Witam Od niedawna jestem użytkownikiem 520i 2.2 z 2001 roku i mam parę problemów. Do diagnostyki używam Launch X431 ABS/ASC kontrolki się świecą, hamulec jest bardzo słaby i zaczyna działać dopiero prawie w podłodze - błąd: 35 inlet valve, front right - da się go wykasować, ale za chwilę się wczytuje. jeden raz wczytał mi się błąd OE ABS relay valve - skasowałem i nigdy się nie pojawił. Po wejściu za pomocą Launch'a w parametry rzeczywiste ''inlet valve, front right'' pozostaje cały czas otwarty, kiedy lewy zamyka się przy hamowaniu. Czujniki ABS są oryginalne niebieskie i wszystkie czytają prędkość poszczególnych kół (zakładam że są ok). Wakuometr do chwilowego zużycia paliwa oraz prędkościomierz i licznik kilometrów działają poprawnie. Martwi mnie skuteczność hamowania
Silnik Jadąc 100km/h z włączonym tempomatem w pewnym momencie włączyła mi się kontrolka check engine. Po pierwszym wyłączeniu silnika zgasła na chwilę, po czym świeciła już przez większość trasy około 200km. Podczas dalszej jazdy (po około kolejnych 100km) przy równej znowu z prędkością 100km/h 2 czy 3 razy szarpnęło samochodem i znowu było ok. (wypadnięcie zapłonu). Po podpięciu Launch'a pojawiły mi się następujące błędy: 7B Activation, map cooling CB Fuel trim bank 2 control limit CA Fuel trim bank 1 control limit 08 Signal, air-mass flow sensor F2 Misfire, cylinder 5
W sprawie wypadającego zapłonu na 5 cylindrze na razie przełożyłem świecę i cewkę zapłonową na inny cylinder (świece nie dawno wymieniane). Co do reszty błędów to chyba padł przepływomierz. Czy ma ktoś może prawidłowe parametry do pomiaru rezystancji przepływomierza? Czy macie doświadczenie, czy można założyć podróbkę czy musi być oryginał? Nie wiem o co chodzi z ''7B Activation, map cooling'' Nie wiem gdzie mógłbym znaleźć odpowiedniki tych ''moich kodów z Launch'a'' w ''P'' kodach. Jeżeli ktoś może pomóc będę wdzięczny Pozdrawiam Forumowiczów Arthur
|