BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 22:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] PROBLEM Z CENTRALNYM ZAMKIEM
PostNapisane: 11 lutego 2012, 18:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47
Witam!
Swego czau naprawiałem przekaźniki w module komfortu i wszystko było ok, do wczoraj. Od piątku nie mogłem zamykać auta musiałem się męczyć ok 5 minut. Tak samo było w sobotę, w końcu gdy udało mi się zamknąć, nie mogę teraz otworzyć żadnych drzwi z pilota (nie mam żadnego zamka w klamce, ponieważ po stronie kierowcy mój zamek uległ 3 lata temu zniszczeniu i założyłem stopkę do klamki od anglika bez zamka:wstyd: ) Pozostaje mi tylko sprawny zamek w bagażniku. Na początku kluczyk dawał sygnały do otwarcia auta, ponieważ zaświecała się środkowa lampka we wnętrzu auta, otwieranie klapy też działało. Natomiast po przeprowadzeniu kodowania kluczyka jest brak jakiejkolwiek reakcji i nie działa żaden z 3 przycisków pilota. Bateryjka w pilocie wymieniona, aku naładowany, przekaźniki były naprawiane, auta odpala.
Moje pytanie to czy jeżeli mam zaryglowane drzwi to środkowy przycisk na konsoli powinien je otwierać? Zabierać się jeszcze raz za przekaźniki czy szukać raczej przyczyny w pilocie? Czy po odłączeniu aku da się jakoś otworzyć mechanicznie drzwi, bo wchodzenie przez okno lub bagażnik mnie nie urządza :niepewny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] PROBLEM Z CENTRALNYM ZAMKIEM
PostNapisane: 11 lutego 2012, 19:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Sedan 5.0 v8
-piekarz-, Polak potrafi co sie zepsuje to nie naprawi a zalata WSTYD tak jak napisales ... Do sedna u mnie jest podobnie ale zamek mam w klamce zawsze sie zamknie z pilota bezproblemu ale niekiedy za nic nie mozna otworzyc z pilota jedynie z kluczyka jedne drzwi wszystkie inne pozostaja zablokowane , i nie wiem od czego to zalezy ale po jakims czasie 10 minut przykladowo udaje sie otworzyc auto z pilota ...Z czym to moze byc zwiazane z tym przekaznikiem do wymiany ?????? :kwasny: :kwasny: :kwasny:

PostNapisane: 11 lutego 2012, 19:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Spróbuj może źle zakodowałeś zamek? Jeśli zamkniesz drzwi pilotem to przycisk w kabinie nie otworzy drzwi.

PostNapisane: 11 lutego 2012, 19:55 
Pierwsze kroki

Dawniej kodowanie kluczyka robiłem wiele razy także za każdym razem mi wychodziło, z tym że drzwi nie były zaryglowane. teraz po kodowaniu zamiast rygielki w drzwiach zamknąć się i otworzyć zostają wciśnięte a na kluczyku świeci około 3 sekund dioda LOCK.
Pomoże ktoś jeszcze jak otworzyć te drzwi??????? jutro zabieram się za przekaźniki, wymontowałem już moduł komfortu. a jak sprawdzić kluczyk, bo może tu jest przyczyna?????

PostNapisane: 12 lutego 2012, 15:15 
Pierwsze kroki

to jednak nie moduł komfortu, przekaźniki naprawiłem jeszcze raz i dalej nie mogę otworzyć. Podejrzewam ,że niepotrzebnie chciałem zakodować kluczyk wcześniej i przez to teraz nie ma z pilota żadnej reakcji. Wcześniej przed próba zakodowania pilot otwierał mi bagażnik, szyby zamykał i otwierał, natomiast nie otwierał auta. Jak mogę sprawdzić pilota??? czy jest jakieś jeszcze inne wyjście???? nie znam budowy drzwi w e46, bo może podważyć w środku w drzwiach coś się da??? rygielki siłą jestem w stanie wyciągnąć do góry ale to nic nie daje.......

PostNapisane: 12 lutego 2012, 15:59 
Pierwsze kroki

ma ktoś jakieś pomysły???? proszę o pomoc bo chyba będę musiał rozwalać drzwi... :zalamany:

PostNapisane: 12 lutego 2012, 16:58 
Pierwsze kroki

może da się tapicerkę ściągnąć na zaryglowanych drzwiach, tylko czy wtedy otworzę zamki??
już brak mi pomysłów.......do otworzenia tego centralnego.....ręce mi opadają.......

PostNapisane: 15 lutego 2012, 18:39 
Pierwsze kroki

Po kolejnym kodowaniu kluczyka na zaryglowanych drzwiach, pilot odzyskał funkcję odsuwania i zasuwania szyb, otw. bagaznika, dalej natomiast nie mogę jednak otworzyć drzwi....
Mam taki pomysl że wpiął bym się za modułem komfortu( przekaźnikami) bo choć były naprawiane to wtedy miał bym 100% pewność czy to przekaźniki czy może siedzi coś w drzwiach. A propo wpięcia się, dysponuje ktoś schematem elektr. centralnego?
Co o tym sądzicie????

PostNapisane: 23 lutego 2012, 19:59 
Pierwsze kroki

:cool: Problem rozwiązany, przyczyna leżała jednak po stronie przekaźników w module komfortu, które już wcześniej naprawiałem. Pomiędzy stykami, które odpowiadały za otwieranie była zbyt duża przerwa. Wystarczyło dogiąć delikatnie słupek przekaźnika. Wcześniej myślałem że są w porządku, ponieważ sprawdzałem je miernikiem jak je doginałem do siebie.
Zamontowałem moduł komfortu i podpiąłem normalnie, ale na otwartych wieczkach od przekaźników i wtedy zobaczyłem co się dzieje. Dogiąłem lekko blaszkę wykałaczką i otworzyłem w końcu centralny :super:

Do wszystkich, którzy naprawiają lub (oby nie) będą naprawiali przekaźniki w module komfortu. Otwieranie ich i czyszczenie pomaga na jakiś czas, w moim przypadku około 2 lat, ponieważ na wskutek wilgoci i opar w przekaźniku powstają naloty które później uniemożliwiają styk (przepływ prądu), prawdopodobnie podczas 2 czyszczenia nagiąłem za bardzo blaszkę i dlatego powstała zbyt duża przerwa. Stąd moje problemy. Według mnie lepszym rozwiązaniem byłoby zastąpienie ich innymi przekaźnikami, ponieważ ciągłe czyszczenie powierzchni sferycznych przekaźnika powoduje starcie ich warstw ochronnych co w konsekwencji prowadzi do szybszego powstawania nalotu na nich i nie działania.

A więc jeżeli z pilota nie możesz otwierać drzwi lub zamykać lub otwierasz/zamykasz po jakimś długim przyciskaniu pilota to na 99% przyczyna leży po stronie przekaźników w module komfortu.
Poniżej zamieszczam foto:

Obrazek

PostNapisane: 23 lutego 2012, 20:01 
Pierwsze kroki

Obrazek
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/9b5 ... 1f7a0.html

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1