BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 22:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46 320d M47 niska temperatura pracy silnika
PostNapisane: 29 stycznia 2012, 08:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Witam wiem, iż temat temperatury silnika był już wielokrotnie poruszany. Jednakże interesuje mnie, jaką temperaturę silnika wyświetla wam test 7 podczas mrozów. U mnie maksymalnie po dłuższej jeździe dochodzi do 80st. Termostat główny (Febi) wymieniłem 2 lata temu. Webasto naprawione i sprawne, termostat egr wymieniony 3 miesiące temu (Behr). Żaluzja chłodnicy sprawna. Webasto przerobiłem na postojowe, ale podczas mrozów także ma problemy żeby nagrzać samochód do odpowiedniej temperatury. Dochodzę do wniosku, że termostat Febi za szybko puszcza temperaturę. Skomplikowany ten układ chłodzenia w M47 2 termostaty, webasto, żaluzja chłodnicy a i tak cięższko się nagrzewa. Czy jest jeszcze jakiś inny tajemniczy układ odpowiedzialny za temperaturę? Układ odpowietrzony.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 320d M47 niska temperatura pracy silnika
PostNapisane: 29 stycznia 2012, 09:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 m3
Kod silnika: S65
Garaż: było e92 M3 https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=171247
temp. pracy silnika to 88-90 C. W zależności od prędkości jazdy po ok 5-7 km powinieneś mieć taką temperature. Jeżeli zagrzewa się szybko, a nie jest w stanie dojść do właściwej temperatury to prawdopodobnie winny jest termostat główny.

PostNapisane: 29 stycznia 2012, 13:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Termostaty tylko oryginał! Chociaż ja też zauważyłem ostatnio, przy (-8*C) w czasie jazdy temp pion, a na dłuższym postoju troche się odchyla od pionu. Znając, życie winne jest niesprawne webasto i brak podłogi pod silnikiem;). Oba termostaty oryginał:).

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 10:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 528i
sprawdz jaki masz termostat lepiej miec na 92*C,pozniej puszcza na chłodnice,i silnik sie szybciej zagrzeje.

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 17:49 
Pierwsze kroki

Mam termostat marki febi kupiłem na znanym portalu aukcyjnym. Mówię webasto ciągle chodzi nawet na dłużej trasie bo po wyłączeniu stacyjki słychać jak się chłodzi komora spalani. A temperatura stoi niby w pionie ale test komputera 80 max 81. Niby jest ciepło ale żar nie leci jak ustawię np. na 32 stopnie klimatronic. Szybko by się popsuł 2 lata temu wymieniłem na nowy. Myślę czy węże od webasto mam dobrze podłączone jeszcze bo wyjmowałem je i ewentualnie czy układ na pewno jest dobrze odpowietrzony. Jak odpowietrzacie układ po kolei odpowietrznikami?

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 19:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Hmm... A termostat Egr zmieniales? Wykrec go, dmuchnij w niego i jak przepuszcza na zimnym tzn ze do wymiany jest. Pewnie to jest przyczyna. W webasto kolego mozesz miec czujnik walniety, bo przy 70-75*C webasto powinno sie wylaczyc.

PostNapisane: 1 lutego 2012, 23:28 
Pierwsze kroki

Termostat wymieniłem na nowy 1 miesiąc temu marki behr. Więc nie wiem o co chodzi wydaje mi się iż termostat główny już się zużył i za szybko otwiera.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1