BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 20:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] 528 - Problem z vanosem
PostNapisane: 29 grudnia 2011, 02:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 528i
Kod silnika: M52B28
Cześć, mam pewien problem z silnikiem który objawia się tym, że podczas jazdy gdy mocniej dodam gazu słychać takie dziwne jakby stuki, dzwonienie, bardzo trudno określić ten dźwięk. Problem występuje od 2tys obrotów w górę i tylko i wyłącznie podczas jazdy przy szybszym przyśpieszaniu. Jeżeli stoję sobie i dodaję gazu żadnych takich dźwięków nie słychać. Jeżeli jadę sobie i spokojnie dodaję gazu też żadnych takich odgłosów nie słychać. Znajomy elektromechanik stwierdził, że to wina vanosa który pewnie jest już na wykończeniu lecz zalecił żebym nie zawracał sobie tym głowy dopóki nic się nie będzie działo oprócz tego odgłosu. Myślę jednak że powinienem się zająć tym trochę wcześniej niż po szkodzie. Jak myślicie, czy to na pewno wina vanosu? Czy mogą być jeszcze jakieś inne przyczyny takiego problemu? Może padnięte ślizgi łańcucha rozrządu mają podobne objawy?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] 528 - Problem z vanosem
PostNapisane: 29 grudnia 2011, 03:18 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52
naczesciej jest luz na lancuchu lepiej roskrecic sprawdzic niz stanac i nie pojechac podjedz do jakiegos speca :) to ci sprawdzi stan vanosa

PostNapisane: 29 grudnia 2011, 10:07 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
Tak jak kolega wyżej. Jedź do kogoś niech Ci dobrze sprawdzi vanosa i łańcuch. Łańcuch łańcuchem ale też potrafi przeskoczyc. Sam się niestety o tym przekonałem...

PostNapisane: 29 grudnia 2011, 12:08 
Forumowicz

Moje BMW: E36 coupe/compact
Kod silnika: M50TUB20/M44B19
Otwórz maskę chyba wiesz gdzie znajduje się vanos on działa od 2tyś albo od 3tyś /obrotów i dodając gazu słuchaj czy wydobywa się takie grzechotanie z obudowy vanosa.
Ile masz przebiegu?? łańcuch rozrządu chyba z pół miliona km powinien wytrzymać??

PostNapisane: 30 grudnia 2011, 01:19 
Pierwsze kroki

Z otworzeniem maski i słuchaniem to będzie problem bo dźwięk ten słychać jedynie podczas jazdy, nie słychać tego gdy dodaję gazu stojąc. Przebiegu ma 300tys więc chyba łańcuch jeszcze powinien się trzymać. Z tego co wiem to raczej łańcucha się nie wymienia bo szybciej padnie cały silnik niż łańcuch jeżeli wytrzymuje 0,5mln km. Mam tutaj problem z dobrym warsztatem który by się tym zajął, nie ma tu raczej zbyt wiele speców od BMW. Zna ktoś może jakiś dobry warsztat gdzie robią BMW w Puławach lub okolicy?

PostNapisane: 30 grudnia 2011, 08:50 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Nie nastawiaj sie, ze lancuch jest wieczny. Moze ktos przy nim grzebal nieudolnie albo napinacz jest uszkodzony. Jak zbagatelizujesz temat, to moze Cie to drogo kosztowac. Pogadaj z userem Kamil_ on Ci doradzi dobrego mechanika z okolic.

PostNapisane: 30 grudnia 2011, 10:39 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
Dokładnie. U mnie nie było słychac żadnych odgłosów a przeskoczył i to na postoju

PostNapisane: 30 grudnia 2011, 12:41 
Forumowicz

Moje BMW: E36 coupe/compact
Kod silnika: M50TUB20/M44B19
Ale dziwi mnie fakt że podczas jazdy to słychać a podczas postoju nie. Moim zdaniem jak łańcuch był by na wykończeniu to na postoju też by było słychać jak ociera a to wszystko dzieje się podczas jazdy. Jesteś pewien że to silnik a nie np skrzynia biegów?? A podczas jazdy to słychać ciągle ten no hałas ?? spróbuj podczas jazdy wcisnąć sprzęgł i tak się tocz przez chwile ciekawe co się będzie działo

PostNapisane: 7 stycznia 2012, 20:44 
Pierwsze kroki

W sumie jest to trochę nie logiczne że nie słychać tego w ogóle na postoju tylko podczas jazdy ale słychać z przodu a nie z układu przeniesienia napędu. Nie wiem czy to może mieć jakiś związek z tym ale mam padnięte koło masowe i skrzynia biegów wprawia się w drgania czasem ale to tylko na postoju ją słychać na wolnych obrotach, gdy dam sprzęgło drgania skrzyni ustają.

