BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 lipca 2025, 15:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Dziwny problem z obrotami
PostNapisane: 18 listopada 2011, 08:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Jakis czas temu, czyscilem silnik krokowy i przepusnicy, dorwalem sie do tego bo mialem problem, ze w czasie zrzucaniaz biegu na jalowy, np. rzy dojezdzie do skrzyzowania obroty opadaja, ale nie ustabilizuja sie odrazu tylko opadna wiecej i wracaja do pozycji jaka ma byc. Po rozpoznaniu tematu, wymienilem czujnik walka rozrzadu od strony wydechowej (na forum moj temat o tym byl) i postanowilem, rozebrac dolot i dorwac sie do krokowca i przepustnicy, wszystko wyczscilem i skrecilem...i teraz tak mam czasami objaw, ze po uruchomieniu samochodu, obroty trzymaja sie na poziomie 1000 obr./min i nie spadaja :/ dzieje sie tak przez chwile, ale najczesciej jak auto sie nagrzeje to potem obroty sie ustabilizowuja i jest ok...nie ma reguly kiedy to nastapi...moglem cos schrzanic przy czyszczeniu tych elementow, moze trzeba wymienic uszczelke pod przepustnica na nowa (jest tam taki okragly gruby oring), nie wiem co mogle spierdzielic :dobani:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Dziwny problem z obrotami
PostNapisane: 18 listopada 2011, 13:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
sprawdź uszczelkę pod krokowym, może tam łapie troszkę lewego powietrza. Posprawdzaj dolot, może gdzieś być mała nieszczelność, i to może powodować problem z obrotami. Ciężko to wychwycić, ale musisz próbować.

PostNapisane: 18 listopada 2011, 13:45 
Przyjaciel forum

Pod krokowcem jako tako nie ma uszczelki jego jedna czesc wchodzi w taki jakby gruby oring gumowy...moze jak czyscilem i go wkladalem to moze tam sie gdzies kurde zrobila nieszczelnosc...gumy dolotu ogladalem wygladaly na zdrowe...moze jednak kupic nowe i wymienic...ehmm coby miec pewnosc :/

PostNapisane: 18 listopada 2011, 13:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
może podczas wkładania krokowca oring się zawinął. Gumy oglądałeś jak były założone czy zdemontowane ?? Ja w sedanie oglądałem jak były założone i bylo OK, a jak zdjąłem to okazało się że były dwa dwu centymetrowe pęknięcia. Nie wiem jak jest w m54, ale posprawdzaj wszystkie wężyki podciśnieniowe itp.

PostNapisane: 18 listopada 2011, 15:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
a moze to ten czujnik za 70pln? sprawdzales co pokazuje komputer?

PostNapisane: 18 listopada 2011, 15:26 
Przyjaciel forum

Wlasnie w INPIE brak bledow, a bledy sond...ale mam jeszcze raz do wyregulowania isntalacje gazowa wzgledem temperatury...ale sondy wywalalo czasami wczesniej i nie bylo takiego problemu...moze rzeczywiscie gdzies nieszczelnosc :/

PostNapisane: 21 listopada 2011, 21:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 328i
Chyba mam u siebie coś podobnego i po wymianie czujnika położenia wałka ten problem niemal zniknął. Może to te czujniki położenie wałka płatają takie figle od czasu do czasu? Dodam, że wymieniłem na oryginalny ale używany. Widocznie był lepszy od tego, który miałem bo jak na razie nie wywalił błędu a już przejechałem z dwa tysie. Jeśli dojdziesz co to to daj znać, powodzenia w zmaganiach :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1