BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 22:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] przegrzewa silnik
PostNapisane: 1 lutego 2012, 14:33 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57B30
Witam, mój samochód to e46 330d M57. Opisze niżej swój problem:

Na dworze jet ok -14 st. C. Jadę jakieś 5 km silnik nagrzany, wskazówka w pionie. Pierwszy problem to że samochód wogóle nie nagrzewa kabiny z nawiewów leci zimne powietrze, nawet dając na max. grzanie nie czuć ani grama ciepłego powietrza. Z tym grzaniem działo się tak że raz nie grzał wogóle a raz grzał ale tak średnio. No i jadę dziś, oczywiście z nawiewów zimne powietrze, zagotowało mi płyn w samochodzie, auto się wyłączyło, stanąłem na poboczu, poczekałem aż wystygnie i ruszam dalej ale znowu wskazówka zbliża się w prawo do czerwonego pola. Wiatrak chłodnicy chodzi.

I teraz mam pytanie czy to może być przez to że chłodnica jest zapowietrzona? Mam max. stan płynu chłodniczego a kontrolka w samochodzie pokazuje mi że jest go mało. Niby odpowietrzałem tą śrubką od zbiorniczka wyrównawczego ale jest ok. Gdzieś jest jeszcze podobno na bloku ale nie mam pojecia gdzie.

Za pomoc dziękuję.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] przegrzewa silnik
PostNapisane: 1 lutego 2012, 14:43 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Str. 29 w "Sam Naprawiam.... e46" i okolice tej strony mówią o prawidłowym odpowietrzeniu silników w e46.
Książkę zciągniesz z tej strony http://instrukcja.pl/kategorie/bmw po zarejestrowaniu i zalogowaniu.
Ja w swoim M47 robiłem sposobem opisanym w tym poradniku i jest wszystko :ok:

PostNapisane: 1 lutego 2012, 18:41 
Forumowicz

A więc tak, poczytałem trochę sam naprawiam e46 i zabawiłem się w odpowietrzanie. Coś tam syknęło i odpowietrzyłem. Odpowietrzałem na 2 śrubkach, jedna jest na zbiorniczku wyrównawczym a druga na takim wężu zaraz obok ( sory ale pierwszy raz mam diesla i nie wiem co jak się nazywa pod maską). Jeśli jest jeszcze gdzieś jakiś odpowietrznik w tym silniku M57 to proszę o informację bo ja znalazłem tylko te dwa.

Co do grzania w kabinie to wymieniłem bezpiecznik od ogrzewania i zaczęło grzać normalnie.

Jedno mnie dziwi, dlaczego się prawie zagotował a teraz jest w porządku albo i nawet się delikatnie nie dogrzewa. Czy jest to możliwe że termostat zaciął się w pozycji zamkniętej, bo ja słyszałem że jest to rzadkość i chętniej psuje się w pozycji otwartej.

Jeszcze jak ktoś by miał jakąś fotkę gdzie w tym silniku znajduje się termostat.

A i patrząc w skrzynce bezpieczników to brakuje mi bezpiecznika numer 4, co to za bezpiecznik. Patrzyłem na opis bezpieczników na forum i on jest tak jakby pominięty.

EDIT
Mam pytanie, czy w moim silniku występuje termostat EGR? Bo tak czytam forum i zdania są podzielone przez co zrobiło się takie zamieszanie że już nic nie wiem.

PostNapisane: 1 lutego 2012, 20:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Jest taki bezpiecznik od ogrzewania? bo u mnie też bardzo slabo grzeje albo wogule może mam bezpiecznik uwalony?, tyle ze u mnie sie auto nie przegrzewa, i temperatura jest w pionie silnika nic się nie wychyla, albo nagrzewnica przymulona albo faktycznie jakis bezpiecznik.

PostNapisane: 1 lutego 2012, 23:44 
Forumowicz

Tak z tego co przetłumaczyłem i przeczytałem na forach to są 3 bezpieczniki od ogrzewania: nr: 23(5v),28(5V) i 62(7.5V). Ja miałem przepalony bezpiecznik numer 23 i po jego wymianie ogrzewanie zaczęło grzać.

A co do mojego problemu jakieś sugestie. Jutro przetestuje auto i napisze co i jak.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1