydałem ok. 650zł. a gumy kosztowały mnie ok 45zł plus 50zł łącznik stab. i własna robota.
Jeśli chodzi o twój przypadek to ustawienie zbieżności jest obowiązkowe we wszystkich przypadkach jak robisz coś przy zawieszeniu.Odstępstwem od tej reguły jest właśnie wymiana gum w stabilizatorze.Dla mnie osobiście ten twój mechanior z 15 letnim starzem to kolejny mistrz nad mistrzami lub chłop po prostu się wypalił i nic mu się nie chce.Drążki kierownicze powinien ci wymienić i pomyśleć jak ogarnąć tą maglownicę z tymi luzami ponieważ chodzi tu przede wszystkim o bezpieczeństwo.
Jeśli chodzi o drżenie kierownicy to przy robocie musiał coś zepsuć bo wymieniajác górny wahacz trzeba zdemontować amortyzator i ogólnie zaleca się wymianę parami.
Ściąganie w lewo czy w prawo to bez ustawienia zbierzności sie nie obędzie lecz ja osobiście zrobił bym to dopiero po naprawie maglownicy plu wymianie drązków kierowniczych.A przed tym wszystkim zrób najpierw to co napisałem ci na samym początku.
Pozdrawiam :ok:

PostNapisane: 26 września 2011, 11:03 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
Kolego jeśli chodzi o demontaż amortyzatorów to ten zabieg robi się przy wymianie przedniego dolnego wahacza. Mój błąd :zabawa:

PostNapisane: 26 września 2011, 13:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
w e39 drgania w przedziale 120-140kmh to z reguły wina źle wywarzonych kół. niewiele zakładów potrafi robic to dobrze a e39 skutecznie ten fakt weryfikuje.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1