PostNapisane: 7 stycznia 2012, 21:00 
Specjalista

Moje BMW: E39
Uszkodzony Vanos najbardziej daje znać o sobie na biegu jałowym. Nie słyszałem tego, a każdy opisuje inaczej dźwięki, więc się nie wypowiadam, ale jeżeli auto nie gaśnie, pracuje równo na biegu jałowym, to nie jest Vanos. :zalamany:

PostNapisane: 7 stycznia 2012, 21:08 
Pierwsze kroki

Autko nie gaśnie a na biegu jałowym pracuje bardzo równo tak więc już nie mam pomysłów o co chodzi jeżeli to nie vanos... Dźwięk ten przypomina coś takiego jakby pod maską zostawić gdzieś na metalu metalowy klucz i tak jakby wibrował on podczas pracy silnika wydając taki specyficzny dźwięk aż nawet sprawdzałem czy nic pod maską nie zostało zostawione metalowego ale nic tam takiego nie ma.

PostNapisane: 8 stycznia 2012, 00:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520i
Kod silnika: M54B22
Mój kumpel miał coś takiego u siebie ale to jest silnik M52B20 w 320i. To było visco przy wiatraku z przodu. Na postoju tego nie usłyszysz bo musi być pęd powietrza. Później to już było słychać nawet jak się wiatrak włączał na postoju i tak się dowiedział co to jest :) ,ale ten dźwięk to raczej nie stuki tylko takie jakby klekotanie... oczywiście to może być zupełnie coś innego ale niby konstrukcja bazowa silnika ta sama. :cwaniak:

pozdro

PostNapisane: 3 czerwca 2012, 19:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 323i
Witam. Mam wielki problem z silnikiem Vanosa. Nie wiedziałem że mam taki silnik i lałem olej mineralny ale po jakimś czasie zaczoł mi się cały trząść samochód i nie ma mocy byłem u mechanika i powiedział że trzaba lać olej 5w30 no i wymieniliśmy ten olej i czy to rozrusza vanosa? Proszę o pomoc!

PostNapisane: 3 czerwca 2012, 19:47 

Uszkodzenie vanosa zwykle poznasz podlaczajac do kompa i robiac livedata.

Cytuj:
sprawdz tez pozycje wałka rozrządu czy prawidłowo się zmienia oraz czy wartości ma prawidlowe bo od niego też dużo zależy.
wolne obroty jakies 21-23 do bodaj 3500 obr/ 42-47 potem ponownie okolice wolnych obrotów czyli 21-23.

Wartosci dla inpa. W razie czego mozesz zalozyc zestaw naprawczy, koszt z robota ok 500zl.

PostNapisane: 3 czerwca 2012, 20:03 
Pierwsze kroki

podłączał go po kompa ten mechanik ale przed wlaniem tego oleju wszystko było ok płynął po drodze

PostNapisane: 3 czerwca 2012, 22:31 

Jak podlaczal go jakims uniwersalnym to mozliwe ze nie wyswietlilo bledu. Jesli vanos jest mechanicznie zatrzymany, to bedzie blad, jesli zuzyte uszczelki vanosa to wyjdzie na livedata. Olej 5w30 powinienes lac do tego silnika caly czas.

PostNapisane: 6 czerwca 2012, 09:11 
Pierwsze kroki

ale gadał że mu wyskoczył błąd mechaniczny vanos. a teraz już wiem że musze taki olej lać

PostNapisane: 6 czerwca 2012, 20:50 
Forumowicz

Moje BMW: e46 m54 325i
Po używaniu takiego oleju pewnie uszczelki są do wymiany a podejrzewam że nawet z zalecanym olejem uszczelki vanosa przy przebiegu pow 200tys są do wymiany.
A ten metaliczny dźwięk to pewnie luz na łożyskach w tłoczkach vanosa -da się go wyeliminować przycierając tuleję.
wg. mnie Raczej to nie jest wina łańcucha

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1