BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 22:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: BMW e46 320d turbodziura i mała moc
PostNapisane: 1 lutego 2012, 18:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Witam
Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Zdaję sobie sprawę, że tematów z tym problemem jest cała masa jednak mimo przeczytaniu praktycznie wszystkich odpowiedzi na ten temat nie znalazłem przyczyny mojego problemu.
Do rzeczy...
Posiadam od roku BMW e46 320d M47.Auto po zakupie było strasznie mułowate.Poprzedni własciciel powiedzial, że to przez przepływomierz.Po wizycie w serwisie i wymianie przepływomierza na nowy oryginalny problem nie zniknął.Udałem się więc ponownie do serwisu przeprowadzic pełną diagnostykę.Okazało się, że pompa wtryskowa ma przestawiony kąt.Po tym zabiegu wszystko było ok auto się zaczęło wkońcu zbierć.Jednak moja radość długo nie trwała... Auto sie nie muliło tak jak na początku ale odczułem duzy spadek mocy.Odczuwalna jest tez bardzo duza turbodziura.Po przeczytaniu na tym forum wielu podpowiedzi na ten temat postanowiłem szukać przyczyny dalej.Zacząłem od przeczyszczenia kolektora i zaworu EGR.Dalej nic... Następnie przeczyściłem elektrozawory EGR i turbo...dalej nic... zamieniłem je miejscami i odziwo pomogło jednak tylko na 2-3 dni...pomyslalem ze to wina elektrozaworków wiec kupiłem nowe i wymieniłem wraz z przewodami podciśnienia.Dalej brak poprawy.Co jakiś czas jeździłem do mechanika na komputer ale zero błędów.Wyczyściłem odmę i zaworek cisnienia doładowania lecz dalej brak poprawy.Wyczytałem tez ze problem moze tkwić w gruszce przy turbinie moze sie przycinac lub nie trzymac cisnienia.Sprawdziłem wraz z mechanikiem i grucha chodzi pięknie.Nie wiem juz naprawde co to moze być.Auto sie slabo zbiera ale ma momenty (dosyć rzadko) że przyspiesza naprawdę dobrze.Ponieważ jestem studentem nie stać mnie na ciągłe wizyty w serwisie i wymianie niepotrzebnych części. Jestem osobą która dba o samochod i lubie jak wszystko działa poprawnie więc mam nadzieję, że ktos będzie mi w stanie pomóc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW e46 320d turbodziura i mała moc
PostNapisane: 1 lutego 2012, 20:54 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
sprawdz jaki masz nr softu pod przeplywke i jezeli miales przeplywke z koncowka nr 314 to trzeba wgrac adaptacje.Sprawdz w inpa,dis parametry live data(cisnienie turbiny,przeplywki itp.),testy przeplywomierza,zaworu egr.Sprawdz tez czujnik cisnienia doladowania turbiny na koncu kolektora.

Tytuł: Re: BMW e46 320d turbodziura i mała moc
PostNapisane: 1 lutego 2012, 21:48 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Adaptacje zrobili mi w serwisie przy wymianie przepływki. Ale sprawdze u mechanika parametry o których muwisz. A czy uszkodzony czujnik cisnienia moze powodować takie wahania mocy? Komputer blędów nie pokazal ale to chyba nie znaczy ze ten czujnik musi byc sprawny.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1